Boerenkool lasagne is Hollandse pot gecombineerd met een van de lekkerste recepten uit Italië. Deze lasagne is heerlijk als je zin hebt in een ovenschotel met comfort food en veel vitamines. Verrassend en erg lekker. Voor je het weet is de schaal helemaal leeg!
Boerenkool lasagne
Dit recept zag je vast niet aankomen. Mijn kinderen in ieder geval niet. En met twee pubers en een aankomende is dat meestal geen goed teken.
De neuzen werden al lichtelijk opgehaald, maar, zoals bij ons gebruikelijk is, moet er geproefd worden (en als papa het ook acceptabel vindt) wordt het bord leeggegeten.
Boerenkool werkelijk?
Mam echt, boerenkool in de lasagne? Moet dat echt. Tja eerst proeven en dan praten we verder. En warempel het was eetbaar. Dat niet alleen, het was nog echt lekker ook. De borden gingen helemaal leeg.
De verse worst gaf een heerlijke smaak aan de lasagne en past prima bij boerenkool (niet voor niets is boerenkool met worst een heerlijke combinatie). En de boerenkool gaf een bite die eigenlijk wel heel lekker was.
Dit recept mag zeker vaker op tafel komen volgens het gezin. Kijk dat hoor ik dan graag.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Lasagne met Boerenkool en Verse Worst?
Om deze boerenkool lasagne te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Tomatensaus
- Ui, knoflook - De basis voor de kruidige tomatensaus
- Gezeefde tomaat, tomatenpuree en tomatenblokjes - Voor mijn zelfgemaakte tomatensaus gebruik ik een combinatie van deze drie. Tomatenpuree voor een intense smaak. Tomatenblokjes voor een heerlijke tomatensmaak met bite. Gezeefde tomaten (passata) is heerlijk om sausjes mee te maken, omdat het gepureerde tomaten zijn, zonder zaden, heerlijk glad gepureerd. De tomatenpuree bak je minimaal 2 minuten. Hij wordt dan zoeter van smaak (als je dat niet zou doen dan zou de tomaten puree zuur kunnen zijn).
- Suiker - om de smaak van de tomatensaus iets te zoeten (tomaten hebben een licht zuurtje). Proef de tomatensaus voordat je hem toevoegt aan de lasagne. De zuurgraad van de tomaten kan verschillen. Het kan daarom nodig zijn om nog wat extra suiker toe te voegen.
- Laurierblad, tijm en Italiaanse kruiden - Voor het op smaak brengen van de lasagne.
Boerenkool lasagne
- Verse worst - Gemalen vlees dat op smaak is gebracht met specerijen. Daardoor is het iets vetter en heeft het meer smaak in vergelijking met (runder)gehakt. Vervang de verse worst door runderchipolata of runderbraadworst wanneer je geen varkensvlees wilt eten of liever een wat slankere variant wilt eten.
- Mozzarella - Een kaas die goed smelt. Gebruik hem tussen de lasagne bladen.
- Boerenkool - Gebruik gesneden boerenkool of snij deze wintergroenen in reepjes van ½ cm dik. Was goed voor gebruik. Een heerlijke vitamine bron. Zorg dat je de boerenkool wast en met aanhangend water in de pan doet. Zo slinkt hij sneller en bakt hij niet aan. Roer goed terwijl je de boerenkool bakt. Heb je alleen diepvries boerenkool? Geen probleem laat het dan wel even uitlekken, zodat de saus niet te waterig wordt. Gebruik in plaats van boerenkool, 400 gram spinazie of 300 gram cavolo nero.
- Ricotta Parmezaanse kaas - In plaats van een bechamelsaus gebruik je een mengsel van drie kazen, ricotta, Parmezaanse kaas en mozzarella als topping. Deze kazen smelten goed, geven een heerlijke smaak en gratin. Gebruik in plaats van ricotta, eventueel cottage cheese. Je hebt meteen ook een slankere versie gemaakt.
- Lasagne bladen - Gebruik verse of droge lasagnebladen en vul daarmee de schaal. Breek ze eventueel doormidden om de schaal goed te vullen. De grootte van de lasagnebladen maakt niet uit als je maar zorgt dat je de laag goed opvult.
Hoe maak je Rijkgevulde Lasagne met Boerenkool en Worst?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schenk olijfolie in de pan en bak de ui met de tomatenpuree 2 minuten. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de gezeefde tomaten, tomatenblokjes, suiker, zout, peper en Italiaanse kruiden in de pan, roer door en leg het laurierblaadje erop. Laat 30 minuten sudderen en verwijder het laurierblaadje.
- Haal het vlees uit het worstvelletje en meng met Italiaanse kruiden.
- Bak de worst snel rul. Voeg de boerenkool en knoflook toe en roerbak tot de boerenkool geslonken is.
- Roer de tomatensaus en de helft van de mozzarella door de pan met boerenkool.
- Doe ⅓e deel van de saus in de ovenschaal en bedek met een laag lasagnebladen. Schep nogmaals ⅓e deel van de saus hierop en daarop lasagnebladen. Schep het restant van de saus en verdeel over de bladen.
- Verkruimel de ricotta, mozzarella blokjes en Parmezaanse kaas over de lasagne en bak 15 minuten bij 220 °C in de voorverwarmde oven tot de kaas is gegratineerd.
Restjes over
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Heb je nog een restant tomatenpuree maak dan bijvoorbeeld een heerlijke macaroni ovenschotel met mascarpone tomaten saus, een enchilada ovenschotel met kip, tomatensaus en kaas of Chinese tomatensoep zoals bij de Chinees.
- Een restje boerenkool is geen enkel probleem. Verwerk het in: een vegetarische boerenkool kaas ovenschotel, spaghetti met boerenkool pesto of paksoi, spinazie en boerenkool soep met Halloumi.
- Ricotta is niet lang houdbaar. Restjes kun je prima verwerken in: katmer pie met spinazie en ricotta vulling, slanke chocolade mousse met ricotta of een spinazie ricotta en feta cake.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 30 gram tomatenpuree
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 400 ml gezeefde tomaten gezeefde tomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 eetlepel suiker
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- 1 laurierblad
Lasagne
- 500 gram verse worst
- 1 theelepel italiaanse kruiden
- 1 theelepel olijfolie
- 300 gram boerenkool gesneden
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- portie Tomatensaus Bovenstaand
- 125 gram mozzarella in blokjes gesneden
- 125 gram lasagne bladen
- 100 gram ricotta
- 1 eetlepel verse tijm
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Tomatensaus
- Schenk de olijfolie in de pan en bak de ui en tomatensaus 2 minuten1 eetlepel olijfolie, 1 ui, 30 gram tomatenpuree
- Voeg 1 teentje uitgeperste knoflook toe en roerbak 30 seconden mee.1 teentje knoflook
- Schenk de passata en de tomatenblokjes erbij, breng op smaak met de suiker, zout, peper en Italiaanse kruiden en leg het laurierblaadje bovenop.400 ml gezeefde tomaten, 400 gram tomatenblokjes, 1 eetlepel suiker, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, 1 eetlepel italiaanse kruiden, 1 laurierblad
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
- Laat 30 minuten sudderen.
- Proef en breng eventueel extra op smaak met zout, peper, Italiaanse kruiden en suiker.
Lasagne
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Verwijder het velletje van de verse worst. Het velletje gaan we niet meer gebruiken.500 gram verse worst
- Meng de Italiaanse kruiden door de verse worst.1 theelepel italiaanse kruiden
- Verwarm de olie in de wok en bak de worst snel rul.1 theelepel olijfolie
- Snij de boerenkool en was hem. Laat hem uitlekken. Hij hoeft niet droog te zijn, maar mag aanhangend water hebben (dat is zelfs beter voor het bereiden). Gebruik je diepvries spinazie laat hem dan ontdooien en uitlekken.300 gram boerenkool
- Voeg de boerenkool en het restant uitgeperste knoflook toe (en dan komt de wok pas echt goed van pas ;-)) en roerbak 5 tot 6 minuten tot de boerenkool geslonken is.3 tenen knoflook
- Zet het vuur uit en roer de tomatensaus door het boerenkool verse worst mengsel.portie Tomatensaus
- Roer de helft van de Mozzarella door de saus.125 gram mozzarella
- Doe ⅓ van de saus onderin een ovenschaal.
- Leg hier een laag lasagnebladen bovenop.125 gram lasagne bladen
- Schep nogmaals ⅓ van de saus op de lasagnebladen.
- Leg hier de rest van de lasagnebladen bovenop.
- Dek af met het laatste beetje saus.
- Verdeel de ricotta over de saus, de rest van de mozzarella blokjes en de Parmezaanse kaas.100 gram ricotta, 1 eetlepel verse tijm, 3 eetlepels Parmezaanse kaas
- Zet 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar afgedekt maximaal 1 dag in de koeling.
- Diepvries - Maak hem klaar zonder de kaas topping en verpak in twee lagen plastic folie. Laat hem ontdooien in de koelkast. Verdeel de kaas over de bovenzijde en bak 30 minuten bij 200 °C. Je moet hem iets langer bakken omdat hij uit de koeling komt.
- Koelkast - Bewaar afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Verpak in twee lagen plastic folie. Laat ontdooien in de koelkast. Besprenkel de bovenkant met twee eetlepels water. Dek af met aluminiumfolie en bak 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte van je lasagne) bij 160 °C.
Geef een reactie