Grootmoeders Hachee, ouderwets lekker, die je heel makkelijk maakt: je gebruikt gewoon de slowcooker. Door het lange stoven trekken alle smaken in het vlees dat heerlijk mals wordt. Een makkelijk recept dat door het bier en peperkoek die heerlijke traditionele smaak van vroeger weer laat herleven!
Grootmoeders Hachee uit de Slowcooker
Hachee, wie kent dit heerlijke stoofgerecht niet van vroeger. Uren stond het bij mijn oma te pruttelen op een klein kookplaatje of op het sudderplaatje op het gas. En dan 's avonds ging de pan op tafel en werd het, samen met aardappels, appelmoes en rode kool, een heerlijk hoofdgerecht.
Wist je dat hachee echt een typisch Nederlands recept is? Het is het eerst beschreven in de Middeleeuwen waar het bij grote buffetten geserveerd werd.
Om resten vlees her te gebruiken werd deze stoofpot samen met bouillon, uien, bloem en een zuur (in dit geval bier, maar kan ook azijn en wijn zijn) urenlang gestoofd om het vlees heerlijk mals te maken. De jus waarin het vlees stoofde werd heerlijk dik en op smaak gebracht met kruidnagel en laurier (bron: wikipedia). Het moet een heerlijk buffet gerecht geweest zijn.
Wat heb je nodig om Ouderwetse Hachee te maken?
Voor de bereiding van dit hachee recept uit de slowcooker heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welk vlees gebruik je bij deze stoofschotel?
Gebruik runderlappen, hachee vlees of riblappen. Dit vlees heeft veel stooftijd nodig en daardoor heeft het de tijd om alle smaken goed op te nemen en tegelijkertijd heerlijk mals te worden.
Het bier dat je gebruikt bij het maken van hachee
Het beste gebruik je een donker, bruin bier. Dit bier wordt gebrouwen met een pure bruine mout, waardoor het een zoetige smaak heeft. Perfect voor hachee. Het bier is het zuurtje dat er voor zorgt dat het vlees mals wordt.
Wil je liever geen bier gebruiken dan kun je het ook vervangen door 300 ml rode wijn of 3 eetlepels witte wijn azijn en 250 ml water.
Hoe maak je hachee in de slowcooker?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Smelt de boter in de pan en braad het vlees met bloem in 5 minuten goudbruin. Voeg de uienringen en suiker toe en bak nogmaals 3 minuten. Doe de inhoud van de pan in de slowcooker en zet terug op het gas. Schenk bouillon in de pan en giet de helft van de bouillon in de pan. Schraap alle aanbaksels los.
Schenk de bouillon uit de koekenpan, de rest van de bouillon en het bier in de slowcooker. Leg de plakjes ontbijtkoek, laurierblaadjes en kruidnagel erboven op. . Zet de slowcooker aan en laat hem zijn werk doen! Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagel en grootmoeders hachee is klaar.
- Waarom bak je de bloem mee? Door de bloem aan te bakken zal de "bloem-smaak" verdwijnen. Door het toevoegen van de bloem zal de jus dikker worden (de heerlijke dikke jus die bij de hachee hoort).
- Kruidnagel in laurierblad - Steek de kruidnagel in het laurierblad. Zo kun je het na het bakken goed terugvinden en verwijderen.
- Slowcooker - Zet de slowcooker 8 uur op lage (low) stand of 5 uur op hoge (High) stand aan om heerlijke hachee te krijgen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
Ingrediënten
- 100 gram boter ongezouten
- 500 gram runderlappen hacheevlees of riblappen, in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 2 eetlepels bloem
- 500 gram uien in ringen gesneden
- 2 theelepels suiker
- 100 ml runderbouillon 1 blokje opgelost in 100 ml heet water
- 300 ml bruin bier
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 plakjes peperkoek of ontbijtkoek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Smelt de boter op middelhoog vuur in de koekenpan.100 gram boter
- Bestrooi het vlees met zout en peper.500 gram runderlappen, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Doe het vlees in de koekenpan en schep de bloem erbij. Meng alles goed.2 eetlepels bloem
- Bak 5 minuten terwijl je regelmatig mengt.
- Voeg de uien en suiker toe en meng nogmaals goed door. Zet het vuur hoog en bak 3 minuten.500 gram uien, 2 theelepels suiker
- Doe de inhoud van de pan in de slowcooker.
- Schenk de helft van de bouillon in de pan en schraap met een houten spatel alle aanbaksels los. Schenk de inhoud van de pan in de slowcooker.100 ml runderbouillon
- Schenk ook het bier erbij. Meng alles goed door.300 ml bruin bier
- Steek een kruidnagel in het laurierblaadje.2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels
- Leg de plakjes peperkoek en laurierblaadjes boven op het vleesmengsel.2 plakjes peperkoek
- Doe een deksel op de pan en zet de slowcooker aan, gedurende 8 uur op Low (lage stand).
- Verwijder het laurierblad, roer alles nog eens goed door en serveer.
Opmerkingen:
- Koelkast: Koel de hachee snel af. De hachee kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries: Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de hachee op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
Marion says
ik vond heg erg lekker maar de volgende keer doe ik geen 500 gr maar 1 kilo vlees op de rest van de ingrediënten want ik vond er veel te weinig vlees inzitten.
Andréa says
Dat kan natuurlijk altijd. Vooral als je met wat meer personen eet. Alleen in de gaten houden dat er voldoende vocht in de slowcooker zit en anders even extra toevoegen.
Sonja says
Prima recept, heb hem gemaakt met 1 kilo vlees op high en op het eind nog iets gebonden met een papje van aardappelzetmeel. Heerlijk bij patat.
De hachee is na ingevroren te zijn geweest ook nog heerlijk.
Andréa says
Dank je wel Sonja. Dat binden lijkt me inderdaad een goede aanvulling.
Sjaak Lammers says
Je kunt de bloem ook vervangen door er gebakken uitjes in te doen, is ook een bindmiddel wat ik meestal gebruik in de hache, alleen bij een normale braadpan doe ik dat pas 1 uur voor het gerecht klaar is, in de slowcooker kan dit vanwege de lage bereiding temperatuur al gelijk gedaan worden,
Chrissy says
Mijn allereerste recept in de slowcooker. Wat een succes !!!
Ik vond de hoeveelheden van de bouillon en het bier wat teveel dus heb het zelf wat aangepast. De hoeveelheid suiker heb ik wat verhoogd en ik heb rietsuiker gebruikt.
Verder heb ik er ook nog een thee ei met wat jeneverbessen en zwarte peperkorrels in gehangen.
Heerlijk recept.
Andréa says
Leuk om te horen dat het zo goed is bevallen! Wanneer ik de saus te dun vind, bind ik hem met 1 theelepel maizena opgelost in 2 eetlepels water. Maakt de saus zijdezacht!