Spinazie ricotta en feta cake is een heerlijk vegetarisch bijgerecht bij het Italiaanse buffet. Door de presentatie kun je het makkelijk verdelen. En de smaak van de spinazie, milde ricotta, pikante feta bedekt met krokant filodeeg dat met kruidenboter is bestreken is heerlijk.
Vandaag het tweede recept voor het samenstellen van een Italiaans buffet met allerlei gerechten waarvan jong en oud zullen smullen! De combinatie spinazie feta ricotta kom je in allerlei varianten tegen.
En hoewel de feta Grieks is, zijn de spinazie en ricotta producten die beide in de Italiaanse keuken gebruikt worden. Door het in een cakevorm te bakken, is het makkelijk te snijden (altijd handig voor een buffet) en te verdelen.
- Een goedkopere variant is het gebruik van diepvriesspinazie. Ontdooi de spinazie voor gebruik en laat hem goed uitlekken. Anders wordt de vulling te nat en kun je hem niet makkelijk snijden. Wanneer je diepvriesspinazie gebruikt heb je slechts 350 gram nodig.
- Filodeeg is heel erg kwetsbaar, je scheurt het zo in. Zorg ervoor dat je het pakje net voor gebruik openmaakt. Als het indroogt zijn de vellen bijna niet meer van elkaar te krijgen en scheuren zijn onvermijdelijk.
- Feta is een witte kaas en mag alleen zo genoemd worden als het gemaakt is in Griekenland en bestaat uit 70 % schapenmelk en 30 % geitenmelk. Witte kaasblokjes in de supermarkt zijn meestal gemaakt van koemelk. In dit recept is de fetakaas uit te wisselen met de witte kaasblokjes.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spinazie ricotta feta cake
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- cakeblik 26 cm
Ingrediënten
- 1 ui, groot, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 500 gram spinazie, vers of 350 gram diepvries spinazie ontdooid
- 1 ei, maat L
- 500 gram ricotta
- 1 theelepel nootmuskaat, vers geraspt
- 200 gram feta kaas
- 10 sheets filodeeg, ontdooid
- 2 Eetlepels olijfolie, om in te vetten
- 100 gram kruidenboter, gesmolten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een cakeblik in met olijfolie.
- In een pan verhit je olijfolie en fruit je de ui 3 minuten tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook en bak deze 30 seconden mee.
- Voeg de spinazie toe en kook 5 minuten.
- Doe het spinaziemengsel in een zeef en druk het vocht eruit.
- In een kom meng je het ei met nutmeg, ricotta en zout en peper los.
- Meng de feta en het spinaziemengsel erdoor.
- Leg een velletje filodeeg in de vorm en bestrijk met de gesmolten kruidenboter. Herhaal dit met met 8 filodeeg vellen. Laat de vellen een stukje over de vorm hangen, zodat je deze straks over de vulling dicht kunt klappen.
- Schep de vulling in de vorm en druk deze goed aan met de bolle zijde van een lepel.
- Leg de twee achtergehouden filodeeg vellen bovenop (bestrijk ze met gesmolten kruidenboter) en vouw de bovenzijde dicht.
- Bak 30 minuten in de oven.
- Hasl uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
- Een goedkopere variant is het gebruik van diepvriesspinazie. Ontdooi de spinazie voor gebruik en laat hem goed uitlekken. Anders wordt de vulling te nat en kun je hem niet makkelijk snijden. Wanneer je diepvriesspinazie gebruikt heb je slechts 350 gram nodig.
- Filodeeg is heel erg kwetsbaar, je scheurt het zo in. Zorg ervoor dat je het pakje net voor gebruik openmaakt. Als het indroogt zijn de vellen bijna niet meer van elkaar te krijgen en scheuren zijn onvermijdelijk.
- Feta is een witte kaas en mag alleen zo genoemd worden als het gemaakt is in Griekenland en bestaat uit 70 % schapenmelk en 30 % geitenmelk. Witte kaasblokjes in de supermarkt zijn meestal gemaakt van koemelk. In dit recept is de fetakaas uit te wisselen met de witte kaasblokjes.
Geef een reactie