Een heerlijk recept voor zelfgemaakte lasagne met verse bolognese saus. Pure ingrediënten geven dit Italiaanse recept een heerlijke smaak.
Naast een grote voorkeur voor Indisch eten heb ik nog een zwakte: Lasagne. Heerlijk die bolognese saus gecombineerd met deeg en kaas. Er is echter één ding wat ik absoluut niet kan waarderen: een dikke laag bechamel saus. Ja ik weet dat het officieel hoort, maar het is gewoon niet mijn ding. Ik vind het persoonlijk zo zonde van de smaakvolle homemade lasagne.
Natuurlijk maak ik de lasagne niet met een pakje, maar lekker zelf van pure ingrediënten. Wil je weten hoe? Kijk dan bij onderstaand recept!
- Tomatenpuree is van zichzelf zuur. Door het twee minuten in een pan te bakken wordt het zoeter van smaak. Je checkt dit simpel door te ruiken. Ook de geur van de puree zal zoet worden.
- De suiker is naar smaak. Het ligt ook erg aan de tomaten. Het lijkt er af en toe op dat een blikje tomaten zuurder is als een andere keer. Proeven is hier het devies.
- Je kunt de gepelde tomaten vervangen door verse tomaten in het seizoen. Dan is hun smaak optimaal. In andere seizoenen is het niet aan te raden, omdat tomaten in blik dan bijna altijd beter smaken.
- Het rundergehakt kun je ook vervangen door half om half gehakt (wat budgetvriendelijke is) of door kip gehakt. Ga je liever voor vegetarisch dan kun je Vega gehakt gebruiken.
- In de koeling kun je lasagne, mits goed afgedekt, 2 dagen bewaren.
- Je kunt lasagne bewaren in de diepvries. Mijn advies is om hem in te vriezen voor het bakken. Door de vriezer droogt hij namelijk iets uit en dat merk je minder als hij nog niet gebakken is. Laat hem 24 uur voordat je hem wilt gaan eten ontdooien in de koeling en verleng de baktijd met 10 minuten (40 minuten dus in totaal). Je kunt lasagne (gebakken en ongebakken) maximaal 3 maanden in de koeling bewaren.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Bolognese saus
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 500 gram rundergehakt
- kruiden tijm, rozemarijn, basilicum
- laurierblaadje
- 120 gram tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten
- 400 gram gezeefde tomaten
- 4 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
Lasagne
- 12 lasagne bladen zelfgemaakt volgens receptvolgen tot aan het snijden van de spaghetti
- 50 gram kaas oude kaas, belegen kaas of mozzarella
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bolognese saus
- Snij het uitje klein.
- Pers de knoflook uit.
- Pak de hapjespan en doe daar een scheutje olijfolie in.
- Zet de pan op een grote pit op laag vuur.
- Doe het uitje en de tomatenpuree erin en bak 3 minuten.
- Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
- Voeg het gehakt toe aan het tomatenpuree mengsel.
- Bak het gehakt rul, waarbij je het met de pollepel goed klein maakt.
- Schep daar de verzamelde kruiden, zout en peper bij.
- Als het gehakt gaar is schenk je de gepelde tomaten en de gezeefde tomaten.
- Strooi ook de suiker erbij.
- Leg hier het laurierblaadje op.
- Leg het deksel op de pan en laat 30 minuten stoven.
- Roer af en toe door de pan.
Lasagne bereiden
- Verwarmd de oven voor op 220 graden Celsius.
- Schep ⅓ van de bolognaise saus in de ovenschaal.
- Bedek met een laag lasagnebladen. Herhaal dit nogmaals.
- Schep als laatste de bolognaise saus op de bladeren en bestrooi met geraspte kaas of plakjes mozzarella (of een combinatie hiervan).
- Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.
Opmerkingen:
- Tomatenpuree is van zichzelf zuur. Door het twee minuten in een pan te bakken wordt het zoeter van smaak. Je checkt dit simpel door te ruiken. Ook de geur van de puree zal zoet worden.
- De suiker is naar smaak. Het ligt ook erg aan de tomaten. Het lijkt er af en toe op dat een blikje tomaten zuurder is als een andere keer. Proeven is hier het devies.
- Je kunt de gepelde tomaten vervangen door verse tomaten in het seizoen. Dan is hun smaak optimaal. In andere seizoenen is het niet aan te raden, omdat tomaten in blik dan bijna altijd beter smaken.
- Het rundergehakt kun je ook vervangen door half om half gehakt (wat budgetvriendelijke is) of door kip gehakt. Ga je liever voor vegetarisch dan kun je Vega gehakt gebruiken, maar ik zou je de vegetarische lasagne willen aanbevelen.
Geef een reactie