Wil jij een gerecht dat altijd lukt, weinig voorbereiding kost én eruitziet alsof je uren in de keuken hebt gestaan? Dan is deze zalm uit de slowcooker met wittewijnsaus echt iets voor jou.
Je legt wat verse ingrediënten in de slowcooker en hij doet de rest. Geen stress, geen gedoe!
Door de lage temperatuur blijft de zalm heerlijk zacht en sappig. De smaken van de witte wijn en verse kruiden trekken helemaal in de vis. De zalm smelt op je tong en de romige saus maakt het helemaal af. Of je nu een snel diner wilt maken of indruk wilt maken tijdens een etentje: dit recept is altijd een succes.

Langzaam Gegaarde Zalm in Witte Wijn
In de Franse keuken pocheren ze vis vaak in bouillon of wijn. Met de slowcooker gaat dat nóg makkelijker. Door de lage, constante temperatuur gaart de zalm perfect, zonder uit te drogen.
De wittewijnsaus geeft een luxe smaak, zonder dat het moeilijk is.
Lekker, makkelijk en het lukt altijd.
Serveer deze zalm met romige aardappelpuree en knapperige groenten.
Prima voor een relaxed etentje, feestdag of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers.
En ben jij dol op slowcooker-recepten? Kijk dan zeker ook even bij mijn andere slowcooker gerechten voor nog meer inspiratie!
Top Tips
- Gebruik goede zalm, bijvoorbeeld MSC-gecertificeerd, voor de beste smaak.
- Zet de slowcooker liever wat langer op LOW dan korter op HIGH.
- Doe de deksel zo min mogelijk open.
- De zalm is gaar als hij makkelijk uit elkaar valt, wanneer je hem met twee vorken uit elkaar duwt.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Voor in de slowcooker
- 350 ml droge witte wijn, bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon Blanc
- 350 ml water
- 1 sjalotje, gehalveerd
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2 stengels bleekselderij, in drie stukken gesneden
- 1 wortel, in drie stukken gesneden
- 3 plakjes citroen
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes verse tijm
- 6 zwarte peperkorrels
- ½ theelepel zeezout
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- 800 gram zalmfilet, zonder vel
Voor de wittewijnsaus
- 250 ml pocheervocht, van de slowcooker
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml slagroom
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 50 gram roomboter, koud, in blokjes
- ½ citroen, sap
- zout en peper, naar smaak
Instructies
Zalm in de slowcooker
- Giet de witte wijn en het water in de slowcooker.350 ml droge witte wijn, 350 ml water
- Voeg sjalotje, knoflook, bleekselderij, wortel, citroen, laurierblad, tijm en peperkorrels toe.1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 2 stengels bleekselderij, 1 wortel, 3 plakjes citroen, 1 laurierblaadje, 2 takjes verse tijm, 6 zwarte peperkorrels
- Strooi zeezout en peper erover en roer kort door.½ theelepel zeezout, ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- Leg de zalm voorzichtig in de vloeistof. (Hij hoeft niet helemaal onder te liggen. De stoom doet zijn werk.)800 gram zalmfilet
- Zet de slowcooker aan Low: 2 uur of High: 1 uur
- Controleer of de zalm gaar is. Hij moet makkelijk uit elkaar vallen.
- Haal de zalm voorzichtig uit de slowcooker en dek af met aluminiumfolie.
Maak de wittewijnsaus
- Zeef 250 ml slowcooker pocheervocht en doe dit in een steelpannetje.250 ml pocheervocht
- Voeg 100 ml witte wijn toe en laat inkoken tot de helft.100 ml droge witte wijn
- Roer de slagroom en mosterd erdoor.200 ml slagroom, 1 theelepel Dijon mosterd
- Laat de saus iets dikker worden.
- Haal de pan van het vuur en klop de koude boter erdoor.50 gram roomboter
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout.½ citroen, zout en peper
Serveren
- Leg de zalm op borden en schenk de warme saus erover.
Opmerkingen
- Romige aardappelpuree met knoflook: past perfect bij de zachte zalm.
- Knapperige groenten: bijvoorbeeld sperziebonen met kruidenpaneer.
- Frisse witlofsalade: voor een lekkere balans.
- Koelkast: luchtdicht bewaren, maximaal 2 dagen.
- Opwarmen: langzaam op laag vuur of eet de vis koud in een salade.
Geef een reactie