Dit simpel te maken Bananenbrood is heerlijk smeuïg, heeft een lekkere zoete bananensmaak en is ook nog een lekker en snel te maken. Het heeft een cake structuur, is heerlijk luchtig en je hele huis ruikt heerlijk. Een top recept om je rijpe bananen te verwerken in een lekkernij die echt niemand kan weerstaan, zo lekker!
Simpel Bananenbrood
Overkomt je dat ook wel eens? Soms krijg je de bananen niet aangesleept en de week erop blijven ze liggen. Eén manier om ze op te krijgen is ze te verwerken in bananenijs. En dat vinden ze hier lekker in de winter en zomer.
Maar wat ik ook vaak tegenkom voor het verwerken van overrijpe bananen, is bananenbrood. Dat wil ik natuurlijk ook een keer uitproberen. En het resultaat: Hou je van bananen, dan hou je van bananenbrood.
Een smeuïge cake, luchtig met een heerlijke bananensmaak. Verrassend simpel zelf te maken met makkelijke ingrediënten, die je waarschijnlijk in huis hebt. Wij gaan het zeker vaker eten en jij?
Dit is het basisrecept voor het maken van een bananencake. Je kunt er eindeloos mee variëren door het toevoegen van chocola of noten. Of versier de bovenzijde met banaan. Een aanrader is dit Cashewnoten Bananenbrood.
Wat heb je nodig voor deze makkelijke Bananencake?
Om dit simpele Bananenbrood zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog.
- Bananen - De allerbeste bananen zijn overrijp. Mooi bruin en eigenlijk niet meer lekker om zo uit de hand te eten. De bananen zorgen voor een zoetje, maar ook voor het binden van de cake. Heb je te weinig bananen of geen tijd? Bewaar ze dan zonder schil in een diepvriesdoos in de vriezer tot gebruik. Zo blijven ze een maand goed.
- Suiker - Een klein beetje extra zoetstof aan de cake, daar wordt hij nog lekkerder van.
- Ei - Maakt de cake rijker van smaak en zorgt voor binding.
- Vanille-extract - Vanille en banaan is een heerlijke combinatie. Heb je geen vanille-extract, gebruik dan één theelepel vanillesuiker.
- Zout - Door het toevoegen van een klein beetje zout, wordt de smaak van de bananencake zoeter (echt waar) en nog lekkerder.
- Zelfrijzend bakmeel - Dat is bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd. Daardoor zal het bananenbrood luchtig worden en rijzen in de vorm. Heb je geen zelfrijzend bakmeel? Vervang het dan door 250 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder.
Hoe maak je het beste bananenbrood, dat ook nog simpel is?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Prak de bananen en meng met het ei.
- Schenk de suiker, vanille-extract en de gesmolten boter erbij en meng alles goed door.
- Voeg ook het zout en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng met een spatel goed door.
- Schenk het beslag in een cakeblik en bak één uur in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat vijf minuten bij kamertemperatuur staan en haal de bananencake dan uit het bakblik. Laat verder afkoelen op een rek.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Cakeblik 23 cm
Ingrediënten
- 3-4 bananen rijp en geprakt
- 1 ei maat L, losgeklopt
- 60 gram boter gesmolten
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- ⅛ theelepel zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor naar180 °C / 160 °C.
- Smeer de binnenkant van het bakblik in met boter
- Meng met een spatel het ei door de geprakte bananen.3-4 bananen, 1 ei
- Voeg de suiker, de gesmolten boter en vanille-extract toe.60 gram boter, 150 gram suiker, 1 theelepel vanille-extract
- Vervolgens strooi er het zout over en meng goed door.⅛ theelepel zout
- Als laatste voeg je het zelfrijzend bakmeel toe en spatel je dat er door.250 gram zelfrijzend bakmeel
- Schenk het beslag in het cakeblik en bak 1 uur.
- Laat 5 minuten afkoelen.
- Haal de cake uit het blik en laat verder afkoelen op een rek.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Bewaar in een afgesloten doos voor maximaal 2 dagen.
- Diepvries - Laat het bananenbrood volledig afkoelen en wikkel het goed in plastic folie (twee lagen) of stop het in een diepvriesdoos. Zo kun je het tot twee maanden in de diepvries bewaren.
Sophie says
Het beste bananenbrood ooit gemaakt!!!!! Makkelijk en heerlijk!Ook voor bejaarden om te maken als de kleinkinderen de bananen niet opaten,!
Nu nog zo n makkelijk wortelcakerecept en dan ben ik heel happy
Andréa says
Wat leuk te horen! Ik maak het ook, als de kids in een keer bedenken dat ze deze week geen zin in bananen hebben. Zo zonde om weg te gooien.
Eva Wenzel says
Net gemaakt… nu al bijna op🤭
Dank voor het recept Andrea. Ik heb er alleen wel veel minder suiker ingedaan. Bananen zijn al zoet genoeg🙂
Andréa says
Hoi Eva, Ja als de bananen goed rijp zijn, kun je wat minder toevoegen. Maar blij dat het in ieder geval goed gesmaakt heeft!