Draadjesvlees uit de Slowcooker, een budget-vriendelijk vlees, simpele ingrediënten, en wat wachttijd. Deze stoofschotel, gemaakt in de slowcooker, is één van de bekendste recepten uit de Nederlandse keuken. En wat mij betreft ook één van de lekkerste. Een favoriet Nederlands Comfort Food recept.
Oma's Draadjesvlees
Als ik vroeger bij mijn oma op visite ging, stond er op het fornuis een grote pan met draadjesvlees op het fornuis. Gestoofd in boter (mijn oma ging niet voor vervangers) en haar hele huis rook naar dit malse vlees. Soms aten we het met wat brood of juist met rode kool en aardappels. En de pan ging altijd leeg.
Draadjesvlees kun je vergelijken met een hachee (ook zo’n echt Nederlands recept), maar dan zonder de grote hoeveelheid uien. Het is ouderwets lekker! Het wordt zo genoemd omdat het vlees door het lange stoven uit elkaar valt in draadjes.
En hou je ook zo van ouderwets lekker comfort food? Denk dan ook eens aan Limburgs Zuurvlees (ook uit de Slowcooker), Oma’s gehaktballen en echte Hollandse Ouderwetse Erwtensoep.
Jump to:
Slowcooker
Mijn oma maakte dit altijd op het fornuis, en liet het uren op het sudderplaatje garen. Mijn oma was altijd thuis, dus dat was dan ook geen probleem om het in de gaten te houden. Maar als je het druk hebt of moet werken dan is een slowcooker echt een uitkomst (en jullie weten dat ik een groot fan van de slowcooker ben).
Een slowcooker is gemaakt dat je alle ingrediënten zo kunt toevoegen aan de pot en dat kan in dit geval ook prima. Maar, net zoals mijn oma, bak ik het uitje en het vlees eerst even aan. Een traditie die ik niet wil laten gaan. Heb je geen tijd of wil je niet zoveel afwas, voeg dan het uitje en het vlees meteen toe aan de pot. Je stoof zal dan zeker lekker worden!
Wat heb je nodig voor Oma’s Draadjesvlees (Slowcooker)?
Om dit Draadjesvlees uit de Slowcooker te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Sukadelappen - Vlees afkomstig van de schouder van het rund. De pees die door het vlees loopt geeft zijn typische smaak. Je kunt eventueel ook runderlappen, riblappen of hachee vlees gebruiken.
- Bloem, zout en peper - Bestuif het vlees met de bloem en breng op smaak met zout en peper. De bloem zorgt ervoor dat de saus iets zal indikken. Door het aan te bakken met het vlees, krijg je geen klontjes in je saus.
- Boter - Echte roomboter. Geeft een romige smaak.
- Ui en knoflook - Smaakmakers in de saus.
- Rode wijnazijn - Het zuurtje maakt het vlees malser
- Ketjap Manis en Japanse Soja saus - Ketjap Manis is een Indonesische zoete sojasaus en Japanse Sojasaus is zout. Beiden geven meer diepte aan de smaak.
- Mosterd - Geeft de saus een beetje pit.
- Laurierblaadjes - Het laurierblad heeft weg van tijm en oregano, maar dan met een warme ondertoon.
- Kruidnagels - Gebruik hele kruidnagels die je in de laurierblaadjes steekt (zo kun je ze na het stoven makkelijker verwijderen). Het is een warm aromatisch kruid, een beetje peperig.
- Bouillonblokje - Om de saus meer smaak te geven.
Hoe maak je Slowcooker Draadjesvlees?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt boter in de pan en bak het uitje in 3 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak een half minuutje mee. Haal met een schuimspaan uit de pan en doe in de slowcooker. Meng de bloem met het zout en de peper en druk de sukadelappen in de bloem. Klop het teveel van het vlees en leg het in de achtergebleven boter in de koekenpan.
- Bak het vlees goudbruin aan beide zijden (ongeveer 4 minuten per kant). Leg de sukadelappen op de uitjes.
- Doe de azijn, Ketjap Manis, Sojasaus, Mosterd, Bouillonblokje en het water in de slowcooker. Meng alles goed door. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg die op het stoofvocht. Doe de deksel op de pan.
- Zet de slowcooker op lage stand en laat minimaal 8 uur stoven. Verwijder de laurierblaadjes met kruidnagels, roer alles nog eens goed door en serveer.
Dit is heerlijk bij romige andijviestamppot. Of zoals bij Oma met Rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen.
Tips en Variaties
- In plaats van rodewijnazijn en water, kun je de azijn en de helft van het water vervangen door rode wijn. Dit geeft een iets diepere smaak. Omdat wij het met kinderen aten heb ik het in dit recept achterwege gelaten.
- Wil je een iets dikkere saus, voeg dan een half uur voordat je het gaat opdienen een maizena papje toe en roer goed door (1 theelepel maizena opgelost in 3 eetlepels koud water).
- Het vlees is hier aangebraden, maar dit hoeft niet. Een slowcooker is erop gemaakt dat je het eten zonder bakken kunt toevoegen.
- Heb je veel haast, dan kun je het vlees op hoge stand gedurende 6 uur. Maar eerlijk is eerlijk, draadjesvlees is het lekkerst wanneer je het lang stooft op lage temperatuur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 50 gram roomboter
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 4 eetlepels bloem
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 750 gram sukadelappen
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 1 ½ theelepel mosterd
- 1 rundvlees bouillonblokje
- 200 ml water
- 3 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Smelt de boter in de pan en fruit de ui gedurende 3 minuten op gemiddeld vuur. Voeg dan de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee. Haal met en schuimspaan uit de pan en doe in de slowcooker.50 gram roomboter, 1 ui, 2 teentjes knoflook
- Meng de bloem met zout en peper. Druk de sukadelappen in de bloem mix en klop het teveel eraf. Bak het vlees in de achtergebleven boter tot het aan beide zijden goudbruin is (ongeveer 4 minuten per kant).4 eetlepels bloem, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, 750 gram sukadelappen
- Leg het vlees op de uien in de pot van de slowcooker.
- Schenk de azijn, ketjap manis, sojasaus en water in de slowcooker. Doe ook de mosterd en het bouillonblokje erbij. Roer goed door.2 eetlepels rode wijnazijn, 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 ½ theelepel mosterd, 1 rundvlees bouillonblokje, 200 ml water
- Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg die op de saus.3 laurierblaadjes, 5 kruidnagels
- Doe de deksel op de slowcooker en zet hem minimaal 8 uur op lage stand aan.
- Verwijder de laurierblaadjes en serveer.
Opmerkingen:
- Koelkast - Koel het draadjesvlees snel af. Het vlees kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat het draadjesvlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm het vlees met saus op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
Marieke says
Top recept! Smaakte ‘zoals vroeger’ aldus het thuisfront.
Andréa says
Precies! Dat zeggen ze hier ook!