Zin in een snelle en gezonde maaltijd die ook nog eens vegetarisch is? Deze spaghetti met boerenkoolpesto is de perfecte keuze! De romige pesto die je zelf maakt van boerenkool, geroosterde pijnboompitten en Pecorino kaas geeft dit gerecht lekker veel smaak. En de boerenkool pasta pesto staat binnen 30 minuten op tafel. Ideaal voor doordeweeks en lekker genoeg voor een wat uitgebreider diner.
Boerenkool Pesto Pasta
Ik besloot voor het avondeten een lekkere pesto pasta te maken, maar mijn basilicumplant was niet meer te gebruiken. Niet gek natuurlijk want basilicum houdt van warmte. En dus op zoek naar een alternatief in mijn koelkast en ik besloot om mijn zak met boerenkool te gaan gebruiken.
Boerenkool zit boordevol vitamines en is een echte wintergroente. En door er een pesto van te maken komt de smaak van de boerenkool goed tot zijn recht. Samen met de spaghetti, zongedroogde tomaatjes en Pecorino krijg je een heerlijke, snelle maaltijd die je zeker vaker gaat maken.
PS Vind je dit lekker? Kijk dan ook eens op mijn pasta recepten pagina met de lekkerste pasta’s, zoals een supersnelle macaroni, boerenkool met Worst lasagne en penne met courgette en walnoten.
Wat heb je nodig?
- Olijfolie - gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Boerenkool: Een echte superfood vol vitamines. Kies voor verse boerenkool die je in dunne reepjes snijdt. Heb je alleen diepvries boerenkool? Geen probleem laat het dan wel even uitlekken, zodat de pesto niet te waterig wordt. In plaats van boerenkool kun je ook 300 gram spinazie of 200 gram cavolo nero gebruiken.
- Knoflook: Geeft een heerlijke smaak aan de pesto.
- Pijnboompitten: Rooster ze even in een droge pan voor een knapperige bite en nootachtige smaak.
- Pecorino: Voor een volle, pittige smaak in de pesto. Vervang eventueel door oude kaas, Parmezaanse kaas of Grana Padano.
- Pasta: Deze lange pastasoort neemt de pesto goed op, maar je kunt ook andere pastasoorten gebruiken zoals tagliatelle of fusilli.
- Zongedroogde tomaten: Ze geven een lekker zoete, hartige twist aan het gerecht.
Bereiding?
- Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook toe. Roerbak de knoflook ongeveer 30 seconden tot hij begint te geuren. Voeg dan de boerenkool toe en bak het ongeveer 2 minuten mee. Schenk het water erbij en stoof de boerenkool in ongeveer 5 minuten gaar. De boerenkool zal flink slinken.
- Doe de gestoofde boerenkool samen met de oude kaas, geroosterde pijnboompitten en de rest van de olijfolie in een blender.
- Pulseer tot je een romige pesto krijgt. Als de pesto te dik is, kun je nog wat extra olijfolie toevoegen.
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat de pasta al dente is, zodat hij stevig blijft bij het mengen met de pesto. Giet de spaghetti af en doe het terug in de pan. Meng de boerenkoolpesto door de spaghetti en voeg de zongedroogde tomaatjes en geroosterde pijnboompitten toe. Schaaf er Parmezaanse kaas overheen en serveer direct.
Dit is echt heel lekker met zelfgebakken stokbrood en een sinaasappelsalade!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spaghetti met Boerenkoolpesto
Ingrediënten
Boerenkoolpesto
- 10 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 200 gram boerenkool, in dunne reepjes gesneden
- 100 ml water
- 60 gram pijnboompitten, geroosterd in een droge pan
- 80 gram Pecorino kaas, geraspt
Opdienen
- 400 gram pasta, spaghetti
- 10 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
- 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
- 50 gram Pecorino kaas, geraspt
Instructies
Boerenkoolpesto
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de uitgeperste knoflook toe. Roerbak 30 seconden.10 eetlepels olijfolie extra vierge, 2 tenen knoflook
- Voeg de boerenkool toe en bak dit 2 minuten mee.200 gram boerenkool
- Schenk 100 ml water erbij en stoof de boerenkool in 5 minuten gaar.100 ml water
- Doe de gestoofde boerenkool samen met de oude kaas, geroosterde pijnboompitten en de rest van de olijfolie in een blender. Pulseer tot een romige pesto. Voeg extra olijfolie toe als de pesto te dik is.60 gram pijnboompitten, 80 gram Pecorino kaas
Serveren
- Kook de spaghetti in ruim water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af en doe deze terug in de pan.400 gram pasta
- Meng de boerenkoolpesto door de spaghetti heen. Voeg de reepjes zongedroogde tomaat en geroosterde pijnboompitten toe.10 zongedroogde tomaten, 3 eetlepels pijnboompitten
- Schaaf kaas over de pasta en serveer direct.50 gram Pecorino kaas
Opmerkingen:
- Koelkast: Restjes Spaghetti met Boerenkool pesto kun je in de koelkast in een luchtdichte doos twee dagen bewaren.
- Diepvries: Je kunt deze boerenkool pasta pesto invriezen in een diepvriesdoos of zak en zo maximaal 2 maanden in de vriezer bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Zet een pan op het vuur en doe de pasta in de pan met een extra scheut olijfolie. Terwijl je roert warm je de pasta op laag vuur. Je kunt het ook in de oven opwarmen. Doe de pesto pasta in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en verarm 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Geef een reactie