Spaghetti met Boerenkoolpesto is een snelle, gezonde vegetarische avondmaaltijd. Een romige pesto gemaakt van boerenkool, pijnboompitten, en oude kaas, wordt gemengd met de spaghetti. Daarna op smaak gebracht met zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en Parmezaanse kaas wordt het een heerlijke vegetarische maaltijd.

Pesto Pasta Anders
Boerenkool is een veelzijdige groenten, die superveel vitamines bevat. Een soort van superfood dus, maar dan wel eentje die je vroeger ook al at. Ik maak er graag een stamppot mee of quiche. Maar wat ook lekker is, is om er een pesto van te maken.
Pesto maak ik zeker niet uitsluitend met pijnboompitten, knoflook, basilicum, olijfolie en Parmezaanse kaas. Nee pesto's maak ik in alle variaties. Ik pas ze aan aan het seizoen. Zo vind ik zelf een basilicum pesto veel beter passen bij de zomer. Die geuren, zo aromatisch, passen bij een zwoele zomeravond. Deze boerenkool pesto met oude kaas is wat krachtiger van smaak, wat weer super lekker is in de winter.
Jump to:
Spaghetti met Boerenkoolpesto
En dan de spaghetti. Door de krachtige smaak van de boerenkoolpesto, heeft de spaghetti verder bijna niets meer nodig. Een zongedroogd tomaatje, voor een licht zoet accent, een knapperig pijnboompitje en wat geschaafde Parmezaan. Gewoon om het af te maken. Een snelle maaltijd!
En vind je dit lekker? Kijk dan ook eens op mijn pasta recepten pagina met de lekkerste pasta’s, zoals een supersnelle macaroni, boerenkool met Worst lasagne en penne met courgette en walnoten.
Wat heb je nodig voor Pasta Pesto met Boerenkool?
Om deze Spaghetti met Boerenkoolpesto te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Boerenkool Pesto
- Olijfolie - gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Boerenkool - Gebruik gesneden boerenkool of snij deze wintergroenen in reepjes van ½ cm dik. Was goed voor gebruik. Een heerlijke vitamine bron. Zorg dat je de boerenkool wast en met aanhangend water in de pan doet. Zo slinkt hij sneller en bakt hij niet aan. Roer goed terwijl je de boerenkool bakt. Heb je alleen diepvries boerenkool? Geen probleem laat het dan wel even uitlekken, zodat de saus niet te waterig wordt. Gebruik in plaats van boerenkool, 300 gram spinazie of 200 gram cavolo nero.
- Knoflook - Geeft een heerlijke smaak aan de pesto.
- Pijnboompitten - Gebruik geroosterde pijnboompitten voor een vleugje nootachtige smaak.
- Oude kaas - Heeft een pittige en volle smaak, zeker vergeleken met de jonge en belegen kaas. Dat komt doordat hij, door het rijpen, vocht verliest. Je kunt eventueel ook vervangen door Pecorino Romano, Parmezaanse kaas of Grana Padano.
Ingrediënten Spaghetti met Boerenkoolpesto
- Pasta - De verzamelnaam voor deegwaren van harde tarwe. Zoals, macaroni, spaghetti, fusilli, tagliatelle enz. En eigenlijk past bijna elke pasta soort bij deze pasta pesto met Boerenkool.
- Zongedroogde tomaten - Voor een heerlijke bite in deze spaghetti met boerenkool. Nog lekkerder dan zongedroogde tomaten zijn semi-zongedroogde tomaten (daar kan ik wel een bakje van op).
- Parmezaanse kaas - Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die heerlijk combineert met alle pasta’s.
Hoe maak je Pasta Boerenkool Pesto?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en roerbak de knoflook gedurende 30 seconden. Voeg de boerenkool toe en roerbak die twee minuten mee. Voeg het water toe en stoof de boerenkool gaar in een minuut of vijf. De boerenkool zal dan slinken.
- Schep de boerenkool, oude kaas, pijnboompitten en olijfolie in een blender.
- Pulseer tot je een romige pesto krijgt. Eventueel voeg je nog wat extra olijfolie toe.
- Meng de boerenkoolpesto door de spaghetti en voeg de zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en Parmezaanse kaas toe. Meng goed door en serveer!
Dit is echt heel lekker met zelfgebakken stokbrood en een sinaasappelsalade!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSpaghetti met Boerenkoolpesto
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
Boerenkoolpesto
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 200 gram boerenkool in dunne reepjes gesneden
- 100 ml water
- 60 gram pijnboompitten geroosterd in een droge pan
- 80 gram oude kaas geraspt
Opdienen
- 400 gram pasta ik heb hier spaghetti gebruikt
- 10 zongedroogde tomaten in reepjes gesneden
- 3 eetlepels pijnboompitten geroosterd
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Boerenkoolpesto
- Verhit de helft van de olijfolie in de pan en knijp de knoflook erboven uit.6 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook
- Roerbak 30 seconde en voeg dan de boerenkool toe.200 gram boerenkool
- Bak twee minuten op, schenk dan het water erbij en laat de boerenkool gaar stoven in ongeveer 5 minuten.100 ml water
- Schep de boerenkool, met de oude kaas, pijnboompitten en olijfolie in een blender en maal tot je een romige pesto krijgt. Wanneer hij te droog is, schenk je er nog wat olijfolie bij, pulseert opnieuw, totdat hij de gewenste dikte heeft.60 gram pijnboompitten, 80 gram oude kaas
Serveren
- Bereid de spaghetti volgens het recept (of de gebruiksaanwijzing van de fabrikant) en giet af.400 gram pasta
- Doe de pasta terug in de pan en meng de pesto erdoor heen.
- Meng met de tomaatjes en pijnboompitten en schaaf de kaas erover. Serveer meteen.10 zongedroogde tomaten, 3 eetlepels pijnboompitten, 50 gram Parmezaanse kaas
Opmerkingen:
- Koelkast - Restjes Spaghetti met Boerenkool pesto kun je in de koelkast in een luchtdichte doos twee dagen bewaren.
- Diepvries - Je kunt dit invriezen in een diepvriesdoos of zak en zo maximaal 2 maanden in de vriezer bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Zet een pan op het vuur en doe de pasta in de pan met een extra scheut olijfolie. Terwijl je roert warm je de pasta op laag vuur. Je kunt het ook in de oven opwarmen. Doe de pesto pasta in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en verarm 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Geef een reactie