Een lekker recept voor Chinese tomatensoep met kip die net zo smaakt als degene die je eet bij de Chinees. Er zijn veel recepten, maar deze lijkt precies hetzelfde. En binnen 30 minuten klaar!
Chinese Tomatensoep met Kip
Vroeger wanneer wij Chinees aten (en dat was niet zo heel vaak), dan vroeg ik altijd of mijn vader ook een bakje Chinese tomatensoep meenam. Daar ben ik namelijk verzot op. En hoewel ik heel veel kookboeken heb nageplozen naar het juiste recept, had ik het nog steeds niet gevonden.
Bij de foodblogswap van deze maand mocht ik koken van het blog van Melissa (sunshine in my kitchen, helaas niet meer online). En toen viel mijn oog op de Chinese tomatensoep. Zou dit dan HET recept zijn. En zo waar, dit smaakt hetzelfde als de Chinese tomatensoep als bij de Chinees. Met als geheime ingrediënt: appelmoes. Dat gaat in het vervolg goed komen.
Wat heb je nodig voor deze zoete tomatensoep
Voor de bereiding van deze makkelijke Chinese tomatensoep heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welke Ketjap gebruik je?
De sojasaus die je kunt gebruiken voor dit recept zijn Ketjap Manis en Ketjap Medja. De laatste is de nog wat zoetere, stroperige versie van ketjap Manis. Heb je geen ketjap in huis, maar wel lichte sojasaus of Japanse sojasaus? Voeg dan 2 eetlepels honing en 1 eetlepel extra bruine suiker toe aan de toegevoegde sojasaus.
Het geheime ingrediënt
Om de zoete smaak te krijgen zonder dat het overheersend wordt gebruik je... appelmoes. De eerste keer dat ik dat hoorde stond ik daar wel even van te kijken. Maar het is echt zo dat appelmoes een heerlijk fruitig zoetje geeft. Net zoals de soep bij de Chinees. Samen met een vleugje gember heerlijk!
Hoe maak je makkelijk Chinese tomatensoep makkelijk en simpel
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Verhit wat olie in de pan en bak twee dunne omeletten. Snij in dunne reepjes.
Fruit de ui en knoflook aan en voeg de kip toe. Bak die kort aan. Schep de tomatenpuree door het kopmengsel en bak 2 minuten mee. Schenk dan de gezeefde tomaten en bouillon in de soeppan. Doe de gemberrasp erbij. Laat 10 minuten sudderen en haal de kip uit de pan (zet even terzijde).
Pureer de soep met de staafmixer en schenk de soep door een zeef. Doe de gezeefde soep terug in de pan en voeg de ketjap, gembersiroop, appelmoes, azijn, sereh en het zout toe. Meng goed door.
Roer de maizena los met water en voeg toe aan de soep. Breng aan de kook (en ga door met roeren anders koekt hij aan). Zet het vuur laag en proef. Doe de kip en omeletreepjes weer bij de soep en strooi de lente ui erover. Serveer meteen.
- Tomaten puree aanbakken - Bak de tomatenpuree tenminste twee minuten aan. Daardoor wordt hij zoeter en dat is lekkerder.
- Proeven - Omdat de bouillon niet altijd hetzelfde is qua zout verhouding is het verstandig om goed te proeven en extra zout toe te voegen indien nodig. Zout zorgt ervoor dat de soep zoeter smaakt, zonder dat het te zoet wordt. Ook zit er verschil in de zuurheid van tomaten in het ene pak en het andere. Het kan daarom nodig zijn om extra suiker toe te voegen. Proef pas na het pureren en als de soep heet is. Dan kloppen de smaken zoals je ze serveert het beste.
- Dunne omeletreepjes - Bak dunne omeletten door een koekenpan van ongeveer 26 cm te gebruiken en één losgeklopt eitje toe te voegen. Draai de pan goed zodat de omelet goed verspreidt en dun wordt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 200 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 30 gram tomatenpuree
- 500 ml kippenbouillon
- 800 gram gezeefde tomaten
- 2 cm gember vers, fijn geraspt
- 2 eetlepels Ketjap Manis of Ketjap Medja
- 2 eetlepels gembersiroop
- 200 gram appelmoes
- 1 eetlepel rijstazijn
- ½ theelepel sereh poeder
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels water
- 2 eieren maat L, losgeklopt
- 2 lente uitjes in reepjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit wat olie in een soeppan.2 eetlepels olie
- Leg de kip blokjes erin en bak eventjes aan.200 gram kipfilet
- Doe vervolgens de ui erbij, bak 3 minuten en dan de knoflook. Bak die eventjes mee.1 ui, 2 tenen knoflook
- Schep de tomatenpuree bij het kip ui mengsel en roerbak de puree ongeveer 2 minuten tot hij niet meer zuur, maar iets zoetig ruikt.30 gram tomatenpuree
- Schenk de gezeefde tomaten en bouillon bij de kip rasp de gember in de soep.500 ml kippenbouillon, 800 gram gezeefde tomaten, 2 cm gember
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen tot het kippenvlees gaar is. Neem de kip uit de soep en laat afkoelen.
- Pureer de soep met de staafmixer en haal door een zeef.
- Schenk alles terug in de pan en voeg de ketjap, gembersiroop, appelmoes, azijn, sereh en zout toe. Meng goed door.2 eetlepels Ketjap Manis, 2 eetlepels gembersiroop, 200 gram appelmoes, 1 eetlepel rijstazijn, ½ theelepel sereh, ½ theelepel zout
- Roer de maizena los met het water, voeg toe aan de soep en breng aan de kook, terwijl je blijft roeren.1 eetlepel maizena, 2 eetlepels water
- Wanneer de soep dikker wordt zet je het vuur laag.
- Proef en breng eventueel op smaak met wat extra suiker (tomaten verschillen in zoetheid en soms kan het nodig zijn een klein beetje extra suiker toe te voegen om de Chinese tomatensoep smaak te benaderen).
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak van elk ei 2 dunne omeletten, door het ei los te kloppen en het ei goed over de koekenpan te verspreiden. Gebruik 1 ei per keer om de omelet zo dun mogelijk te krijgen.2 eieren
- Rol op, en snij er dunne reepjes van.
- Schenk de soep in een kom en schep de ui, omelet reepjes en kip bij.2 lente uitjes
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de soep in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Schenk de soep in een diepvriesdoos (tot ½ cm onder de rand want de soep zet iets uit).
Hennie says
Heerlijk! Voor herhaling vatbaar!
Andréa says
Wat leuk te horen!
Hanan says
Perfect. My husband is Belgian but we live in Germany. He loves the soup and we cannot find it here. I cooked the soup for him today and he was amazed by it. I reminds him of his childhood.
Andréa says
It's really a Dutch specialty, and I'm glad I could help! Enjoy it!