Een Servische hartige taart recept: Katmer pie met spinazie en ricotta vulling. Een heerlijke vegetarische maaltijd waar je geen genoeg van krijgt.
Ook als is de Daring Kitchen opgehouden te bestaan, ik ga door met het maken van alle recepten die er zijn geweest. Stuk voor stuk pareltjes die ik zeker wil proberen. Dit recept voor Katmer Pie was de challenge van Februari 2016 en Mikilca van Mimi's Kingdom food aan ons gegeven. Een voor mij nog onbekend stukje hartige taart die mij doet denken aan een spanakopita, een Griekse hartige taart met spinazie, maar dan met een andere soort deeg.
Daar was ik dus erg benieuwd naar. Bij spanakopita is het deeg knapperig, maar voegt niet zoveel smaak toe. Het lijkt meer een verpakking van de vulling te zijn. Het deeg voor de Katmer Pie is romig en lekker van smaak. Een mooie combinatie met de vulling die daardoor niet eentonig wordt. Dat spinazie en ricotta lekker was wist ik dus al wel, maar dit deeg is een echt goede toevoeging.
Tips
- zorg ervoor dat je de boter smelt en deze dan 5 minuten laat staan. De vaste deeltjes zullen naar de bodem zakken en als je de boter dan heel voorzichtig in een schaaltje giet (waarbij de vaste deeltjes in het schaaltje achterblijven), krijg je Ghee wat je nodig hebt voor dit recept.
- proef het spinazie ricotta mengsel goed en voeg daarna zout en peper toe. Spinazie en ricotta zijn vlakke smaken die echt wel wat oppepper mogen gebruiken.
- bak de kamer pie in een oven met onder- en bovenwarmte, dan droogt hij niet uit, maar blijft hij mooi romig.
- je hebt een behoorlijk grote opbrengst. Niet getreurd, wat je over hebt vries je nadien gewoon in. Katmer pie is namelijk 2 maanden houdbaar in de diepvries. Even opwarmen in de oven en je hebt nog een heerlijk maaltje.
It's a good taste!
Recept Katmer pie met spinazie en
ricotta vulling
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Deeg
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 350 ml water lauw
- 45 gram ghee gesmolten, zie tips
- bloem extra voor bestuiven
Spinazie ricotta vulling
- 500 gram ricotta
- 500 gram verse spinazie
- 4 eieren maat L
- ½ theelepel zout
Katmer pie
- 3 eetlepels ghee gesmolten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Deeg
- Doe de bloem, het water en zout in een kom en mix tot je een zacht deeg hebt.
- Bebloem je werkoppervlak en kneedt het deeg nog verder tot het mooi elastisch is. Wanneer het deeg plakt, voeg je nog wat extra bloem toe.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en laat ze 10 minuten rusten onder een theedoek.
- Pak een stukje deeg en rol het uit in een ronde vorm tot het ongeveer 3 tot 4 mm dik is. Herhaal dat voor alle stukjes.
- Pak een rondje deeg en besmeer dat met de ghee. Leg er een tweede rondje deeg op.
- Besmeer ook dat tweede rondje deeg met ghee en leg daar een derde rondje op. Leg dit stapeltje van 3 plakjes deeg even weg en herhaal dit voor de resterende 3 rondjes deeg.
- Laat de twee stapeltjes deeg weer 10 minuten rusten onder een theedoek.
- Pak een stapeltje deeg en rol die uit tot een dikte van 6-7 mm in een ronde vorm.
- Zet een glas in het midden en maak met een scherp mes van de buitenzijde naar binnen 8 inkepingen tot aan het glas (verdeel ze over de ronde deeg).
- Besmeer de bovenkant met ghee
- Vouw elke driehoek naar binnen (zie de foto)
- Ga door tot je alle vlakken naar binnen hebt gevouwen.
- Laat het deeg verder rusten onder een theedoek en ga verder met de vulling.
Ricotta spinazie vulling
- Was de spinazie en snijdt ze in dunne reepjes.
- Doe dat in een grote kom en voeg de eieren, zout en kaas toe.
- Meng alles goed door elkaar. Mij lukte dat het best door met mijn handen alles goed te kneden.
Katmer pie
- Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
- Smeer een bakvorm in met de ghee.
- Pak een stapeltje deeg en rol die uit tot je de grootte van je bakvorm hebt en leg die daarop. Druk de hoekjes met je vinger goed aan.
- Verdeel de vulling over het deeg, blijf ongeveer 2 cm uit de kant.
- Pak het tweede stapeltje deeg, rol die uit tot de grootte van je bakvorm en leg die over de vulling. Druk het deeg op het andere deeg zodat het vastplakt.
- Bestrijk het deeg met de ghee
- Snij het deeg in vierkantjes met een scherp mes.
- Bak 30 minuten in de oven en serveer.
Geef een reactie