De smaak van de ovenschotel aardappel anders met gehakt is romig, lekker gekruid en met een krokant gegratineerde kaaslaag. Een heerlijke bite waarbij de groenten, gehakt en aardappels elkaar afwisselen. De romige aardappel anders is heerlijk op smaak gebracht met spekjes en een sjalotje. Een makkelijk recept dat binnen vijftien minuten in de oven staat. Ideaal voor een doordeweekse avond.
Ken jij die potjes Aardappel Anders nog die, in mijn beleving, vroeger vaak voor het avondeten geserveerd werden. Bij ons geen uitzondering. De aardappels kookten gaar in de romige saus en kregen een heerlijk laagje met krokante plekjes (die waren het allerlekkerste).
Het gerecht uit het potje ken je vast wel, maar ik deel vandaag met je dit aardappel anders recept in de vorm van een heerlijke ovenschotel.
In een nieuw jasje
Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het jaren geleden is dat ik dit voor het laatst gegeten heb. Ik was het zelfs een beetje vergeten.
Dus toen ik voor de foodblogswap iets mocht maken van het blog van Elisabeth en dit recept zag staan, viel daar voor mij meteen de keuze op. En natuurlijk is dit recept zonder pakjes en zakjes. Gewoon zelfgemaakt.
Zoals gezegd mocht ik deze maand aan de slag met het blog Elisabethsmagazine. Een blog dat ik nog niet eerder gezien had, en dat is nu juist zo leuk aan de foodblogswap. Kijken in de keuken van een andere foodblogger. Elisabeth is een blogger die, zoals ze zelf zegt, barst van kookwoede. Waarbij de Mediterraanse keuken haar favoriet is. En daarna schrijft ze gedichten en dotart. Supercreatief!
En door er een heerlijke ovenschotel met groenten en gehakt van te maken, heb je in een handomdraai een heerlijke maaltijd voor het avondeten!
Ovenschotel aardappel anders is makkelijk te maken en ideaal voor een doordeweekse avond. Met knapperige prei, romige aardappels, spekjes en rul gebakken gehakt! Dit ga je zeker vaker maken.
Ovenschotels zijn lekker makkelijk
Ik ben echt een fan van ovenschotels om door de week klaar te maken. Je kunt ze vaak goed voorbereiden en na een drukke dag hoef ik ze dan alleen nog maar in de oven te schuiven.
Naast deze lekkere ovenschotel is de kip prei ovenschotel (met knapperig stokbrood) en de andijvie ovenschotel met gehakt hier favoriet! Wat is jouw favoriete ovenschotel?
Jump to:
Ingrediënten nodig voor Zelfgemaakte Aardappel Anders
- Gehakt: Bij dit recept is gekozen voor rundergehakt, maar half-om-halfgehakt is ook een goede keuze.
- Aardappelschijfjes: Om het makkelijk te houden zijn voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt (ik gebruik ze vaak voor ovenschotel met aardappels). Het is ook mogelijk om deze eenvoudig zelf te maken: Schil de aardappelen en was ze. Snij in schijfjes. Doe de schijfjes in een pan met kokend water en kook ze 10 minuten. Giet de aardappels af en laat even droog stomen. Nu laat je ze afkoelen naar kamertemperatuur en kun je ze gebruiken.
- Geraspte kaas: De allerlekkerste kaas rasp je zelf. Kies een belegen kaas, die past goed bij deze ovenschotel.
- Bouillon: In dit recept heb ik een groentebouillon gebruikt, maar een runderbouillon kan ook prima.
- Spekjes: Gebruik gerookte spekreepjes in plaats van bacon. Bacon is iets minder vet waardoor het sneller aanbrandt. Maar vind je bacon lekkerder dan kun je dat ook in reepjes snijden en gebruiken.
Hoe maak je Ovenschotel met Gehakt en Aardappel Anders?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Stap 1 - Bak het bacon mengsel
- In een droge koekenpan bak je de spekjes een minuut uit, zodat er wat vet vrij komt.
- Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak 3 minuten tot de ui glazig is.
- Schep de uitgeperste knoflook in de pan en roerbak die 30 seconde mee.
- Bestrooi het spekmengsel met de bloem en roer alles goed door.
Stap 2 - Maak de aardappel anders saus
- Bak alles 2 minuten, zodat de bloem gaar is (anders blijf je de bloem proeven).
- Schenk de melk in de pan. Let op het gaat sissen en kan gaan spatten.
- Roer de melk met het spek mengsel zodat je een roux (papje) zonder klontjes krijgt.
- Schenk nu, terwijl je roert, de bouillon bij het mengsel. De aardappel anders saus met bacon en ui is nu klaar. Zet even weg.
Stap 3 Gaar het gehakt en de prei
- Doe wat olie in de pan en rul het gehakt tot het bruin is.
- Voeg de prei toe en laat die 2 minuten meegaren. Zet het vuur uit.
Stap 4 - Vul de ovenschaal en bak
- Vet een ovenschaal in, zo krijg je hem later beter schoon. Doe het gehakt prei mengsel onderin de ovenschaal.
- Verdeel de aardappelschijfjes over het gehakt.
- Schenk de aardappel anders saus over de aardappels.
- Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel. Bak de ovenschotel 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Serveer meteen.
Top Tip
- Prei: Je kunt in plaats van Prei ook fijngesneden kool, doperwtjes of wortel in julienne gesneden gebruiken.
- Gehakt: In plaats van rundergehakt kun je ook half-om-halfgehakt, kipgehakt of vegetarisch gehakt gebruiken.
- Spekjes: In plaats van spekreepjes kun je ook bacon in dunne reepjes snijden en uitbakken. Ga je liever zonder vlees? Snij dan wat zongedroogde tomaten of fijngesneden champignons toe. De eerste hoef je niet aan te bakken. Gebruik je champignons dan bak je ze eerst bruin.
- Melk: In plaats van melk kun je ook slagroom, kookroom of sojamelk gebruiken.
- Heb je een allergie voor kaas? Gebruik dan de vegan variant die je kunt vinden in het koelschap.
Variaties
- De Luxe: In plaats van geraspte kaas gebruik je een heerlijke cheddar. Vervang de melk door room voor een zijdezachte smaak.
- Meer groenten: Voeg naast prei ook 400 gram gesneden kool toe. Of meng 100 gram cherry gehalveerde cherry tomaatjes door het prei-gehakt mengsel. En je kunt natuurlijk ook fijngesneden champignons aan het prei-gehakt mengsel toevoegen.
- Kaas: Wil je een diepere kaassmaak? Gebruik dan Emmentaler of Cheddar in plaats van belegen kaas.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Aardappel anders met bacon ui
- 150 gram spekreepjes of bacon
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels bloem
- 125 ml melk
- 375 ml groentebouillon koud
Aardappel ovenschotel met gehakt
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 500 gram rundergehakt
- 400 gram prei fijngesneden
- 600 gram aardappelschijfjes
- 150 gram geraspte kaas belegen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Aardappel anders met bacon en ui
- Verhit een koekenpan en bak daarin de spekreepjes twee minuten.150 gram spekreepjes
- Voeg het gesnipperde sjalotje toe en bak die drie minuten mee tot hij glazig is.1 sjalotje
- Schep het uitgeperste teentje knoflook in de pan. Roerbak 30 seconde.1 teentje knoflook
- Bestrooi het spekmengsel met de bloem en meng alles goed door. Bak gedurende twee minuten.2 eetlepels bloem
- Schenk dan voorzichtig de melk erbij, terwijl je roert, zodat er geen klontjes ontstaan.125 ml melk
- Voeg daar, terwijl je roert, de bouillon aan toe.375 ml groentebouillon
- Zet het vuur uit.
Aardappel ovenschotel met gehakt
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Verhit de olie in een pan en voeg het gehakt toe. Bak tot het bruin en rul is.2 eetlepels zonnebloemolie, 500 gram rundergehakt
- Schep de prei door het gehakt en roerbak 5 minuten mee.400 gram prei
- Zet het vuur uit.
- Doe het prei-gehakt mengsel onderin de ovenschaal.
- Verdeel daar de aardappelschijfjes over.600 gram aardappelschijfjes
- Schenk de aardappel anders saus overheen. Verdeel dat goed.
- Bestrooi met de geraspte kaas.150 gram geraspte kaas
- Bak gedurende 25 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
Opmerkingen:
- Voorbereiden en bewaren: De ovenschaal kun je tot twee dagen van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koeling tot je hem gaat bakken.
- Koelkast: Heb je nog een restje over dan kun je dat afgedekt tot twee dagen bewaren in de koeling.
- Diepvries: Dek de schaal af en vries hem in. Je kunt hem dan tot een maand bewaren. Denk er wel aan dat door het invriezen de structuur van de aardappelen iets verandert. Ontdooi de ovenschaal in de koelkast.
- Opwarmen: Afgedekt met aluminiumfolie, 30 minuten bij 160 °C in de oven.
Mommen.Madeleine says
Lekker
Andréa says
Dat vinden wij hier ook! De schaal gaat altijd helemaal leeg!