Als je op zoek bent naar een echte klassieker, dan is deze ouderwetse groentesoep met balletjes precies wat je nodig hebt. Het is een soep zoals oma hem vroeger maakte – vol van smaak, lekker warm en boordevol groenten en malse gehaktballetjes.
Perfect voor koude dagen, maar eigenlijk het hele jaar door een favoriet. Deze soep is makkelijk te maken, je kunt er volop mee variëren en hij ruikt heerlijk als hij staat te pruttelen.

Hollandse Zondagse Groentesoep zoals Oma hem Maakte
Deze soep doet me denken aan de zondagen bij mijn oma. Dan stond er een grote pan soep op het fornuis, gevuld met verse groenten, vermicelli en kleine gehaktballetjes. De geur vulde haar hele keuken, en als je binnenkwam, kreeg je al trek.
Ik at dan de soep en groenten en liet de vermicelli en het vlees over. Dat ik daarna op met een lepel mosterd erbij. Heerlijk! Daar keek ik naar uit!

Heb je dit heerlijke recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram! Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruitziet en deel regelmatig de mooiste foto's van jullie! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Meer inspiratie nodig?
- Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal.
- En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
Bouillon
- 1 runderschenkel, met merg voor extra smaak
- 2 liter groentebouillon
- 1 laurierblad
- 4 zwarte peperkorrels
- 1 theelepel mosterdzaad, hele
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes platte peterselie
- 1 ui, doormidden gesneden
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 stengels bleekselderij, in grote stukken gesneden
- 1 wortel, geschild en in grote stukken gesneden
- 1 eetlepel appelcider azijn
Gehaktballetjes
- 300 gram rundergehakt
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 ei, maat S
- ⅛ theelepel zout
Soep
- 400 gram soepgroente, fijngesneden (bijv. Wortel, prei, selderij, bloemkool)
- 75 gram vermicelli
- zout en peper, naar smaak
Garnering
- peterselie, fijngehakt
Instructies
Bouillon maken
- Leg de schenkel in een grote soeppan en voeg de bouillon toe.1 runderschenkel, 2 liter groentebouillon
- Voeg het laurierblad, peperkorrels, mosterdzaad, tijm, peterselie, ui, knoflook, bleekselderij, wortel en appelcider azijn toe.1 laurierblad, 4 zwarte peperkorrels, 1 theelepel mosterdzaad, 2 takjes verse tijm, 2 takjes platte peterselie, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 stengels bleekselderij, 1 wortel, 1 eetlepel appelcider azijn
- Breng de pan langzaam aan de kook.
- Schep het schuim eraf zodra de bouillon begint te koken, voor een heldere soep.
- Zet het vuur laag en laat de bouillon 2 uur zachtjes trekken met het deksel op de pan.
Gehaktballetjes maken
- Doe het gehakt, nootmuskaat, peper, paneermeel, ei en zout in een kom. Meng goed door elkaar.300 gram rundergehakt, ½ theelepel gemalen nootmuskaat, ¼ theelepel gemalen zwarte peper, 1 eetlepel paneermeel, 1 ei, ⅛ theelepel zout
- Draai kleine balletjes van het gehakt, ongeveer zo groot als een knikker (ongeveer 1.5 cm).
- Leg de balletjes in de koelkast terwijl de bouillon kookt, zodat ze stevig worden.
Soep afmaken
- Haal na 2 uur de schenkel uit de pan en zeef de bouillon voor een heldere soep.
- Haal het vlees van de schenkel, snijd in kleine stukjes en doe terug in de bouillon.
- Voeg de soepgroenten, gehaktballetjes en vermicelli toe aan de bouillon.400 gram soepgroente, 75 gram vermicelli
- Laat de soep nog 15 minuten sudderen, tot de balletjes gaar zijn en de vermicelli zacht is. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.zout en peper
Serveren
- Schep de soep in kommen en garneer met fijngehakte peterselie.peterselie
Opmerkingen
- Koelkast: Bewaar in een luchtdichte bak, zo blijft de soep tot 3 dagen goed. Even opwarmen voor je hem serveert en genieten maar.
- Diepvries: Laat de soep volledig afkoelen en bewaar in porties in luchtdichte bakjes. Ontdooi in de koelkast voor het opwarmen.
Geef een reactie