Een macaroni ovenschotel die je binnen 15 minuten in elkaar zet, vol heerlijke groenten en een romige mascarpone tomatensaus. Een makkelijk recept voor drukke dagen.
Kun je ooit genoeg macaroni recepten hebben? Mwah, waarschijnlijk niet. Want macaroni omvat het allemaal: simpel, snel, de heerlijke smaken van de Italiaanse keuken en het is echt comfort food.
Zo kun je al een heerlijk recept voor supersnelle macaroni terugvinden en een Mac and cheese ovenschotel (met drie heerlijke kazen).
De Italiaanse keuken
In mijn gezin staat de Italiaanse keuken hoog, heel hoog op de "vinden we erg lekker" ranglijst. En deze macaroni ovenschotel met een tomatensaus, gehakt en kaas, die heerlijk gevuld is en zo'n lekkere romige smaak heeft, viel zeer in de smaak.
Ook bij mijzelf, omdat dit het IDEALE recept is voor die drukke weekdagen, dat het lijkt of iedereen van school, naar sport of andere clubjes moet. En, o ja, mam wat eten we vandaag?
Omdat hij zo snel klaar is en dan alleen nog maar hoeft af te bakken in de oven, is dat supermakkelijk. En is het echt niet mogelijk om met zijn allen aan tafel te zitten, dan maak ik verschillende ovenschaaltjes en kan iedereen op zijn eigen tijd eten.
Jump to:
- De Italiaanse keuken
- Met mascarpone en Italiaanse groenten
- Achtergronden van macaroni
- Ingrediënten Pasta met Tomaten-mascarponesaus en Gehakt
- Hoe maak je Macaroni met Mascarpone?
- Dit zijn heerlijke variaties:
- Voorbereiden en Bewaren
- Tips voor het maken van deze Macaroni Ovenschotel
- Lekker om erbij te serveren!
- 📖 Recipe
Met mascarpone en Italiaanse groenten
Het is weer foodblogswap tijd en deze keer mocht ik koken van het blog van Rik, kookidee genaamd. Rik is internetondernemer en liefhebber van koken. Nu beiden straalt zijn blog uit. Ik vond het aardig lastig om hier een lekker recept uit te kiezen.
Bij de foodblogswap geven we er altijd onze eigen draai aan de recepten. Ik besloot om bij de macaroni ovenschotel groenten te gebruiken die ook in de Italiaanse keuken gebruikt worden en dat te combineren met een heerlijke mascarpone tomatensaus. Gewoon omdat mascarpone tomatensaus o zo lekker is.
Achtergronden van macaroni
Waar en wanneer Macaroni precies is ontstaan is niet zeker, maar rond het jaar 1000 is het eerste recept opgetekend in een Italiaans kookboek.
Macaroni wordt gemaakt van harde tarwe (durum) en water. En hoewel er speciale opzetstukken zijn voor de pasta machine wordt het meestal kant-en-klaar gekocht. De ronde vorm (Elleboogjes) van de macaroni wordt gemaakt door hem over een ring te vormen.
Wanneer wij Nederlanders het over macaroni hebben bedoelen wij eigenlijk elleboogjes, maar macaroni kan zeker ook recht zijn. In België is het een holle pasta die net iets dikker als spaghetti is.
Macaroni is namelijk eigenlijk een verzamelnaam voor pasta zonder eieren, die hol is. Daardoor kun je in Italië ook Penne op je bord uitgeserveerd krijgen.
Ingrediënten Pasta met Tomaten-mascarponesaus en Gehakt
Om deze Macaroni ovenschotel met Mascarpone Tomatensaus te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Macaroni - Voor deze ovenschotel is dunne macaroni het allerlekkerst, omdat het anders een pasta brei wordt.
- Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in deze ovenschotel.
- Mascarpone - Een roomkaas die, in combinatie met de gezeefde tomaten, een zachte romige saus geeft.
- Geraspte kaas - Gebruik een belegen kaas voor lekker veel smaak.
- Zongedroogde tomaten - Voor een heerlijke bite in deze ovenschotel. Nog lekkerder dan zongedroogde tomaten zijn semi-zongedroogde tomaten (daar kan ik wel een bakje van op).
- Suiker - De suiker haalt het zoetje uit de tomaat naar boven. Je hebt er dan ook niet zoveel van nodig, maar het maakt het wel lekkerder.
Hoe maak je Macaroni met Mascarpone?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Stap 1 - De voorbereidingen
- Was de courgette en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 × 1 cm. De schil kun je laten zitten, die geeft smaak en een mooie kleur.
- Schraap de worteltjes en snij in kleine blokjes. Ongeveer ½ × ½ cm (worteltjes duren wat langer voor ze gaar zijn).
- Vet een ovenschaal in (dat is fijner bij de afwas later).
- Kook de macaroni volgens de verpakking gaar (al dente). Giet af en spoel af onder koud water. Zo gaart hij niet verder door.
Stap 2 - Rul het gehakt
- Fruit het uitje aan, op gemiddeld vuur gedurende drie minuten, tot hij glazig is. Doe het gehakt erbij in de pan en bak het rul.
- Voeg dan de tomatenpuree toe. Bak die twee minuten mee. De tomatenpuree wordt door het bakken zoeter.
Stap 3 - Maak de vulling
- Doe de prei, blokjes courgette en wortel en reepjes zongedroogde tomaten in de pan en bak 5 minuten, terwijl je blijft roeren.
- Schenk de passata (gezeefde tomaten) erbij en roer ook de mascarpone en suiker door de saus. Er roer alles goed door.
- Schud de helft van de geraspte kaas en roer die door de saus. Laat 5 minuten sudderen. Roer de Italiaanse kruiden erdoor.
- Zet het vuur uit en schep de macaroni door de saus en meng alles goed.
Stap 4 - Bak de macaroni ovenschotel in de oven
- Schep de inhoud van de pan in de ovenschaal en strijk glad.
- Bestrooi de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel. Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven (180 °C), zodat je lekker gratineert. Serveer de macaroni ovenschotel met mascarpone saus en gehakt met een heerlijke groene salade!
Dit zijn heerlijke variaties:
Dit recept is superlekker, maar wil je het recept aanpassen naar je smaak of een ingrediënt vervangen door iets uit je voorraadkast, dan heb ik hier een paar leuke suggesties.
- Vegetarisch: eet je graag vegetarisch dan kun je het rundergehakt prima vervangen door 300 gram vegetarisch gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om het gehakt te vervangen door 300 gram linzen.
- Glutenvrij: maak dit recept glutenvrij door de macaroni te vervangen door glutenvrije macaroni.
- Slanker: Vervang de mascarpone door een gelijke hoeveelheid slankroom. Het rundergehakt kun je ook prima vervangen door kip gehakt. En verdubbel de hoeveelheid courgette blokjes en worteltjes en verlaag de hoeveelheid macaroni naar 300 gram.
- Vervang de zongedroogde tomaten door semi zongedroogde tomaten. Deze hebben nog veel meer smaak.
- Je kunt de mascarpone ook vervangen door zure room of, bij een slankere versie, door een gelijke hoeveelheid slagroom.
- Denk ook eens aan andere groenten zoals aubergine, verse tomaten en broccoli (de laatste wel even 6 minuten koken, voordat je deze gaat gebruiken).
- Als pasta kun je natuurlijk kiezen voor de volkoren variant, voor meer vezels. En heb je geen macaroni dan kun je ook prima penne of fusilli gebruiken. Door hun vorm kleeft de saus ook goed op deze pasta voor nog meer smaak.
Voorbereiden en Bewaren
Je kunt dit recept prima voorbereiden, zodat je op de dag zelf maar weinig tijd nodig hebt om hem af te maken. Ook kun je deze ovenschotel prima bewaren.
- Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot 2 dagen van tevoren tot en met stap 13 (schep alles in de ovenschaal). Dek de ovenschaal af met plastic folie en bewaar tot 2 dagen in de koeling. Haal 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koeling en laat hem iets op kamertemperatuur komen (anders kan de ovenschaal knappen). Bestrooi net voordat je hem gaat bakken met geraspte kaas en zet de schaal 25 minuten in de oven (je verlengt de kooktijd met 10 minuten).
- Restjes bewaren koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
- Restjes bewaren diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen. Verwarm 25 minuten afgedekt in de oven (180 °C).
Tips voor het maken van deze Macaroni Ovenschotel
- Bak de tomatenpuree voordat je hem door de groenten roert. Door het bakken verandert de smaak van zuur naar zoet. Niet alleen proef je het verschil in smaak, je kunt het zeker ook ruiken wanneer hij goed is.
- Controleer de schaal elke 5 minuten of hij niet te bruin wordt. Dek hem anders af met aluminiumfolie.
- Roer 1 eetlepel olijfolie door de macaroni als hij is afgegoten. Zo zal hij minder plakken.
Reken voor een volwassen persoon 100 gram ongekookte macaroni per persoon. Voor kinderen reken je op 80 gram.
Kijk hoeveel macaroni je gaat klaarmaken en doe per 100 gram 1 liter in de pan. Dus voor dit recept gebruik je 4 liter water. Voeg 2 theelepels zout toe en Breng het water aan de kook. Schud de macaroni in de pan en breng het water weer aan de kook. Kook de macaroni 7 minuten voor al dente en tot 2 minuten langer voor heerlijke gare macaroni. Roer af en toe goed door terwijl hij kookt.
Giet de macaroni af, een vergiet is daarbij heel handig en doe terug in de pan. Meng er 1 eetlepel olijfolie door tegen het plakken.
Lekker om erbij te serveren!
Bij deze hartige Italiaanse macaroni ovenschotel kun je heerlijke bijgerechten serveren. Denk eens aan:
- Een heerlijke focaccia met basilicum en Parmezaanse kaas
- Een vegetarische rucola salade met pistache nootjes
- een tomatensalade met pesto en pijnboompitten
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Macaroni ovenschotel met een mascarpone tomatensaus
Ingrediënten
- 400 gram macaroni
- 300 gram rundergehakt
- 1 prei, fijngesneden
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 10 worteltjes, schoongemaakt en in blokjes gesneden
- 100 gram zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 400 gram passata, of gezeefde tomaten
- 30 gram tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- 75 gram mascarpone
- 200 gram kaas, belegen geraspt
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ⅛ theelepel peper
- ¼ theelepel zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
- Vet de ovenschaal in met olie.
- Breng een pan met water aan de kook en schud de macaroni hierin. Kook hem volgens de aanwijzingen op het pakje totdat hij al dente is. Laat uitlekken in een vergiet.400 gram macaroni
- Schenk wat olie in de koekenpan en bak de ui tot hij glazig is.1 ui
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.300 gram rundergehakt
- Schep de tomatenpuree erbij en bak 2 minuten.30 gram tomatenpuree
- Doe de groenten nu ook in de pan en bak alles, terwijl je blijft roeren, ongeveer 5 minuten.1 prei, 1 courgette, 10 worteltjes, 100 gram zongedroogde tomaten
- Schenk de gezeefde tomaten, de mascarpone en de suiker in de pan en roer alles goed door.400 gram passata, 75 gram mascarpone, 1 theelepel suiker
- Schud ook de helft van de geraspte kaas erbij, meng het goed door en zet het vuur laag. Laat 5 minuten sudderen.200 gram kaas
- Voeg de Italiaanse kruiden, zout en peper toe.1 theelepel Italiaanse kruiden, ⅛ theelepel peper, ¼ theelepel zout
- Zet het vuur uit en meng de macaroni goed door de groente gehaktsaus.
- Schep alles in de ovenschaal.
- Strooi de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel.200 gram kaas
- Zet de schaal 15 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.
Opmerkingen:
- Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot 2 dagen van tevoren tot en met stap 13 (schep alles in de ovenschaal). Dek de ovenschaal af met plasticfolie en bewaar tot 2 dagen in de koeling. Haal 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koeling en laat hem iets op kamertemperatuur komen (anders kan de ovenschaal knappen). Bestrooi net voordat je hem gaat bakken met geraspte kaas en zet de schaal 25 minuten in de oven (je verlengt de kooktijd met 10 minuten).
- Restjes bewaren koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
- Restjes bewaren diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen. Verwarm 25 minuten afgedekt in de oven (180 °C).
Voedingswaarde
Als je dit recept lekker vind dan zul je deze recepten vast ook heerlijk vinden.
Geef een reactie