Makkelijke aspergesoep: Het voorjaar is begonnen en dat betekent maar één ding: tijd voor asperges! Want wat is er lekkerder dan een heerlijke kom aspergesoep op een mooie lentedag.
En vandaag deel ik een recept voor het maken van een simpele versie voor een aspergesoep met maar vijf ingrediënten. En of je nu een ervaren kok bent of een beginner in de keuken. Deze soep is echt makkelijk te maken. Dus haal dat witte goud in huis en laat je verrassen door de heerlijke smaken van deze makkelijke aspergesoep.
Makkelijke Aspergesoep: Een Romige Voorjaarsmaaltijd in een Handomdraai
Als kind was ik dol op de lente, want dat betekende dat het weer tijd was voor asperges. Die kochten we rechtstreeks bij de Boer of bij de groenteboer. En die heerlijke groente werd dan omgetoverd naar een heerlijk bijgerecht met een romige botersaus, of een lekkere soep. Zo lekker!
Nu ik inmiddels een eigen gezin heb, maak ik deze soep zelf en ik heb verschillende variaties. Voor Pasen, moederdag of een dinertje, pak ik graag uit met een aspergesoep met ei en beenham. Of een mosterdsoep met gerookte zalm en asperges. Maar soms wil ik gewoon snel een lekkere soep. Dan is deze makkelijke aspergesoep de uitkomst. De combinatie van verse asperges, kruidige bouillon en een zelfgemaakte roux heeft een perfecte balans van smaken.
Ik heb deze soep voor de lunch geserveerd met een heerlijk zelfgebakken ciabatta brood. Zo lekker en ik weet zeker dat het als voorgerecht ook zeker in de smaak zal vallen.
Dus maak dit makkelijke recept voor aspergesoep zelf, iedereen kan het maken. En maak van dit voorjaar een culinair feestje.
Wat heb je nodig voor Aspergesoep van Witte Asperges?
Om deze Makkelijke Aspergesoep te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Asperges: Een asperge dient minimaal 22 cm lang te zijn voordat hij gestoken mag worden. Vervolgens wordt de asperge gesorteerd in drie verschillende klassen: klasse extra, klasse I en klasse II. Voor dit recept kun je elke klasse gebruiken en ikzelf gebruik vaak klasse II. (een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten klassen asperges). Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen". Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
- Kippenbouillon: Om de soep de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Bloem en boter: Daarmee maak je een roux. Smelt de boter en voeg in één keer de bloem toe. Terwijl je roert bak je de bloem mix twee minuten. Dat zorgt ervoor dat je soep geen bloemsmaak krijgt. Verdun hem dan, terwijl je roert met een garde met de kippenbouillon.
- Peterselie: Voor een fris accent aan de soep.
Hoe kun je Zelf Aspergesoep Maken?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil de asperges en snij de kontjes eraf. Snij de asperges in stukjes.
- Breng de bouillon aan de kook en doe de schillen en de kontjes erin. De stukjes asperges hou je apart. Zet het vuur laag en laat 30 minuten sudderen.
- Giet de bouillon door een grove zeef en vang hem op.
- Smelt de boter en voeg in één keer de bloem toe. Roerbak dit twee minuten. Schenk dan beetje bij beetje de bouillon erbij, terwijl je roert met een garde om klontjes tegen te gaan. Breng aan de kook en voeg nu de stukjes asperges toe. Kook die 10 minuten mee, of tot ze gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Laat de soep weer goed heet worden en schep in soepkommen. Dit is lekker met een heerlijk versgebakken brood, zoals ciabatta, Frans stokbrood en focaccia.
Garneer de soep met peterselie voor een fris accent.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Voeg ham of gerookte zalm reepjes aan de soep toe, zodat hij meer vult.
- Liever een vegetarische soep? Gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
- Nog romiger? Voeg dan wat mascarpone of crème fraîche toe aan de soep.
- Nog meer smaak? Dit is ook lekker met verse dille of tijm. Of fruit een knoflook en sjalotje aan en laat dat met de bouillon meekoken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Makkelijke Aspergesoep
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges, ongeschild
- 1 liter kippenbouillon
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- peper en zout, naar smaak
- 10 gram peterselie, fijngehakt
Instructies
- Was de asperges en schil ze met een dunschiller. Snij de kontjes eraf. De rest van de asperges snij je in stukjes en zet je even apart.500 gram witte asperges
- Breng de kippenbouillon aan de kook en doe de aspergeschillen en kontjes in de pan.1 liter kippenbouillon
- Zet het vuur laag en laat 30 minuten sudderen, zodat het op smaak kan komen.
- Giet de soep door een grove zeef en vang de aspergebouillon op. De schillen en kontjes kunnen weggegooid worden.
- Smelt in een grote pan de boter en wanneer die is gesmolten voeg je in één keer de bloem toe.50 gram bloem, 50 gram boter
- Zet het vuur gemiddeld en bak de roux 2 minuten terwijl je roert met een houten spatel.
- Pak dan de bouillon en schenk dit beetje bij beetje bij de roux, terwijl je roert met een garde.
- Breng aan de kook en doe de aspergestukjes in de pan. Laat die 10 minuten meekoken of tot ze gaar zijn (dat ligt aan de dikte van de asperges). Prik met een vork in de asperge, kun je die makkelijk erin steken, dan is de asperge klaar.
- Pureer de soep met een staafmixer, proef en breng op smaak met zout en peper.peper en zout
- Laat de soep weer heet worden en verdeel over soepkommen.
- Garneer met peterselie en serveer.10 gram peterselie
Opmerkingen:
- Voor dit recept kun je elke klasse gebruiken en ikzelf gebruik vaak klasse II.
- Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen".
- Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
- Voeg ham of gerookte zalm reepjes aan de soep toe, zodat hij meer vult.
- Liever een vegetarische soep? Gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
- Nog romiger? Voeg dan wat mascarpone of crème fraîche toe aan de soep.
- Nog meer smaak? Dit is ook lekker met verse dille of tijm. Of fruit een knoflook en sjalotje aan en laat dat met de bouillon meekoken.
Laat de soep snel afkoelen naar kamertemperatuur.
- Koelkast: Dek de soep luchtdicht af en bewaar tot maximaal 2 dagen in de koeling.
- Diepvries: Bewaar de soep in een diepvriesdoos. Blijf ½ cm van de bovenzijde, want door het vriezen zet de soep iets uit. Zo blijft de soep wel tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast. TIP: Maak porties soep en bewaar de soep per portie. Zo kun je precies ontdooien wat je nodig hebt.
- Opwarmen: Laat de soep op gemiddeld vuur opwarmen, terwijl je roert tot hij heet is. Hij hoeft niet te koken (de soep is goed als er stoom boven de pan te zien is). Zo blijft hij goed van smaak en textuur.
Geef een reactie