Een romige ovenschotel met asperges en ham, combineert de klassieke smaakcombinatie van asperges, room en ham..
Rond het einde van April (soms wat vroeger) vindt de eerste oogst van de koningin onder de groenten plaats: de witte asperge. Tot 24 juni, de dag van Sint Jan, wordt er volop geoogst en kun je (tijdelijk) genieten van deze heerlijke groente.
Vaak zie je recepten voorbij komen met daarin een mooi bord met asperges, boter en ei, maar het leek me nu juist zo leuk om eens iets anders te maken. Dezelfde smaken, maar dan op een andere manier gepresenteerd. Deze keer in een heerlijke ovenschotel. En wat ook fijn is, is dat deze ovenschotel goed voor te bereiden is. Zo hoef je hem bij thuiskomst alleen maar in de oven te schuiven.
Ik heb de asperges ontvangen van Kroon op het werk. Het aspergecentrum stelde deze beschikbaar aan een aantal foodbloggers om een lekker recept mee te bereiden. Ook werd er een heerlijke wijn van Barefoot bijgeleverd, een Sauvignon blanc die lekker combineert met asperges door zijn frisse afdronk en lichte fruitsmaak. Dat moesten we natuurlijk uitproberen en de combinatie asperges en deze wijn is inderdaad een aanrader. De wijn is ook te koop via bol.com.
Wat achtergronden over de asperge
Verschillende kwaliteit van asperges
Wanneer je in de winkel of op de markt rondloopt ontdek je dat er verschillende klassen zijn in asperges. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Een asperge dient minimaal 22 cm lang te zijn voordat hij gestoken mag worden. Vervolgens wordt de asperge gesorteerd in drie verschillende klasses: klasse extra, klasse I en klasse II. Maar wat is nu het verschil?
Klasse extra asperges: dit zijn asperges die recht en onbeschadigd zijn en een dikte van 20 tot 28 millimeter hebben. Dit is de beste kwaliteit asperges.
Klasse I: Deze asperges mogen iets gebogen zijn en hebben een dikte van 16 tot 20 millimeter. Dit is de klasse die je het meest in de supermarkt tegenkomt.
Klasse II: Deze asperges mogen weer wat meer gebogen zijn en hebben een dikte van 12 - 16 mm.
En dan zijn er nog asperges die niet in één van deze drie klasses vallen. Ze zijn te kort, te dun, te dik of gebroken. Deze zijn goed om te gebruiken in een soep, salade of quiche.
Hoe weet je of je groente vers zijn?
Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen". Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
Hoeveel heb je per persoon nodig?
Dat ligt natuurlijk aan de bereidingswijze. Gebruik je de asperges in een quiche of in een soep dan zul je andere hoeveelheden tegenkomen. Maar serveer je de asperges als groente gerecht dan reken je op 250 gram asperges per persoon.
Hoe maak je ze het beste schoon?
Natuurlijk begin je met de asperge te wassen in koud water. De buitenzijde van de asperge is wat taaier en die verwijder je met een dunschiller (er zit overigens heel veel smaak in deze schillen. Wanneer je ze toevoegt aan het kookwater, krijgen je asperges nog meer smaak). Met de dunschiller start je ongeveer 2 cm van de bovenzijde en schaaf je naar beneden. Vervolgens draai je de asperge een beetje en herhaal je dit, totdat hij helemaal schoon is. Je wilt de hele asperge geschild hebben want anders kun je een taai stukje overhouden na het klaarmaken (en dat is echt niet lekker).
Daarnaast snij je ongeveer 2 cm van de onderkant, dat is het harde gedeelte dat je ook niet kunt eten.
Bewaaradvies
Asperges eet je het liefst meteen als je ze koopt. Maar soms komt dat net niet uit.
Eet je de asperges binnen 2 tot 3 dagen verpak ze dan in een licht vochtige handdoek in de koelkast. Zo drogen ze niet uit.
Wil je ze toch langer bewaren, was en schil ze dan. Snij de harde onderkant eraf, dep ze goed droog en vries ze in een diepvries zak of bak in (je hoeft ze niet te blancheren). Wanneer je ze nodig hebt kun je ze bevroren gebruiken (ze hoeven niet vooraf ontdooid te worden). Je kunt de asperges op deze manier tot 3 maanden bewaren in de diepvries.
Een eenvoudige bereiding
Wil je de asperges serveren als groente bijgerecht dan leg je eerst de schillen in een pan, vervolgens de geschilde asperges en daarna voeg je zoveel water toe dat de asperges ongeveer 2 cm onder staan. Schep 1 theelepel zout in het water en 1 eetlepel boter en breng aan de kook. Laat 6 tot 10 minuten koken (al naar gelang de dikte) en zet dan de wamte uit. Laat de asperges, met de deksel op de pan, nog 20 minuten staan zodat ze nagaren. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken. Klassiek serveer je ze met een klontje boter, ham en geraspt ei.
Wat is het verschil tussen een witte en groene asperge
In mijn jeugdherinnering ken ik enkel de witte asperge. Maar de laatste jaren is de groene asperge ook in opmars. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze asperges (behalve de kleur).
Het verschil in kleur wordt veroorzaakt doordat de witte asperge onder de grond groeit en de groene asperge boven de grond groeit waardoor hij chlorofyl (ook wel bladgroen genoemd) produceert. Daardoor verandert de smaak van de asperge. De groene asperge heeft meer een gras smaak. De witte asperge is wat zoeter, dikker en heeft meer vezels en smaakt wat minder uitgesproken.
Hoewel de asperge natuurlijk de hoofdrol speelt in deze ovenschotel zijn er ook nog andere (belangrijke) ingrediënten. Natuurlijk boter en slagroom voor het vleugje room wat de asperge mooi zacht maakt. Hamblokjes, prei, dragon en peterselie die de smaak van asperges ophalen. En de ovenschotel wordt afgedekt met aardappels en geraspte kaas.
En misschien vraag je je af waarom de asperges in kleine stukjes worden gesneden in deze ovenschotel. Daardoor zijn alle ingrediënten op hetzelfde moment klaar.
Welke aardappels kun je het beste gebruiken voor een ovenschotel?
Voor een ovenschotel gebruik je een vastkokende aardappel. Zelf heb ik de Nicola gebruikt, die niet uit elkaar valt. Maar je zou ook een ander vastkokende aardappel kunnen gebruiken. Wil je nog een extra accent toevoegen aan je ovenschotel dan kies je voor een rode biologische aardappel. Die schrob je schoon aan de buitenzijde en snij je dan in schijfjes. Dat geeft een heel mooi kleuraccent aan je aardappel gratin.
In deze ovenschotel heb ik gekookte aardappelen gebruikt om aardappel schijfjes van te maken. Deze zijn 20 minuten gekookt tot ze gaar zijn, licht afgekoeld en vervolgens in plakjes gesneden. Je controleert of de aardappels gaar zijn door met een vork in de aardappel te prikken wanneer de 20 minuten kooktijd voorbij zijn. Glijdt je vork makkelijk in de aardappel dan zijn ze gaar.
Waarom bak je de prei?
Door de prei even in boter te bakken, wordt hij lichtzoet. Ook is hij op deze manier op dezelfde tijd klaar als de rest van de ingrediënten in de ovenschotel.
Heb je ook zo'n hekel aan het schoonmaken van prei? Soms lijkt het zo moeilijk om al het zand te verwijderen. Toch kan het heel simpel. In deze blog geef ik je een goede manier om prei schoon te maken, zonder al te veel extra werk. Zo lukt het altijd.
Welke ham soort gebruik je?
Er is beenham te koop die speciaal op smaak is gebracht voor te eten bij asperges. Heel erg lekker natuurlijk en ook zeker een aanrader. Maar je kunt zeker ook andere soorten ham gebruiken.
Maar waarom is ham namelijk zo lekker bij asperges? Omdat het zoute van de ham zo mooi combineert met het zoete van de asperge. Het is dus belangrijk bij het uitzoeken van je ham dat hij ziltig is. En in dit recept vind ik het lekkerder om blokjes ham te gebruiken in plaats van plakjes ham. Zo wordt de smaak net wat intenser.
Help ik heb geen dragon?
Heb je alles in huis gehaald en dan kom je erachter dat je dragon vergeten bent. Super onhandig maar kun je dat ook vervangen? Dragon heeft een lichte anijs achtige smaak. In dit recept zou je het ook kunnen vervangen door kervel, de pluimen die aan de venkel knol zitten, venkel zaad of anijszaad. En hou je niet van de smaak van dragon dan kun je het vervangen door oregano (vers of gedroogd).
Welke kaas gebruik je in deze ovenschotel?
In deze ovenschotel is de hoofdrol weggelegd voor de asperge. Daarom gebruik je als topping geen uitgesproken kaas. Kies voor een jong of jong belegen kaas en rasp die fijn.
Verse peterselie of gedroogd?
De peterselie voeg je toe voordat het de oven in gaat. Daarom zou ik gedroogde peterselie gebruiken.
Nog sneller klaar
Je kunt deze ovenschotel nog sneller klaar hebben door voorgekookte aardappelschijfjes, gesneden prei, hamblokjes en geraspte kaas te gebruiken. Deze zijn goed te krijgen in de supermrkt.
Budget vriendelijke versie
Voor een budget vriendelijkere versie gebruik je asperges uit pot. De aardappelen kook je en snij je in aardappel schijfjes. Ook de prei maak je zelf schoon en snij je in dunne ringen. Dat doe je snel en eenvoudig op deze manier. In plaats van ham van de vleeswaren afdeling koop je ham uit blik. Daarvan heb je ongeveer de helft nodig (en de ander helft gebruik je voor een ander recept).
Deze budget vriendelijke versie kost €2,00 per persoon.
Voorbereiden
Heb je weinig tijd morgen, maar wil je toch deze ovenschotel maken? Geen enkel probleem. De avond ervoor tref je de voorbereidingen. Je kunt het hele recept klaarmaken tot het moment dat de ovenschotel de oven in moet. Dan dek je hem af en zet je hem in de koelkast. Je kunt dit tot twee dagen te voren doen.
Omdat het gerecht uit de koeling komt, laat je hem, terwijl je de oven voorverwarmt, 15 tot 30 minuten bij kamertemperatuur staan. Anders is het temperatuurverschil voor je ovenschaal te groot en kan hij knappen.
Bewaaradvies
Je kunt deze asperge ovenschotel snel laten afkoelen, afdekken met plastic folie en tot 2 dagen bewaren in de koeling.
Ook kun je ovenschotel invriezen. Verpak hem luchtdicht en bewaar hem tot 1 maand in de diepvries.
En kun je nu geen genoeg krijgen van asperges? Dat begrijp ik best. Daarom hier nog een paar van de beste asperge recepten die op mijn site terug te vinden zijn:
- Mosterdsoep met gerookte zalm en asperges
- Aspergesoep met beenham en ei
- Zalm uit de oven met asperges en tomaatjes
- Spaghetti met asperges, ham en een gepocheerd ei
- Gegrilde asperges met Boursin en prosciutto
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 kg aardappels vastkokend
- 1 theelepel zout
- 500 gram witte asperges
- 3 eetlepels boter
- 3 preien in dunne ringen gesneden
- 200 ml slagroom
- ½ eetlepel dragon
- 75 gram kaas geraspt, jong (belegen)
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- 200 gram ham
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter.
- Schil de aardappelen en halveer ze. Spoel ze schoon onder stromend water en doe in een pan.
- Vul de pan aan met voldoende water zodat de aardappels ongeveer 1 cm onder water staan.
- Voeg aan het water 1 theelepel zout toe.
- Breng het water aan de kook en kook de aardappels 20 minuten of tot ze gaar zijn. Dit controleer je door met een vork in de aardappels te prikken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de aardappels gaar. Anders verleng je de kooktijd met 3 minuten en kijk je nogmaals.
- Schil de asperges met een dunschiller. Zie de tips hoe je dit het beste kunt doen. Snij ook ongeveer 2 cm van de onderzijde de harde onderkant van de asperge.
- Snij de asperge in stukken van 3 cm.
- Smelt 2 eetlepels boter in een koekenpan.
- Voeg de prei toe en stoof de prei 3 minuten.
- Schenk de slagroom bij de prei en roer alles goed door.
- Laat 5 minuten sudderen, blijf af en toe roeren.
- Voeg de asperges en dragon toe aan de pan met prei, meng alles goed en sudder nog eens 5 minuten.
- Proef nu (niet eerder want er verdampt wat vocht en anders kun je te sterk gaan kruiden) en breng het groentenmengsel op smaak met zout en peper.
- Verdeel het prei asperge mengsel over de bodem van de ovenschaal.
- Snij de ham in blokjes (als je geen blokjes hebt gekocht) en verdeel die over het prei asperge mengsel.
- Dek de schotel af met aardappelschijfes en bestrooi met kaas en fijngehakte peterselie.
- Bak de ovenschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Josette Rijnen says
ik mis de ham in de lijst met ingrediënten
Andréa says
Oeps, die was inderdaad weggevallen in de lijst met ingrediënten. Ik heb hem meteen toegevoegd.