De ALLERLEKKERSTE aspergesoep!! Gebonden en romig, vol zachte asperges. Het voelt fluweelzacht en rijk aan, en is gevuld met heerlijke beenham en ei. Deze soep is de blikvanger van je lente menu.

Romige aspergesoep
Ken je klassiekers: deze heerlijke crème aspergesoep met beenham en ei is een van de recepten die je in je receptenboekje moet hebben staan. Het geheim? De soep maak je met een heerlijke roux en een goede hoeveelheid gepureerde asperges. En niet te vergeten een scheutje slagroom. En garneer de aspergesoep met reepjes beenham en ei. Niet alleen geeft dat een heerlijke bite, maar het is niet voor niets één van de bekendste smaakcombinaties met asperges (zo lekker).
Ook al is deze romige aspergesoep aangemaakt met bloem en slagroom, en getopt met lekkers als ham en ei, toch blijft dit een slanke soep. Met net iets meer dan 200 Calorieën is het een slanke avondmaaltijd. En hij vult ontzettend goed!
Deze aspergesoep is makkelijk te maken, is romig en heerlijk zacht. Het voelt als een luxe en elegante soep en ik eet deze soep graag als een voorgerecht bij een dinertje in de lente. Maar ook als lunch met wat brood is het onweerstaanbaar lekker.
Deze klassieker: een romige aspergesoep met ham en ei is onweerstaanbaar lekker!
Wat heb je nodig voor aspergesoep met beenham
Voor de bereiding van deze asperge crème soep heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Asperges - Er zijn groene en witte asperges en in ons land is de witte asperge echt een delicatesse. Alleen vers te verkrijgen tussen begin maart en 24 juni. Na die dag worden de asperges met rust gelaten zodat ze weer op kracht kunnen komen voor het jaar erop. Voor deze soep kun je ook groene asperges gebruiken, maar dan wordt de kleur natuurlijk heel anders.
- Groentebouillon en suiker - Hierin kook je de aspergepunten beetgaar en de rest van de asperges helemaal gaar. Dit is de basis van je romige aspergesoep. Het kleine beetje suiker voeg je toe om de smaak van de asperges nog lekkerder te maken.
- Boter en bloem - Hiermee wordt een roux gemaakt. Daarmee binden we de aspergesoep.
- Slagroom - Om deze soep extra romig te maken. Je kunt ook kookroom hiervoor gebruiken.
- Beenham en ei - De topping van de soep. De ham snijden we in smalle reepjes voordat hij toegevoegd wordt. Het ei wordt eerst hardgekookt en vervolgens gepeld, en fijngeraspt.
Hoe maak je Romige Aspergesoep zelf
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Stap 1 - Voorbereidingen asperges
- Leg de asperges minimaal één uur in een bak koud water. Zo kun je ze beter schillen. Kook ondertussen de eieren tot ze hard zijn.
- Pak de asperge aan de bovenkant beet en de andere kant buig je om. Hierdoor breekt de asperge net boven de onderkant. Het deel wat je in de hand houdt is het houtige deel en kun je niet eten.
- Schil de asperges met een dunschiller.
- Snij de top van de asperge (ongeveer drie cm). Bewaar apart. Snij de rest van de asperges in stukken van twee cm.

Stap 2 - Kook de asperges en maak een aspergebouillon
- Doe de aspergepunten samen met de bouillon en suiker in de pan en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten sudderen tot de aspergepunten beetgaar zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan.
- Doe de rest van de asperges in de pan en sudder ze in de hete bouillon gedurende 20 minuten.
- Pureer de asperge bouillon met de staafmixer.

Stap 3 - Maak een roux en verdun die met aspergebouillon en room
- Smelt de boter in een pan en doe daar de bloem bij.
- Roerbak die 2 minuten op laag vuur. Bak de bloem minimaal 2 minuten, anders proef je een bloem smaak terug. Dit doe je altijd als je een roux maakt of bloem toevoegt aan een soep. Laat afkoelen. Een koude roux mengt beter met een warme vloeistof en daardoor voorkom je klontjes.
- Schenk de warme asperge bouillon erbij terwijl je mengt met een garde.
- Tenslotte schenk je de slagroom bij de aspergebouillon.

Stap 4 - Meng de slagroom door de soep.
Verwarm de romige aspergesoep nu op laag vuur, maar laat niet aan de kook komen (wanneer je stoom boven de pan ziet verschijnen is de soep voldoende warm).
Hoe bewaar je asperges?
Asperges gebruik je het liefst vers. Lukt dat niet wikkel ze dan in een vochtige theedoek en bewaar ze in de koelkast, maximaal 2 dagen.
Je kunt asperges ook invriezen. Breng een pan water aan de kook. Ondertussen maak je de asperges schoon. Blancheer de asperges twee minuten in het kokende water en spoel ze meteen af met koud water. Doe ze in een diepvrieszak en bewaar ze maximaal één maand in de diepvries.
Hoe maak je asperges makkelijk schoon?
Leg de asperges voor je begint een uur in een bak koud water. Daardoor kun je ze beter schillen. Snij aan de onderzijde ongeveer twee cm af of gebruik de breek methode, zoals hierboven is beschreven.
Door het houtige stuk van de asperges te breken in plaats van te snijden, zit je precies op het juiste punt, waardoor je het vlezige deel niet in je romige aspergesoep terugvind en de meeste asperges voor je soep behouden blijft. Schil met een dunschiller de buitenkant van de asperge.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Aspergesoep met Beenham en Ei
Ingrediënten
Garnering
- 2 eieren, maat M
- 100 gram beenham
Romige Aspergesoep
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 300 gram asperges
- 500 ml groentebouillon, zoutloos
- 1 theelepel suiker
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Instructies
Garnering
- Kook de eieren gaar, pel ze en rasp ze op de grove rasp.2 eieren
- Snij de beenham in dunne reepjes.100 gram beenham
Romige Aspergesoep met Beenham
- Smelt de boter in een grote pan en schud de bloem er in één keer bij.2 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem
- Bak twee minuten door op laag vuur tot de bloem gaar is, blijf daarbij roeren, zodat de bloem niet bruin wordt.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen.
- Schil de asperges met een dunschiller.300 gram asperges
- Breek de houtige onderkant ervan af. Dat doe je door de onderzijde met twee vingers vast te houden en de bovenzijde van de asperge naar boven te buigen. (Op de rand tussen het houtige deel en het lekkere deel zal de asperge breken)
- Snij de bovenkant van de asperges eraf (ongeveer twee cm) en snij het restant van de asperges in kleine stukjes.
- Doe de asperge bovenkanten samen met de bouillon en een schepje suiker in een pan en breng aan de kook.500 ml groentebouillon, 1 theelepel suiker
- Laat ongeveer tien minuten koken tot de asperges beetgaar zijn.
- Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord.
- Doe nu de overige aspergestukjes in de bouillon in de pan en kook die 20 minuten gaar.
- Pureer de bouillon met een staafmixer.
- Giet de hete aspergebouillon bij de afgekoelde bloem, terwijl je roert met een garde. Giet de bouillon er langzaam bij, zodat je geen klontjes krijgt.
- Verwarm de soep ongeveer 5 minuten en schenk dan de slagroom erbij.100 ml slagroom
- Breng op smaak met zout en peper.1 theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Schep de soep in een soepkom en schep daar één eetlepel asperge uiteinden bij.
- Garneer met eierrasp en reepjes beenham.
Opmerkingen
- Asperges - Vervang de witte asperges door groene asperges.
- Ham - Ook lekker is de ham te vervangen door gerookte zalm (voor een luxe versie). Voor een vegetarische soep vervang je de ham door plakjes champignons die je licht in boter hebt aangebakken.
- Slagroom - Je kunt ook kookroom gebruiken, dan weet je zeker dat de soep niet schift.
Wil je de soep bewaren zorg er dan voor dat hij snel afkoelt.
- Koelkast - Deze soep kun je snel afkoelen en vervolgens afgedekt 2 dagen in de koeling bewaren.
- Diepvries - Schenk de afgekoelde soep in een diepvriesdoos. Zo kun je hem tot twee maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de soep op gemiddeld vuur tot hij warm is, maar nog niet kookt. Door de slagroom kan hij gaan schiften.
Geef een reactie