Zelf Ciabatta met de broodbakmachine maken geeft een knapperig zelfgebakken Italiaans brood. Een recept dat eigenlijk heel eenvoudig is en makkelijk onder de knie te krijgen. Het mislukt niet, dus probeer het zelf! Verser wordt het niet. Geniet ook van dit heerlijke brood.
Ik bak veel van mijn broden zelf en wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, gaat het eigenlijk vrijwel nooit mis. Behalve die keren dat ik vergeet een ingrediënt toe te voegen: mam, het is een beetje flauw (oeps geen zout), mam het is een beetje droog (oeps de olie), nu ja, je krijgt het idee. Maar meestal ligt het aan mijzelf.
Het recept is aangepast uit het broodmachine bakboek - Jenny Shapter
Wat mij tot nu toe erg heeft geholpen bij het onder de knie krijgen van het broodbakken is zeker dit boek tot grote hulp geweest. Daarbij geef ik het recept van Ciabatta, iets wat bij ons nooit ontbreekt bij een bbq.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Biga
- 140 ml water
- 175 gram bloem
- ½ theelepel instant gist
Ciabatta deeg
- 200 ml water
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 325 gram bloem plus extra voor bestuiven
- ½ theelepel instant gist
- 1 ½ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Biga
- Giet het water in de kom, strooi de bloem erop en vervolgens het gist.140 ml water, 175 gram bloem, ½ theelepel instant gist
- Zet de machine aan op de basisdeegstand en meng gedurende 5 minuten.
- Schakel de machine uit en laat minstens 12 uur (of een hele nacht) staan.
- De biga is klaar voor gebruik.
Ciabatta 1e rijs
- Voeg het water, melk en olijfolie toe aan de biga.200 ml water, 2 eetlepels melk, 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- Strooi 325 gram bloem boven op de vloeistof. In 1 hoek schep je de gist. In de tegenovergestelde hoek doe je het zout. In het midden schep je de suiker.325 gram bloem, ½ theelepel instant gist, 1 ½ theelepel zout, ½ theelepel suiker
- Zet de machine aan op de basisdeegstand en kneedt het deeg en laat het voor de 1e keer rijzen.
Ciabatta tweede rijs en bakken
- Bebloem twee bakplaten.
- Deel het deeg in tweeën en verdeel het voorzichtig over de bakplaten, zodat het deeg zoveel mogelijk luchtig blijft. Zorg dat je bloem op je handen hebt en maak voorzichtig op elke bakplaat een rechthoek van het deeg (ongeveer 2½ cm dik).
- Bestrooi de broden met bloem en laat ze op een warme plaats 30 minuten rijzen (niet afdekken).
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Bak de ciabatta 25 tot 30 minuten en hol klinken wanneer je op de onderzijde klopt.
- Laat afkoelen. Lekker met een olijfolie dip of kruidenboter.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Het lekkerste is om brood dezelfde dag op te eten, anders is het niet meer vers. Je kunt het tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur, zie de tip voor het vers maken van brood.
- Koelkast: Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Invriezen: Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot een maand goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien.
- Tip: Wil je het brood weer vers en knapperig maken, bak het 3 minuten bij 180 graden Celsius in een voorverwarmde oven.
Geef een reactie