Een ciabatta recept voor een knapperig zelfgebakken Italiaans brood. Een recept dat eigenlijk heel eenvoudig is en makkelijk onder de knie te krijgen. Het mislukt niet, dus probeer het zelf!
Ik bak veel van mijn broden zelf en wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, gaat het eigenlijk vrijwel nooit mis. Behalve die keren dat ik vergeet een ingredient toe te voegen (mam, het is een beetje flauw (oeps geen zout), mam het is een beetje droog (oeps de olie), nu ja je krijgt het idee. Maar meestal ligt het aan mijzelf.
Wat mij tot nu toe erg heeft geholpen bij het onder de knie krijgen van het broodbakken is zeker dit boek tot grote hulp geweest. Daarbij geef ik het recept van Ciabatta, iets wat bij ons nooit ontbreekt bij een bbq.
Boek review Het broodmachine bakboek (Jenny Shapter)
Het broodmachine bakboek is een compleet naslagwerk voor het bakken van brood. Het bevat tientallen broodrecepten, uitleg over ingrediënten en stappen en waar je ingrediënten kunt kopen. Het boek bevat 9 verschillende recepten hoofdstukken, elk hoofdstuk met een aantal recepten behorende bij die categorie zoals standaardbroden, zuurdesembroden, broodjes enzovoorts. Ook cakes maken met de broodbakmachine wordt beschreven.
Pluspunten broodmachine bakboek
- Het bevat ontzettend veel basisrecepten, waarmee je eindeloos kunt variëren;
- Bij veel broden zijn de recepten onderverdeeld in klein, middel en groot brood;
- Duidelijke uitleg met veel foto's van de broodbakmachine, de ingrediënten, vormen.
Wat kan beter?
- Dit boek is een vertaling en daardoor worden er af en toe ingrediënten gebruikt die hier niet gangbaar zijn. Deze zijn echter eenvoudig te vervangen.
Het boek is niet eenvoudig verkrijgbaar, maar is nog te krijgen via bijvoorbeeld deze link Het broodmachine bakboek.
- Doordat je een Biga maakt, een voordeeg, is je gistmengsel al gestart en rijst het deeg snel en eenvoudig.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het “eten” van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
- Door eerst een vochtige theedoek over de kom te plaatsen en daarna plastic folie blijft je deeg mooi vochtig en droogt niet uit.
- Vervang het melk door sojamelk en je hebt een lactose vrij recept.
- Normaal gesproken eet je het brood dezelfde dag op, anders is het niet meer vers.
- In een speciale broodtrommel, die te koop zijn via bijvoorbeeld deze link, blijft brood 1 dag vers.
- Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien. Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 graden Celsius (vanuit de diepvries).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlCiabatta recept
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Biga
140 ml water
175 gram bloem
½ theelepel gist instant
Ciabatta deeg
200 mL water
2 eetlepels melk
2 eetlepels olijfolie extra vierge
325 gram bloem plus extra voor bestuiven
1 ½ theelepel zout
½ theelepel suiker
½ theelepel gist instant
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Biga met broodbakmachine
- Giet het water in de kom, strooi de bloem erop en vervolgens het gist.
- Zet de machine aan op de basisdeeg stand en meng gedurende 5 minuten.
- Schakel de machine uit en laat tenminste 12 uur (of een hele nacht) staan.
- De biga is klaar voor gebruik.
Biga zonder broodbakmachine
- Giet het water in de kom, strooi de bloem erop en vervolgens het gist.
- Meng met een mixer met deeghaken 5 minuten.
- Doe een vochtige theedoek en vervolgens een plastic folie over de kom en laat een hele nacht staan.
- De biga is klaar voor gebruik
Ciabatta 1e deel met broodbakmachine
- Voeg het water, melk en olijfolie toe aan de biga.
- Strooi 325 gram bloem boven op de vloeistof. In 1 hoek schep je de gist.
- In de tegenovergestelde hoek doe je het zout. In het midden schep je de suiker.
- Zet de machine aan op de basisdeeg stand en kneedt het deeg en laat het voor de 1e keer rijzen.
- Ga nu verder met de handelingen bij Ciabatta bakken vervolg.
Ciabatta 1e deel zonder broodbakmachine
- Voeg het water, melk, olijfolie, bloem, gist en suiker toe aan de biga.
- Mix of kneed met je handen 5 minuten.
- Schep het zout erbij en mix of kneed nog eens 10 minuten.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg daarin.
- Draai het 1 x om
- Bedek de kom met een licht vochtige theedoek en plastic folie.
- Laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
- Ga nu verder met de handelingen bij Ciabatta bakken vervolg.
Ciabatta bakken vervolg
- Bebloem twee bakplaten.
- Deel het deeg in tweeën en verdeel het voorzichtig over de bakplaten, zodat het deeg zoveel mogelijk luchtig blijft. Zorg dat je bloem op je handen hebt en maak voorzichtig op elke bakplaat een rechthoek van het deeg (ongeveer 2.5 cm dik).
- Bestrooi de broden met bloem en laat ze op een warme plaats 30 minuten rijzen (niet afdekken).
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bak de ciabatta 25 tot 30 minuten en hol klinken wanneer je op de onderzijde klopt.
- Laat afkoelen. Lekker met een olijfolie dip of kruidenboter.
Opmerkingen:
- Doordat je een Biga maakt, een voordeeg, is je gistmengsel al gestart en rijst het deeg snel en eenvoudig.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het “eten” van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
- Door eerst een vochtige theedoek over de kom te plaatsen en daarna plastic folie blijft je deeg mooi vochtig en droogt niet uit.
- Vervang het melk door sojamelk en je hebt een lactose vrij recept.
Geef een reactie