Gepofte Knoflooksoep, met meer dan 40 tenen knoflook, wat een heerlijkheid. De soep heeft een zacht zoete smaak, met een subtiele hint van knoflook. Door de slagroom is hij heerlijk romig. Dit is de verrassing van elk etentje, zo lekker!
Gepofte Knoflooksoep
Misschien denk je bij deze soep, oef meer dan 40 tenen knoflook. Dat is echt te heftig. En als je de knoflook poft in de oven dan geeft dat ook een intense geur. Het zou kunnen afschrikken, maar dat zou zonde zijn. Want de smaak van deze geroosterde knoflook wordt juist zoet en zacht.
En samen met de rest van de ingrediënten krijg je een heerlijke zachte soep die je smaakpapillen zullen verrassen. Niet door een overdadige knoflooksmaak al heeft deze soep echt wel een vleugje knoflook in zich, maar juist de smaakcombinatie met de tijm, de wijn en de room. Dit is een recept waar je nog heel vaak van gaat genieten.
Vind je het leuk om zelf soep te maken, dan vind je op deze pagina heerlijke soeprecepten. Zoals Hongaarse Goulashsoep (uit de Slowcooker), romige aspergesoep met ham en ei en radijsjes room soep.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Knoflooksoep met Gepofte Knoflook?
Om deze Gepofte Knoflooksoep te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Knoflook - De smaakmaker van deze soep. Rauwe knoflook is doordringend, licht zoet en scherp. Maar gepoft hou je en subtiele, zachte knoflooksmaak over.
- Olijfolie - gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Kippenbouillon - Om de soep extra smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Witte wijn - Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de soep. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 100 ml bouillon.
- Verse Tijm - Verse tijm heeft een volle, iets bittere en lichtzoet smaak die goed combineert met de knoflook.
- Boter - Om de knoflook in de pan te stoven.
- Slagroom - Geeft een romige smaak aan de soep.
Hoe maak je Romige Verse Knoflooksoep?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij de bovenkant van de knoflook en zet die op het aluminiumfolie. Besprenkel met wat olijfolie en een snufje zeezout. Vouw het aluminiumfolie dicht en zet op de bakplaat in de oven. Rooster gedurende een uur bij 200 °C. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
- Smelt de boter en knijp de knoflook uit de geroosterde teentjes. Roerbak een minuut op gemiddeld vuur.
- Schenk de wijn erbij en breng aan de kook, en laat 1 minuut koken. Schenk dan de bouillon erbij en leg de takjes tijm in de pan. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen.
- Haal de tijm uit de pan en pureer de soep. Schenk de room erbij. Laat warm worden, maar niet aan de kook komen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer meteen.
Lekker met een heerlijke focaccia met Basilicum en Parmezaanse kaas en knoflookboter.
Tips
- Voeg croutons toe aan de soep, voor een knapperig accent.
- Ook lekker geraspte Parmezaanse kaas, een heerlijke combinatie met de knoflook.
- Bak wat spekjes en voeg die toe aan de soep.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Gepofte knoflook
- 3 bollen knoflook
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- ½ theelepel grof zeezout
Gepofte Knoflooksoep
- 1 eetlepel boter
- 3 bollen gepofte knoflook * zie recept boven
- 100 ml witte wijn sauvignon blanc, pinot grigio
- 1 liter kippenbouillon
- 3 takjes verse tijm
- 150 ml slagroom kamertemperatuur
- Peper en zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gepofte knoflook
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snij de bovenkant van de knoflook en zet op een vel aluminiumfolie.3 bollen knoflook
- Besprenkel met een eetlepel olijfolie.3 eetlepels olijfolie
- Bestrooi met wat grof zeezout.½ theelepel grof zeezout
- Vouw het aluminiumfolie om de knoflookbol. Zet op een bakplaat en herhaal voor de andere knoflookbollen.
- Bak één uur in de oven.
- Laat minimaal een half uur afkoelen.
Gepofte Knoflooksoep
- Smelt boter in een grote pan.1 eetlepel boter
- Duw de knoflook uit de geroosterde teentjes en roerbak 1 minuut.3 bollen gepofte knoflook
- Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Kook één minuut (zodat de alcohol verdampt).100 ml witte wijn
- Schenk de bouillon erbij en leg ook de takjes tijm erbij.1 liter kippenbouillon, 3 takjes verse tijm
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 15 minuten sudderen.
- Haal de takjes tijm uit de pan en pureer de soep met een staafmixer.
- Schenk de slagroom in de pan, laat de soep weer heet worden, maar niet aan de kook komen.150 ml slagroom
- Breng op smaak met zout en peper.Peper en zout
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Voeg croutons toe aan de soep, voor een knapperig accent.
- Ook lekker geraspte Parmezaanse kaas, een heerlijke combinatie met de knoflook.
- Bak wat spekjes en voeg die toe aan de soep.
- Koelkast - Dek de soep af en bewaar tot maximaal 3 dagen in de koeling.
- Diepvries - Schenk de soep in een diepvriesdoos en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen - Warm de soep op tot hij goed heet is, maar niet aan de kook is gekomen.
Geef een reactie