Kippenbouillon kan als basis dienen voor veel gerechten. Het lekkerst is natuurlijk een verse bouillon.
Je weet precies wat er in zit en de smaak is ook zo veel lekkerder. En zout en peper voeg je al gelang je smaak toe. Ik varieer graag op dit recept door seizoensgroenten toe te voegen. Zo is de kippenbouillon in de winter iets steviger van smaak als zomers, waar de bouillon wat minder sterk lijkt.
Kleine porties invriezen
Ik maak het vaak wanneer ik bouillon nodig heb. Wat ik over heb vries ik in in kleine porties, zodat ik dat later eenvoudig kan ontdooien en gebruiken. En voor hele kleine porties gebruik je gewoon een ijsblokjes vorm.

- Een eenvoudige manier om de kruiden te binden is het volgende: Pak een van de buitenste bladeren van de prei. Leg op een helft de tijm, peterselie en laurierblad. Vouw de andere helft eromheen en bindt het geheel vast.
- De peperkorrels zijn prima bij elkaar te houden in een thee-ei. Wanneer je de groenten aan de kippen wilt voeren, is het een eenvoudige manier om de peper te verwijderen.
- Je kunt het vet afscheppen met een schuimspaan of lepel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlKippenbouillon
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
3 uien gepeld
3 wortels
3 preien
2 stengels bleekselderij
bosje tijm
4 stengels peterselie
1 laurierblad
6 tenen knoflook
1 theelepel zout
2500 milliliter water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snij twee uien in vieren.
- In de overgebleven ui steek je de kruidnagels.
- Was de prei en snij deze in de lengte in vieren.
- Schraap de wortels en snijdt ook deze in de lengte in vieren.
- Pel de knoflook.
- Was de stengels bleekselderij.
- Leg de kip in een soeppan.
- Voeg de groenten en de kruiden erbij.
- Schenk het water bij de ingrediënten en laat het geheel aan de kook komen. Laat dit vervolgens een uur sudderen.
- Schep het vet en andere onregelmatigheden die boven zijn komen drijven af.
- Verwijder de kip en laat de bouillon nog 1,5 uur verder koken. (De kip kun je gebruiken in een ander gerecht, of als vulling bij kippensoep.)
- Zeef vervolgens de bouillon.
- Meet de bouillon in een maatbeker.
- Er zou rond de 2 liter bouillon moeten zijn. Is dit nog meer dan heeft het nog even tijd nodig om verder in te koken.
- Vervolgens de soeppan in een teil of afwasbak met koud water zetten en zonder deksel snel laten afkoelen.
- De bouillon is klaar voor gebruik in andere gerechten of als basis voor een soep.
Opmerkingen:
- Een eenvoudige manier om de kruiden te binden is het volgende: Pak een van de buitenste bladeren van de prei. Leg op een helft de tijm, peterselie en laurierblad. Vouw de andere helft eromheen en bindt het geheel vast.
- De peperkorrels zijn prima bij elkaar te houden in een thee-ei. Wanneer je de groenten aan de kippen wilt voeren, is het een eenvoudige manier om de peper te verwijderen.
- Je kunt het vet afscheppen met een schuimspaan of lepel.
Geef een reactie