Deze Focaccia met Basilicum en Parmezaanse kaas heeft alles waar dit traditionele Italiaanse brood om bekend staat. Het is zacht en luchtig aan de binnenkant, knapperig aan de buitenkant. En heeft een heerlijke Basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie en Zeezout topping. Dit recept is makkelijk en lekker.
Focaccia met Basilicum en Parmezaanse Kaas
Focaccia, een typisch Italiaans brood dat vroeger op hete stenen werd gebakken en daardoor heerlijk luchtig wordt. Focaccia is lekker bij een soepje of bij de barbecue. Naturel, maar je kunt het ook heerlijk op smaak brengen of vullen. Deze keer koos ik voor een basilicum, zeezout en Parmezaanse kaas topping te gebruiken. Maar ook de focaccia met gekarameliseerde uien, of de focaccia met tomaat en Italiaanse kruiden zijn heerlijk.
Zelf Focaccia maken is makkelijk en superleuk om te doen. Kneedt het deeg met de hand, mixer of broodbakmachine en laat het rijzen. Na het vormen en een tweede rijs, maak je met je vingers gaatjes in het oppervlakte en daar sprenkel je de olijfolie in. Dit zorgt voor een heerlijke knapperige buitenkant na het bakken. Breng op smaak met kaas en kruiden en serveer! Zo makkelijk als het klinkt, zo eenvoudig is het recept. Laten we van start gaan!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Focaccia met Parmezaanse Kaas en Basilicum?
Om deze Basilicum focaccia te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Focaccia Ingrediënten
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem.
- Olijfolie - Een goede extra vierge olijfolie, want deze geeft veel smaak aan het brood.
- Gist - In dit recept is 4 gram (1 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist, dan heb je 7 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 4 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.
- Water - Gebruik lauw water, zodat het gist snel beginnen.
- Zout - Geeft smaak aan het brood. Maar kijk uit met gist, want zout kan het gist doden als het in grote hoeveelheden in aanraking komt. Daarom kneedt je eerst het deeg licht, verdeelt dan het zout over het deeg en kneedt verder.
- Suiker - De suiker zorgt ervoor dat het gist kan werken en je een luchtig broodje krijgt.
Topping Ingrediënten
- Basilicum - Geeft smaak aan de topping. Gebruik gedroogde basilicum, verse ziet er niet lekker uit.
- Parmezaanse kaas - Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die heerlijk smelt in de oven.
- Zeezout - Lekker voor een zoutje in de topping.
Hoe maak je zelf Basilicum Focaccia?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Los het gist samen met suiker op in lauwwarm water en laat 5 minuten staan tot er belletjes gevormd zijn. Doe de bloem in een kom en meng het zout en de olie goed door elkaar. Roer dan het gistmengsel erdoor en start met kneden, ongeveer 10 minuten tot het gist zacht aanvoelt.
- Vorm het deeg tot een bal en leg in een ingevette kom. Dek af met plastic folie en laat in 90 minuten rijzen. Druk de lucht uit het deeg en leg het op een bakplaat. Vorm tot een ovaal. Leg een vochtige theedoek over het brood en laat een uur rijzen op een warme plaats.
- Maak met je vingers kuiltjes in het brood. Mix basilicum, Parmezaanse kaas en zeezout in een kommetje.
- Besprenkel het brood met olijfolie en strooi het basilicum mengsel erover. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Laat afkoelen op een rooster.
Dit is heerlijk geserveerd met Italiaanse tomatensoep met mascarpone, bij risotto met kastanje champignons of bij rijkgevulde lasagnesoep.
Vervangingen en Tips
- De gaatjes druk je in de bovenzijde van het brood zodat de olijfolie beter blijft liggen en het brood een krokante laag krijgt.
- In plaats van het brood op een bakplaat te vormen, kun je het ook in een gietijzeren pan verdelen. Zo kun je het in de oven of op boven een houtvuur (met deksel) garen.
- Kneed je met de hand en plakt het deeg te veel? Wrijf dan je handen in met olijfolie. Je zult zien dat dit veel beter gaat.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Brood bakmachine optioneel
- Handmixer optioneel
Ingrediënten
Focaccia
- 375 gram bloem
- 180 ml water lauw
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel gist instant
- ½ theelepel suiker
Topping
- 3 eetlepels olijfolie om over het brood te gieten
- 1 theelepel basilicum gedroogd
- 1 theelepel Parmezaanse kaas
- 2 theelepels grof zeezout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Broodbakmachine
- Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine in de volgorde zoals door de fabrikant is aangegeven.375 gram bloem, 180 ml water, 2 eetlepels olijfolie, ½ theelepel zout, 1 theelepel gist, ½ theelepel suiker
- Zet de machine vervolgens op de deegstand, dat is de stand waarbij het deeg kneedt en de 1e rijs uitvoert.
Met behulp van een mixer of met de hand
- Doe het lauwe water, de gist en een suiker in een kommetje, meng goed en laat 5 minuten staan. Er moeten bellen te zien zijn (is dat niet het geval dan is het gist niet meer goed en moet je een nieuw pakje gebruiken).1 theelepel gist, ½ theelepel suiker, 180 ml water
- Doe de bloem in een kom met het zout en meng goed door.375 gram bloem, ½ theelepel zout
- Meng vervolgens de olie erdoorheen.2 eetlepels olijfolie
- Roer goed door met een houten lepel zodat al het vocht is opgenomen.
- Schenk dan het gistmengsel erbij en start met kneden (met de hand of met de mixer).
- Kneed door tot het deeg soepel en elastisch aanvoelt en dat zal zeker 10 minuten duren.
- Vorm het deeg tot een bal.
- Smeer een kom met olie in en leg de deegbal erin. Keer een keer om en dek de kom af met een vochtige handdoek en zet hem warm weg.
- Laat het deeg anderhalf uur rijzen (of tot het in volume is verdubbeld) en stort het deeg dan op een ingevette werkplek.
- Druk de lucht eruit, vorm een bal en laat het 15 minuten rusten.
Na de 1e rijs (zowel broodbakmachine, met mixer of kneden met de hand)
- Druk het deeg dan uit tot een plat ovaal.
- Doe de vochtige theedoek er weer over en laat een uur rijzen op een warme plaats.
- Verwarm na een half uur de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Na het rijzen bevochtig je de bovenzijde van het brood met wat water.
Topping
- Duw met je vingertoppen kuiltjes in het brood.
- Meng het basilicum met de Parmezaanse kaas en het zeezout1 theelepel basilicum, 1 theelepel Parmezaanse kaas, 2 theelepels grof zeezout
- Besprenkel het met olijfolie en strooi het basilicum Parmezaanse zout erover.3 eetlepels olijfolie
- Zet 20 minuten in de oven en haal dan het brood uit de oven.
- Laat het verder afkoelen op een rooster.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Verpak het brood in plastic folie of een luchtdichte doos. Zo kun je het tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
- Diepvries - Dit brood is goed invriesbaar. Verpak in twee lagen folie en vries het tot maximaal 2 maanden in.
Geef een reactie