Oostenrijkse Frittatensoep, (ook wel bekend als Flädlesuppe) is een ouderwetse comfortsoep. Het is een combinatie van huisgemaakte groentebouillon met pannenkoekreepjes. Het is een eenvoudig recept, heel gemakkelijk te maken. En ideaal om je overgebleven pannenkoeken in te gebruiken.

De Geschiedenis van Oostenrijkse Frittatensoep
Deze soep is een ouderwetse soep die je kunt vinden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Maar deze soep is de meest bekende in de eerste twee wereldkeukens. In Duitsland heet het Flädlesuppe of Eierkkuchensuppe, en in Nederland is het naast Frittatensoep ook bekend als Pannenkoekensoep.
In Oostenrijk heet het in de Weense keuken Frittatensuppe, terwijl het in andere delen van Oostenrijk nog Flädlesuppe heet.
Maar de bereiding is hetzelfde. Er wordt een dunne pannenkoek gebakken die tot een rol wordt gevormd. Dit wordt in dunne plakjes gesneden. Deze plakjes worden in de soepkom geplaatst. Vlak voor het opdienen wordt er een heldere bouillon of soep over de crêpes gegoten. En de soep wordt meteen geserveerd.
Wat heb je nodig voor Groentebouillon met Eierpannenkoek Reepjes
Voor de bereiding van deze Oostenrijkse Frittatensoep met Pannenkoekreepjes heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

- Ei, bloem, melk, zout en boter - Ingrediënten om de pannenkoeken te bakken.
- Groentebouillon - Omdat deze frittatensoep voornamelijk uit pannenkoeken en bouillon bestaat, is de smaak erg belangrijk. Maak je eigen groentebouillon of koop een hele goede kwaliteit.
- Wortel, prei, tomaat en peterselie - Voor een bite in deze soep. Je kunt het achterlaten als je echt haast hebt, maar ik vind het heerlijk om er wat groenten in te serveren.
Hoe maak je Oostenrijkse Flädlesuppe zelf?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Maak het beslag voor de pannenkoeken door alle ingrediënten in een grote kom te doen en te kloppen tot je geen klontjes meer hebt.
- Smelt boter in een pan en bak dunne pannenkoeken (net iets dikker dan crêpes). Laat ze iets afkoelen.
- Doe wat olie in een soeppan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de knoflook toe en roerbak nog een minuut.
- Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Doe de wortelblokjes en de prei in de pan en laat 8 minuten sudderen. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat nog 2 minuten sudderen.
- Rol de pannenkoeken strak op en snijd ze in dunne plakjes.
- Doe je soep in een kom en voeg de pannenkoeken toe. Of voeg de pannenkoeken toe aan je soeppan en serveer de fritattensoep meteen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Oostenrijkse Frittatensoep met Pannenkoekreepjes
Apparatuur
Ingrediënten
Pannenkoekreepjes
- 1 ei, L
- 3 eetlepels bloem
- 100 ml melk
- ⅛ theelepel zout
- 1 eetlepel boter
Soep
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel zonnebloem olie
- 1 liter groentebouillon
- 1 wortel, in julienne gesneden
- ½ prei, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 tomaat, ontveld en van zaden ontdaan en in kleine blokjes gehakt
Serveren
- Pannenkoekreepjes, (hierboven gemaakt)
- 6 takjes peterselie, fijngehakt
Instructies
Pannenkoekreepjes
- Maak een beslag voor de flensjes: meng de bloem, met het ei, de melk en zout en roer met een garde tot je een glad beslag hebt.1 ei, 3 eetlepels bloem, 100 ml melk, ⅛ theelepel zout
- Smelt de boter in de pan en bak dunne flensjes. Gebruik zo min mogelijk beslag zodat je hele dunne flensjes krijgt.1 eetlepel boter
- Laat de flensjes licht afkoelen. Rol ze dan op en snij in dunne reepjes.
Soep
- Snipper de ui en de knoflook fijn.1 ui, 1 teentje knoflook
- Verhit wat olie in de pan en fruit het uitje in 2 minuten glazig.1 eetlepel zonnebloem olie
- Voeg de knoflook toe en roerbak dat 2 minuten mee.1 teentje knoflook
- Schenk de groentebouillon erbij en laat aan de kook komen.1 liter groentebouillon
- Voeg de wortel en prei toe en laat 10 minuten sudderen.1 wortel, ½ prei
- Doe dan de tomaten erbij en sudder nog eens 2 minuten.1 tomaat
- Doe de pannenkoekreepjes erbij, warm 1 minuut mee.Pannenkoekreepjes
- Schenk de soep in de kommen en garneer met verse peterselie.6 takjes peterselie
Opmerkingen
- Koelkast - Koel de soep en bewaar tot twee dagen afgedekt in de koelkast. Leg de pannenkoeken op een bord en dek af met plastic folie. Je kunt ze maximaal twee dagen bewaren.
- Diepvries - Koel de soep volledig af en doe in een diepvriesdoos. Je kunt de soep tot twee maanden in de diepvries bewaren. Je kunt je pannenkoeken invriezen door ze in een enkele laag op een bakplaat te leggen. Vries ze 30 minuten in en haal ze dan van de bakplaat en leg er bakpapier tussen. Maak een stapel en wikkel er wat plastic folie omheen. Vries ze maximaal twee weken in.
Geef een reactie