Een heerlijk geurige kippenbouillon uit de Slowcooker is heerlijk van smaak en supermakkelijk te maken. Binnen 5 minuten ligt alles in de slowcooker en kan hij van start. Je kunt hem zelfs een nachtje laten sudderen zonder omkijken. Een makkelijk recept voor restverwerking en een heerlijke basis voor soep en vele andere recepten.
Kippenbouillon uit de Slowcooker
Heb je een heerlijke kip gegeten en dan blijf je met de botten en wat restjes vlees zitten. Weggooien is superzonde, want je maakt er de lekkerste kippenbouillon mee. Nu kun je die maken in de pan, zoals in dit recept voor kippenbouillon is beschreven. Maar het kan nog veel makkelijker! Gebruik de slowcooker.
Doordat je hem niet op het gas bereidt hoef je niet in de buurt te blijven. En je temperatuur is ook veel gelijkmatiger. Je kunt deze bouillon zelfs 's nachts aanzetten en dan is hij de volgende ochtend klaar voor gebruik. En heb je er niet meteen een bereiding voor dan vries je hem eenvoudig in. Restverwerking op het allerlekkerste niveau!
Wat heb je nodig om zelf kippenbouillon te maken?
Voor de bereiding van kippenbouillon in de slowcooker heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Moet je de kippenbotten en restjes eerst schoonmaken?
Nee, het is juist lekker als ze niet zijn schoongemaakt. Eventuele smaken uit je bereide kip geven juist extra veel smaak. Ook het velletje hoef je niet te verwijderen. De bouillon zeef je op het eind, zodat alle botjes, velletjes enz. eruit zijn. En heb je zin in de bouillon, maar nog geen lekker hele kip recept: geroosterde kip met aardappels, of hele kip uit de slowcooker zijn superlekker!
Welke kruiden gebruik je?
In dit recept is gekozen voor tijm, laurierblad en peterselie. Maar ook rozemarijn, folie of oregano smaken heerlijk in een kippenbouillon. Je kunt ook peperkorrels of een rode peper in stukken toevoegen voor een klein pitje.
De groenten in een kippenbouillon
Wortel, knoflook, bleekselderij en ui zijn meestal de start bij een kippenbouillon omdat ze zo veel smaak afgeven. Maar denk ook eens aan prei, tomaten of champignons. Heerlijk als smaakmaker!
Hoe maak je zelfgemaakte kippenbouillon uit de slowcooker
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Eén van de meest simpele recepten die ik ken om bouillon te maken. Doe het karkas van de kip en overige restjes, de groenten, kruiden in de slowcooker en voeg water toe. Zet aan op low en laat minimaal 8 uur, maar het kan ook gedurende de nacht, op smaak komen. Zeef de bouillon en je hebt een heerlijke basis voor tal van recepten.
- Kun je de kippenbouillon in de slowcooker ook op high maken? - Dat is niet aan te raden. Een goede kippenbouillon heeft de heerlijke smaken uit het vlees, groenten en bouillon opgenomen. Daar heeft hij tijd voor nodig. De snelle manier geeft niet altijd het lekkerste resultaat.
- Moet je ook zout toevoegen - Mijn advies hou de bouillon zonder zout (of vrijwel zonder zout) en voeg dat pas toe op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Het zoutgehalte voor een soep, saus of ragout zal heel verschillend zijn. Zo lukt het altijd.
- Ik heb een laag vet op mijn bouillon - Laat de bouillon afkoelen en je kunt het er makkelijk met een schuimspaan afscheppen.
- Mijn bouillon is geleiachtig of wat dikker - Deze bouillon is, omdat je de botten hebt toegevoegd, sowieso geleiachtig als hij afkoelt. Dat is normaal omdat botten gelatine bevatten die dat veroorzaken. Wanneer je de bouillon verwarmt wordt dat weer vloeibaar.
- Mijn bouillon is niet helder - Het kan zijn, en dat is meestal zo, dat de bouillon niet helemaal helder is. Nu zijn daar allerlei manieren voor (zoals na het zeven eiwit door het hete mengsel te roeren en het gestolde eiwit te verwijderen en dit net zo vaak te herhalen tot het mengsel helder is), maar het is meer optisch dan dat je het doet voor de smaak of houdbaarheid. En mocht je heel veel vaste deeltjes hebben dan zinken die naar de bodem en kun je de bouillon voorzichtig eraf schenken.
- Ik heb niet voldoende restjes - In deze soep doe je naast de restjes kip ook groenten en kruiden. En vaak gebruik ik daar restjes van groenten en kruiden die ik nog heb liggen. Maar maak ik een keer geen soep en heb ik toch wat te veel aan groenten in mijn koelkast, dan maak ik ze schoon, hak ze grof en vries ze in. Zo blijven groenten wel tot 3 maanden goed. En wanneer de bouillon dan in de slowcooker gaat, gaan de groenten er vanuit de diepvries bij.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 kip restjes karkas, restjes kip etc.
- 3 teentjes knoflook zonder vel
- 1 ui zonder vel, in vieren
- 5 worteltjes schoongemaakt, in grove stukken gesneden
- 2 stengels bleekselderij schoongemaakt, in drie stukken gesneden
- 5 takjes peterselie
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1200 ml water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Leg de kipresten onderin de slowcooker.1 kip restjes
- Verdeel de knoflook, ui, wortel en bleekselderij daarboven op.3 teentjes knoflook, 1 ui, 5 worteltjes, 2 stengels bleekselderij
- Eindig met de kruiden: peterselie, tijm en laurier.5 takjes peterselie, 3 takjes tijm, 2 laurierblaadjes
- Schenk het water in de slowcooker en zet aan op low.1200 ml water
- Laat dit 8 tot 10 uur aan staan. Of zet de slowcooker gedurende de nacht aan (de bouillon is dan de volgende ochtend klaar).
- Zeef de bouillon door een fijnmazige zeef. De bouillon is nu klaar voor invriezen of verwerking.
Opmerkingen:
- Koelkast: Laat de bouillon snel afkoelen en bewaar hem afgedekt tot twee dagen in de koelkast.
- Invriezen: Laat de bouillon snel afkoelen en schenk in een diepvriesdoos of zak. Zorg dat je voldoende ruimte vrijlaat, want de bouillon zet bij het invriezen uit. Op deze manier is de kippenbouillon wel drie maanden houdbaar. Laat de kippenbouillon ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de bouillon op middelhoog vuur tot hij warm is (maar niet kookt).
Els van den Handel says
Hallo, geweldige site!!!
Mooie, lekkere recepten
Wil graag kippenbouillon maken in de slowcooker.
Heb helaas geen resten van bereidde kip.
Dus wil kip halen. Hoop dat ze soepkip hebben, maar zoniet welke delen kan ik dan het best kopen????
Bij voorbaat dank!
Andréa says
Dank je wel! Je kunt de bouillon met kip maken waarin ook nog botten aanwezig zijn. Wil je het budgetvriendelijk houden, dan zou ik voor kippenpoten gaan. Met 2 tot 4 kippenpoten krijg je al veel smaak.