Deze mosterdsoep met gerookte zalm en groene asperges heeft een verfijnde smaak. De ziltige zalm en knapperige asperges zijn een heerlijke vulling. Deze soep is elegant in al zijn eenvoud.
Mosterdsoep is een soep die je heel eenvoudig kunt maken. Deze mosterdsoep heeft de kenmerkende scherpe smaak van de mosterd, die gecombineerd met het zalvige van de zalm en het knapperige van de asperges een heerlijke soep geeft.
De soep is licht gebonden, wat de smaak van de mosterd iets zachter maakt, maar dat kun je weglaten.
- Mosterdsoep mag nooit koken, anders wordt hij zuur. Daarom zet je hem dus op tijd af. Wanneer je hem laat afkoelen zet je het deksel schuin op de pan. Ook dit helpt te voorkomen dat hij zuur wordt
- Je kunt alle soorten mosterd gebruiken, maar je soep ziet er natuurlijk extra mooi uit als je grove mosterd (met die pitjes) erdoor mengt.
- Laat de bloem garen door hem 5 minuten te bakken in de pan. Anders gaat je soep naar bloem smaken en dat is niet lekker.
- In het voorjaar is gerookte zalm met groene asperges echt een lekkernij. Wil je dit gerecht in de winter maken dan kun je spekjes met reepjes prei als vulling gebruiken.
- Gebruik plantaardige margarine in plaats van boter en laat de crème fraîche achterwege. Daarmee is deze soep lactose vrij.
- Deze soep kun je snel afkoelen en vervolgens afgedekt 2 dagen in de koeling bewaren, mits je de asperges en zalm nog niet hebt toegevoegd. Wanneer je deze hebt toegevoegd kun je de soep niet meer bewaren.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 liter groentebouillon afgekoeld naar kamertemperatuur
- 25 gram boter ongezouten
- 30 gram bloem
- 3 eetlepels grove mosterd
- 100 gram aspergetips groen
- 4 eetlepels crème fraîche
- 100 gram gerookte zalm
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snij de gerookte zalm in smalle reepjes en zet tot gebruik in de koeling.
- Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe.
- Roer met een houten lepel tot er een bal is gevormd.
- Zet het vuur laag en laat de bal 5 minuten garen.
- Giet dan de koude groentebouillon erbij, terwijl je met een garde roert.
- Laat de bouillon 10 minuten koken.
- Zet het vuur laag en voeg de mosterd toe en naar smaak zout en peper. De soep mag vanaf nu niet meer koken
- Voeg de asperges toe en sudder 4 minuten.
- Schep de soep in een bord en verdeel de zalm over de borden. Schep in elk bord een eetlepel crème fraîche. Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Mosterdsoep mag nooit koken, anders wordt hij zuur. Daarom zet je hem dus op tijd af. Wanneer je hem laat afkoelen zet je het deksel schuin op de pan. Ook dit helpt te voorkomen dat hij zuur wordt
- Je kunt alle soorten mosterd gebruiken, maar je soep ziet er natuurlijk extra mooi uit als je grove mosterd (met die pitjes) erdoor mengt.
- Laat de bloem garen door hem 5 minuten te bakken in de pan. Anders gaat je soep naar bloem smaken en dat is niet lekker.
- In het voorjaar is gerookte zalm met groene asperges echt een lekkernij. Wil je dit gerecht in de winter maken dan kun je spekjes met reepjes prei als vulling gebruiken.
- Gebruik plantaardige margarine in plaats van boter en laat de crème fraîche achterwege. Daarmee is deze soep lactose vrij.
Geef een reactie