De heerlijke geuren van versgebakken brood! Dit recept voor homemade stokbrood geeft een knapperig stokbrood gemaakt in 1 dag. Supermakkelijk en zo lekker. En maar 4 ingrediënten nodig.
Binnenkomend, terwijl het huis heerlijk naar zelfgebakken brood ruikt. Je opent de oven en vindt daar 3 stokbroden. Vers gebakken. Terwijl je het brood breekt, hoor je het knappen van de korst. Dit geeft een belofte weg!
Een heerlijke olijfolie (echt de beste die je kon vinden), wordt op een schoteltje gegoten. Het brood wordt gedoopt in de olijfolie en die heerlijke smaak van vers, supervers en warm brood gecombineerd met de olie bereikt je smaakpupillen. En dan wordt je wakker…
Stokbrood in één dag
Het recept heb ik aangepast naar een recept van Levine. En terwijl ik het recept uitprobeer heb ik wel een paar aanpassingen. De rijstijden voor het deeg duren bij mij aanmerkelijk langer. Maar dat geeft niet, aan het einde van de dag kom ik het huis binnen en vind drie stokbroden in de oven.
- Doordat je een pizzasteen gebruikt die goed heet is, wordt je korst heel knapperig.
- Het stretchen van het deeg zorgt ervoor dat de gluten goed worden opgerekt. Dit maakt dat het dat dit homemade stokbrood heerlijk knapperig is.
Voorbereiden en Bewaren
- Je het stokbrood wilt bewaren als afbakstokbrood. Bak de stokbroden 15 minuten (een halfgebakken stokbrood). Vervolgens laat je ze afkoelen en vries je ze in. Je hoeft ze voor gebruik nog maar 15 minuten in een oven van 225 graden af te bakken. Het stokbrood is dan 2 maanden houdbaar.
- Heb je stokbrood over dan kun je ze in een afgesloten zak 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur. Om ze lekker te houden warm je ze 5 minuten in de oven op bij 160 graden.
- Ook kun je afgebakken stokbrood in de diepvries bewaren, gedurende 2 maanden. Ontdooi de broden en bak ze 5 minuten voor het serveren 5 minuten bij 160 graden Celsius, zodat ze lekker knapperig zijn.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Homemade stokbrood
Ingrediënten
- 565 gram bloem
- 370 gram water , kamertemperatuur
- 2 theelepels gist , instant
- 10 gram zout
Instructies
Kneden en 1e rijs
- Meng de bloem met het water.
- Meng goed door met de mixer of met de hand tot je een deeg krijgt en laat 20 minuten staan. Voeg vervolgens de gist erbij, kneedt 2 minuten en dan voeg je het zout toe.
- Ga verder met kneden tot je deeg elastisch wordt, ongeveer na 10 minuten.
- Laat het deeg rijzen.
- Vet een kom in met wat olie, leg het deeg erin en keer het 1 keer om.
- Leg een keukendoek over de kom en laat het 45 minuten (of zo lang het duurt tot het deeg is verdubbelt) staan.
2e rijs
- Druk het deeg in een rechthoek en vouw de bovenzijde naar het midden. Vouw vervolgens de onderzijde naar het midden, leg het deeg terug in de kom en laat nogmaals 45 minuten staan.
Vormen
- Bebloem een werkblad.
- Stort het deeg op het werkblad en verdeel in drieën.
- Maak van elk stuk deeg een bolletje, dek dat af met een handdoek en laat 20 minuten rusten. Druk het uit tot een rechthoek en start met vouwen.
- Pak de twee punten aan de bovenzijde en leg die op het midden.
- Druk de naad goed aan met je vingertoppen. Pak vervolgens de twee punten aan de onderzijde en vouw die over het midden.
- Druk de naad nogmaals goed aan met je vingertoppen.
- Pak nu de bovenste rand van het deeg en vouw die naar de onderste rand. Het deeg stretcht hiermee op.
- Duw de naad goed dicht, leg het brood met de naad naar boven op het bebloemde werkblad. Herhaal dit voor alle drie stukken deeg.
- Bedek met de doek en laat 30 minuten rusten.
Maken stokbrood en derde rijs
- Pak de bovenste rand van het deeg en vouw die naar de onderste rand. Het deeg stretcht hiermee op. Duw de naad goed dicht.
- Rol het stokbrood als een slang onder je gestrekte handpalmen, zodat ze langer wordt en stop wanneer het brood de gewenste dikte heeft bereikt.
- Leg een bakpapier op je bakplaat of je stokbrood bakvorm.
- Leg het stokbrood hierop. Herhaal voor de andere twee stokbroden.
- Let echter op dat wanneer je het tweede (of derde) stokbrood naast het andere legt, dat je het bakpapier een stukje omhoog trekt.
- Dit doe je zodat je voorkomt dat bij het rijzen de stokbroden naar elkaar toe groeien en versmelten.
- Dek de broden af met een keukendoeken en laat minimaal 1 uur rijzen.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius (ongeveer wanneer de broden een half uur gerezen zijn).
- Zet een bakplaat met opstaande randen onder in de oven.
- Breng tegen het einde van de rijstijd water aan de kook.
- Wanneer de broden klaar zijn met rijzen, pak je een schaar en knip je de broden ongeveer ⅓ in op een aantal plaatsen.
- Schuif de broden dan in de oven.
- Giet kokend water in de bakplaat met opstaande randen, zodat er stoom ontstaat. Hierdoor wordt de korst van de broden knapperiger.
- Laat ze ongeveer 25 minuten bakken en haal ze uit de oven. Klop op de onderzijde van het brood om te controleren of ze goed gaar zijn (het moet hol klinken) anders verleng je de baktijd met 2 minuten.
Opmerkingen
- Doordat je een pizzasteen gebruikt die goed heet is, wordt je korst heel knapperig.
- Het stretchen van het deeg zorgt ervoor dat de gluten goed worden opgerekt. Dit maakt dat het dat dit homemade stokbrood heerlijk knapperig is.
Geef een reactie