Dit is zo’n recept dat je altijd kunt gebruiken. Waarom? Omdat het simpel is én altijd lukt. Je hebt maar vijf dingen nodig: bloem, eieren, melk, zout en een beetje boter. Geen pakjes of kant-en-klare mixen. Gewoon zelf maken.
Binnen een halfuurtje heb je een stapel lekkere, luchtige pannenkoeken. De binnenkant is zacht, de randjes een beetje krokant. Precies zoals het hoort. Serveer ze met stroop, poedersuiker, spek of iets bijzonders zoals zalm met crème fraîche. Alles kan.
Zin in extra dunne pannenkoeken? Kijk dan ook bij mijn recept voor crêpes. Die zijn perfect voor zoete vullingen!

Ouderwetse Hollandse pannenkoeken bakken
Als ik de kinderen vraag: “Wat willen jullie eten?”, dan zeggen ze bijna altijd: pannenkoeken! En ik maak ze graag zelf. Dat is makkelijk, snel én veel lekkerder dan uit een pak.
Wij eten ze vaak gewoon naturel, of met spek. Dan doen we er poedersuiker of stroop over. Echt ouderwets lekker. Soms bij de lunch, soms als avondeten – bijvoorbeeld bij erwtensoep.
Pannenkoeken zijn gewoon altijd goed. Ze maken het meteen gezellig aan tafel. En je kunt ze op heel veel manieren eten. Met zoet of hartig. Of zelfs in de soep!
Wist je dat je pannenkoeken ook in soep kunt doen? Probeer dan eens mijn recept voor Frittatensoep met pannenkoekreepjes.
Top Tip
Laat het beslag altijd even rusten. Dan worden je pannenkoeken extra luchtig en mooi van vorm.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- 3 eieren, maat L
- 900 ml melk
- boter, of olie om in te bakken
Instructies
- Zeef de bloem in een grote kom en doe het zout erbij.500 gram bloem, ⅛ theelepel zout
- Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin.3 eieren
- Giet de melk er beetje bij beetje bij. Mix goed tot het een glad beslag is.900 ml melk
- Laat het beslag 15 tot 30 minuten rusten.
- Verhit wat boter of olie in een koekenpan.boter
- Giet een soeplepel beslag in de pan. Draai de pan zodat het beslag zich goed verspreidt.
- Bak 1 tot 2 minuten, tot de bovenkant droog is. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant nog 1 minuut.
- Herhaal dit tot al het beslag op is.
Opmerkingen
- Waarom mislukt de eerste pannenkoek vaak? Je pan is dan nog niet heet genoeg. Wacht even voor je begint.
- Hoe voorkom je klontjes? Voeg de melk langzaam toe en blijf goed mixen. Zeef de bloem van tevoren.
- Wat als mijn pannenkoeken plakken? Gebruik wat extra boter of olie in de pan.
- Hoe worden ze lekker luchtig? Laat het beslag altijd even rusten voor je gaat bakken.
- Zoet: Stroop, poedersuiker, vers fruit, appel, Nutella, lemon curd
- Hartig: Spek, kaas, ham, champignons met ui, zalm, geitenkaas met honing.
- Gezond: Maak ze met volkorenmeel. Zin in iets anders? Probeer dan mijn spinaziepannenkoek. Lekker en gezond!
- Feestje? Maak kleine pannenkoekjes en serveer met allemaal verschillende toppings!
- In de koelkast: Laat goed afkoelen en bewaar in een afgesloten bakje. Blijven 2 tot 3 dagen goed.
- In de vriezer: Bewaar ze los of per portie. Tot 3 maanden houdbaar.
- Opwarmen: In de magnetron (15 tot 20 seconden) of even in een droge pan.
Geef een reactie