Zelf Kantonese Char Siu maken is een leuke en smakelijke manier om dit gerecht, dat je normaal bij de Chinees kunt krijgen, thuis te bereiden. Het wordt ‘Char Siu’ genoemd en het geroosterde varkensvlees heeft een zoete en hartige smaak tegelijk door ingrediënten zoals honing, hoisinsaus, sojasaus. Dit gerecht is heerlijk als avondeten en past perfect bij een Chinese rijsttafel.
Kantonees Geroosterd Varkensvlees: Char Siu
Ik ben dol op Chinese gerechten vanwege de verschillende smaken die ze bieden. Telkens opnieuw ben ik weer verrast. Zo ook door dit heerlijke Chinees-Kantonees gerecht genaamd Char Siu. Dit is ook wel bekend als Cha Sieuw of Cha Shao.
Varkenshaas is ideaal om Char Siu te maken, omdat het mager en mals is en goed kan worden gemarineerd.
De marinade is het belangrijkste onderdeel van het recept Het is essentieel om het vlees minimaal 4 uur, maar liever nog een nacht, te marineren zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken en het heerlijk mals wordt.
Door het te grillen krijg je een gekarameliseerde, krokante buitenkant en een sappige binnenkant. Een heerlijk mals en smaakvol gerecht, perfect als avondeten of als onderdeel van een rijsttafel.
Tip: Eet het met witte rijst en een groene pittige komkommersalade.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 750 gram varkenshaasjes
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 theelepel verse gember geraspt
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- 1 theelepel oestersaus
- 1 eetlepel mirin Chinese kookwijn
- ½ theelepel gemalen witte peper
- ⅛ theelepel zout
- ½ theelepel sesamolie
- ½ theelepel rode kleurstof
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snijd de varkenshaas in de lengte doormidden.750 gram varkenshaasjes
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom.4 teentjes knoflook, 1 theelepel verse gember, 1 eetlepel zonnebloemolie, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels hoisinsaus, 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 theelepel oestersaus, 1 eetlepel mirin, ½ theelepel gemalen witte peper, ⅛ theelepel zout, ½ theelepel sesamolie, ½ theelepel rode kleurstof
- Haal een derde van de marinade uit de kom en bewaar deze in de koelkast.
- Marineer de stukken varkenshaas in de overgebleven marinade en zorg dat ze goed bedekt zijn.
- Marineer minimaal 4 uur, bij voorkeur een nacht.
- Verwarm de oven voor naar 180 ℃.
- Bedek een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie en plaats hier een rek bovenop.
- Leg de varkenshaas op het rek en bak 10 minuten in de oven.
- Bestrijk het vlees met de achtergehouden marinade en draai om.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 ℃ en bak nog 20 minuten. De Char Siu is klaar wanneer de kerntemperatuur 60 ℃.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de Kantonese Char Siu afgedekt tot 2 dagen.
- Diepvries: Vries de Char Siu in porties in de diepvries. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar.
- Opwarmen: Doe de Char Siu in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en verwarm gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Geef een reactie