Karamel stroopwafel cupcakes zijn gevuld met stukjes stroopwafel en kaneel. En daarop een heerlijke toef karamel frosting gespoten (met extra karamelsaus voor nog meer smaak). De cupcakes zijn simpel en snel te maken en daardoor heerlijke cupcakes voor elk feestje!
Stroopwafels, kun jij daar vanaf blijven? Ik niet, want het is één van mijn favoriete koekjes. De krokante buitenlaag en de zoete stroop in het midden. Een beetje kleverig en het allerlekkerst als je ze op een kopje koffie of thee legt en een beetje warm laat worden! Daardoor wordt de binnenkant zacht en romig. Heerlijk! Maar je kunt er ook heerlijke cupcakes mee bakken!

Cupcakes met een twist
Voor de foodblog swap van Januari mocht ik koken van het blog dekeukenvandezoeteinval en toen ik op het blog van Catharina, met daarin de culinaire uitspattingen van een moeder met een gezin, rondkeek viel mijn oog op een stroopwafel cakes. Dus deze keer met een by Andréa twist. Met een heerlijke karamel topping en extra saus.

- Boter: Altijd ongezouten roomboter, gebruik het bij kamertemperatuur voor zowel de frosting als de cupcakes.
- Bruine suiker: De zoetmaker in zowel de frosting als de cupcakes. Heb je geen bruine suiker dan kun je ook lichtbruine basterdsuiker of gewoon witte suiker gebruiken in dezelfde hoeveelheid.
- Zure room: Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de cupcakes heel smeuïg worden (en je proeft geen zure smaak). Je kunt ze ook vervangen door 2 eetlepels roomkaas of 2 eetlepels boter.
- Eieren: Eieren gebruik je in de cupcakes en 6 eiwitten in de frosting. Eieren zijn altijd maat L, tenzij anders vermeld.
- Zelfrijzend bakmeel: Om het makkelijk te houden gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Heb je dat niet in huis, of wil je glutenvrij bakmeel gebruiken dan kun je aan 120 gram bloem 1 theelepel bakpoeder toevoegen en goed mengen.
- Kaneel: Een heerlijk smaakaccent voor de cupcake. Het combineert goed met de stroopwafel. Je kunt deze, als je niet van kaneel houd weglaten, of vervangen door 2 theelepels speculaas kruiden.
- Karamelsaus: In dit geval wil je echt de saus (en niet de pasta die bij het broodbeleg staat). Je kunt deze kant en klaar kopen in de supermarkt. Hij staat bij de dessert sauzen. Maar wil je hem zelf maken dan heb ik een heerlijk recept voor salted caramel saus.
Stap 1 - Maak het beslag.

Klop de boter en de suiker luchtig. Voeg de eieren (één voor één), de zure room en de melk toe en mix 2 minuten. Voeg het zelfrijzend bakmeel en kaneel toe en mix tot alles net is opgenomen.
Breek de stroopwafels in kleine stukjes en meng met een spatel door het beslag. Vul de papieren vormpjes in de bakvorm met het beslag.
Stap 2 Bak de cupcakes.

Zet de cupcakes in de voorverwarmde oven bij 175 °C en bak ze in 20 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Breng de frosting nog niet aan anders loopt deze uit door de warmte.
Stap 3 Maak de karamel frosting.

Zet een pan met water op het vuur en hang in de pan (boven het water) een vuurvaste schaal. Doe hierin de eiwitten, bruine suiker en een snufje zout. Roer door en verwarm, terwijl je af en toe roert door tot de temperatuur 70 °C is.
Haal de kom van het vuur en mix 8 minuten met de mixer op hoge snelheid. Voeg vervolgens de boter lepel voor lepel toe terwijl je mixt.
Schenk de karamelsaus erbij en mix nog 2 minuten. Doe alles in een spuitzak, met een grote adapter en een spuitmond 1 A van Wilton (of één die je zelf fijn vindt).

Stap 4 - Decoreren
Spuit een mooie toef frosting op de cupcake. Begin met het maken van een cirkel aan de buitenzijde en werk naar binnen toe. Besprenkel de frosting met karamelsaus.
- Wil je niet dat de stroopwafels naar beneden zakken dan doe je wat bloem in een kommetje en meng je de stukjes stroopwafel erdoor.
- Gebruik geen combimagnetron voor dit recept anders wordt de binnenkant van je cupcake niet gaar.
- (Cup)cakes kun je het beste bakken met onder- en boven warmte. Dan rijzen ze gelijkmatig. Heb je die stand niet gebruik dan een heteluchtoven en verlaag de temperatuur met 20 graden (dus 155 °C) en bak de cupcakes gedurende 20 minuten.
- Wil je dit liever als cake serveren? Dat kan natuurlijk ook. Doe dan het beslag in een cakevorm van 26 cm en bak 60 minuten bij 175 °C onder- en bovenwarmte.
- De frosting kan klonterig lijken, wanneer je de boter toevoegt. Dat is tijdelijk en komt vanzelf goed wanneer je verder mixt.
- Voor het spuiten van de frosting heb ik een spuitmond 1A van Wilton gebruikt met een grote adapter.
Andere toppings?
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je deze karamel topping niet superlekker gaat vinden, maar ik geef je hieronder nog wat andere opties:
- Salted caramel topping: Gemaakt met roomkaas, boter, poedersuiker en salted caramel saus is een echte aanrader.
- Vegan chocolade topping: Bereidt met margarine, poedersuiker en cacao. Let op de rest van dit recept is niet vegan!
- Botercrème: dit lekkere recept heeft maar 3 ingrediënten: boter, poedersuiker en melk is binnen 5 minuten klaar.
- Frosting met koffie smaak: Een heerlijke frosting met koffie smaak en een vleugje koffie likeur.
- Vanille frosting: Een makkelijk te maken frosting met roomkaas, roomboter, poedersuiker en vanille-extract. De luchtige frosting is binnen 10 minuten klaar!
- Koude plek: deze cupcakes kun je maken en op een koele plek, maar niet in de koelkast voor 1 dag bewaren. Je kunt cupcakes met frosting niet invriezen, dan zou de frosting gaan schiften. Wil je deze cupcakes langer bewaren kijk dan naar onderstaande tips.
- De frosting kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem dan koel, maar buiten de koelkast. Anders wordt hij net zo hard als boter en is het mogelijk om er mooie toeven van te spuiten.
- Niet gedecoreerde cupcakes: Bewaar je cupcakes buiten de koelkast anders drogen ze uit. Berg ze op in een afgesloten doos. Je kunt ze 4 dagen bewaren.
- Niet gedecoreerde cupcakes: Je kunt de cupcakes ook invriezen. Verpak ze dan in een luchtdichte bak of zak in de diepvries. Zo blijven ze tot 3 maanden goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Karamel stroopwafel cupcakes
Apparatuur
Ingrediënten
Stroopwafel cupcakes
- 100 gram roomboter , ongezouten, kamertemperatuur
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren, maat L, kamertemperatuur
- 2 eetlepels melk, kamertemperatuur
- 2 eetlepels zure room, kamertemperatuur
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels kaneel
- 4 stroopwafels
Karamel frosting
- 6 eiwitten, maat L, kamertemperatuur
- ⅛ theelepel zout
- 125 gram bruine suiker
- 400 gram roomboter, ongezouten, kamertemperatuur
- 4 eetlepels karamel saus
Decoratie
- 2 stroopwafels, of 12 kleine stroopwafels
- 3 eetlepels karamelsaus
Instructies
Voorbereiding
- Breek of snij de 4 stroopwafels voor de cupcakes in kleine stukjes.4 stroopwafels
- Snij de 2 stroopwafels voor de garnering in 6 puntjes elk.2 stroopwafels
- Weeg en meet alle ingredienten voor de cupcakes nauwkeurig af en zet klaar. Zorg dat alles kamertemperatuur is.
- Verwarm de oven voor op 175 °C onder- en bovenwarmte of 155 ° C hetelucht stand.
- Vul de cupcake bakvorm met papieren vormpjes.
Stroopwafel cupcakes
- Doe de boter en de bruine suiker in een kom en meng 3 minuten op hoge snelheid.100 gram roomboter, 125 gram bruine basterdsuiker
- Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.2 eieren
- Meng de melk en de zure room door het beslag en mix alles nog 1 minuut goed door.2 eetlepels melk, 2 eetlepels zure room
- Zet de mixer op lage snelheid en voeg het zelfrijzend bakmeel en kaneel toe. Mix tot alles net gemengd is.125 gram zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels kaneel
- Schep de stroopwafel stukjes met een spatel door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de cupcakes dan uit de bakvorm en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Karamel frosting
- Breng een pan met water aan de kook en hang een vuurvaste kom boven het water.
- Doe de eiwitten, samen met de bruine suiker en het zout in de kom en meng goed door.6 eiwitten, 125 gram bruine suiker, ⅛ theelepel zout
- Hang een thermometer in de kom en verwarm tot 70 °C, terwijl je af en toe roert.
- Haal de kom van het vuur en de suikerthermometer uit de kom. Mix 8 minuten op hoge snelheid. Het eindresultaat is een luchtig lichtbruin mengsel dat stijve pieken heeft.
- Zet de mixer nu laag en voeg de boter lepel voor lepel toe, terwijl je mixt.400 gram roomboter
- Schenk de karamel saus bij de frosting en zet de mixer nu hoog. Mix nog 2 minuten.4 eetlepels karamel saus
- Doe de frosting in een spuitzak.
- Spuit toeven frosting op de afgekoelde cupcakes. Werk in cirkels van buiten naar binnen voor een mooi resultaat.
Decoratie
- Spuit een beetje karamel saus over de frosting en steek een stroopwafel puntje erin.3 eetlepels karamelsaus
Geef een reactie