Karamel stroopwafel cupcakes zijn gevuld met stukjes stroopwafel en kaneel. En daarop een heerlijke toef karamel frosting gespoten (met extra karamelsaus voor nog meer smaak). De cupcakes zijn simpel en snel te maken en daardoor heerlijke cupcakes voor elk feestje!
Stroopwafels, kun jij daar vanaf blijven? Ik niet, want het is één van mijn favoriete koekjes. De krokante buitenlaag en de zoete stroop in het midden. Een beetje kleverig en het allerlekkerst als je ze op een kopje koffie of thee legt en een beetje warm laat worden! Daardoor wordt de binnenkant zacht en romig. Heerlijk! Maar je kunt er ook heerlijke cupcakes mee bakken!
Cupcakes met een twist
Voor de foodblog swap van Januari mocht ik koken van het blog dekeukenvandezoeteinval en toen ik op het blog van Catharina, met daarin de culinaire uitspattingen van een moeder met een gezin, rondkeek viel mijn oog op de stroopwafel cupcakes. Dus deze keer met een by Andréa twist: karamel stroopwafel cupcakes.
Jump to:
🥘 Deze ingrediënten heb je nodig
Een volledige lijst met ingrediënten kun je onderaan het blog in de recepten kaart terugvinden.
- Boter: Altijd ongezouten roomboter, gebruik het bij kamertemperatuur voor zowel de frosting als de cupcakes.
- Bruine suiker: De zoetmaker in zowel de frosting als de cupcakes. Heb je geen bruine suiker dan kun je ook lichtbruine basterdsuiker of gewoon witte suiker gebruiken in dezelfde hoeveelheid.
- Zure room: Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de cupcakes heel smeuïg worden (en je proeft ze verder niet). Je kunt ze ook vervangen door 2 eetlepels roomkaas of 2 eetlepels boter.
- Eieren: Eieren gebruik je in de cupcakes en 6 eiwitten in de frosting. Eieren zijn altijd maat L, tenzij anders vermeld.
- Zelfrijzend bakmeel: Om het makkelijk te houden gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Heb je dat niet in huis, of wil je glutenvrij bakmeel gebruiken dan kun je aan 120 gram bloem 1 theelepel bakpoeder toevoegen en goed mengen.
- Kaneel: Een heerlijk smaakaccent voor de cupcake. Het combineert goed met de stroopwafel. Je kunt deze, als je niet van kaneel houd weglaten, of vervangen door 2 theelepels speculaas kruiden.
- Karamelsaus: In dit geval wil je echt de saus (en niet de pasta die bij het broodbeleg staat). Je kunt deze kant en klaar kopen in de supermarkt. Hij staat bij de dessert sauzen. Maar wil je hem zelf maken dan kun je hier een heerlijk recept terugvinden.
🔪 Hoe maak je karamel stroopwafel cupcakes?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1 Maak het beslag. Klop de boter en de suiker luchtig. Voeg de eieren (één voor één), de zure room en de melk toe en mix 2 minuten. Voeg het zelfrijzend bakmeel en kaneel toe en mix tot alles net is opgenomen.
Breek de stroopwafels in kleine stukjes en meng met een spatel door het beslag. Vul de papieren vormpjes in de bakvorm met het beslag.
Stap 2 Bak de stroopwafel cupcakes. Zet de cupcakes in de voorverwarmde oven bij 175 graden Celsius en bak ze in 20 minuten gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Breng de frosting nog niet aan anders loopt deze uit door de warmte.
Stap 3 Maak de karamel frosting. Zet een pan met water op het vuur en hang in de pan (boven het water) een vuurvaste schaal. Doe hierin de eiwitten, bruine suiker en een snufje zout. Roer door en verwarm, terwijl je af en toe roert door tot de temperatuur 70 graden Celsius is.
Haal de kom van het vuur en mix 8 minuten met de mixer op hoge snelheid. Voeg vervolgens de boter lepel voor lepel toe terwijl je mixt. Schenk de karamel saus toe en mix nog 2 minuten. Doe alles in een spuitzak, met een grote adapter en een spuitmond 1 A van Wilton (of één die je zelf fijn vind).
Stap 4 decoreer de karamel stroopwafel cupcakes. Spuit een mooie toef frosting op de cupcake. Begin met het maken van een cirkel aan de buitenzijde en werk naar binnen toe. Besprenkel de frosting met karamel saus.
💭 Top tips
- Wil je niet dat de stroopwafels naar beneden zakken dan doe je wat bloem in een kommetje en meng je de stukjes stroopwafel erdoor.
- Gebruik geen combimagnetron voor dit recept anders wordt de binnenkant van je cupcake niet gaar.
- Cupcakes kun je het beste bakken met onder- en boven warmte. Dan rijzen ze gelijkmatig. Heb je die stand niet gebruik dan een hete lucht oven en verlaag de temperatuur met 20 graden (dus 155 graden Celsius) en bak de cupcakes gedurende 20 minuten.
- Wil je dit liever als cake serveren? Dat kan natuurlijk ook. Doe dan het beslag in een cake vorm van 26 cm en bak 60 minuten bij 175 graden Celsius onder- en bovenwarmte.
- De frosting kan klonterig lijken, wanneer je de boter toevoegt. Dat is tijdelijk en komt vanzelf goed wanneer je verder mixt.
- Voor het spuiten van de frosting heb ik een spuitmond 1A van Wilton gebruikt met een grote adapter.
Andere toppings?
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je deze karamel topping niet superlekker gaat vinden in combinatie met de stroopwafel cupcake, maar ik geef je hieronder nog wat andere opties:
- Salted caramel topping: Deze heerlijke topping gemaakt met roomkaas, boter, poedersuiker en salted caramel saus is een echte aanrader.
- Vegan chocolade topping: een lekkere topping gemaakt met margarine, poedersuiker en cacao. Let op de rest van dit recept is niet vegan!
- Boter crème: Deze topper met maar 3 ingrediënten: boter, poedersuiker en melk is binnen 5 minuten klaar.
- Frosting met koffie smaak: Een heerlijke frosting met koffie smaak en een vleugje koffie likeur. Deze heerlijke topping combineert goed met de stroopwafel.
- Vanille frosting: Een makkelijk te maken frosting met roomkaas, roomboter, poedersuiker en vanille extract. De luchtige frosting is binnen 10 minuten klaar!
⏲️ Voorbereiden en bewaren
- Karamel stroopwafel Cupcakes met frosting: deze cupcakes kun je maken en op een koele plek, maar niet in de koelkast voor 1 dag bewaren. Je kunt cupcakes met frosting niet invriezen, dan zou de frosting gaan schiften. Wil je deze karamel stroopwafel cupcakes langer bewaren kijk dan naar onderstaande tips.
- De frosting kun je prima een dag van te voren maken. Bewaar hem dan koel, maar buiten de koelkast. Anders wordt hij net zo hard als boter en is het mogelijk om er mooie toeven van te spuiten.
- Niet gedecoreerde cupcakes: Bewaar je cupcakes buiten de koelkast anders drogen ze uit. Berg ze op in een afgesloten doos. Je kunt ze 4 dagen bewaren.
- Niet gedecoreerde cupcakes: Je kunt de cupcakes ook invriezen. Verpak ze dan in een luchtdichte bak of zak in de diepvries. Zo bijven ze tot 3 maanden goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur.
🍽 Handige materialen
- Cupcake bakvorm, deze cupcake bakvorm is onmisbaar in de keuken. Hij heeft een antiaanbaklaag, zodat je hem goed schoon kunt houden en twee handgrepen waar je hem makkelijk mee vast kunt pakken. Ik gebruikte de cupcake bakvorm voor het bakken van de cupcakes.
- Spuitzakken 30 cm, deze spuitzakken zijn stevig en voldoende groot voor het spuiten van de mascarpone frosting. Ik gebruikte ze in combinatie met de grote adapter en spuitmond rond 1A (groot) van Wilton. De spuitzak sluit ik altijd af met de Wilton elastiekjes (die zijn herbruikbaar), zodat het niet aan de achterkant eruit loopt (maar dat is wat ik zelf fijn vind).
- Mixer - met deze mixer klop je slagroom en kneed je deeg. Een multifunctionele hulp in de keuken. Hij heeft voldoende vermogen voor veel toepassingen. En van de kleur wordt je ook helemaal vrolijk. Ik gebruikte de mixer voor het kloppen van de frosting.
🥘 Andere lekkere recepten
Heb je dit recept gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. De video's van recepten vind je terug op mijn YouTube kanaal, volg mijn kanaal zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste video's. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
How to make it
Karamel stroopwafel cupcakes
Equipment
Ingrediënten
Stroopwafel cupcakes
- 100 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren maat L, kamertemperatuur
- 2 eetlepels melk kamertemperatuur
- 2 eetlepels zure room kamertemperatuur
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels kaneel
- 4 stroopwafels
Karamel frosting
- 6 eiwitten maat L, kamertemperatuur
- ⅛ theelepel zout
- 125 gram bruine suiker
- 400 gram roomboter ongezouten, kamertemperatuur
- 4 eetlepels karamel saus
Decoratie
- 2 stroopwafels of 12 kleine stroopwafels
- 3 eetlepels karamelsaus
Notes
- Wil je niet dat de stroopwafels naar beneden zakken dan doe je wat bloem in een kommetje en meng je de stukjes stroopwafel erdoor.
- Gebruik geen combimagnetron voor dit recept anders wordt de binnenkant van je cupcake niet gaar.
- Cupcakes kun je het beste bakken met onder- en boven warmte. Dan rijzen ze gelijkmatig. Heb je die stand niet gebruik dan een hete lucht oven en verlaag de temperatuur met 20 graden (dus 155 graden Celsius) en bak de cupcakes gedurende 20 minuten.
- Wil je dit liever als cake serveren? Dat kan natuurlijk ook. Doe dan het beslag in een cake vorm van 26 cm en bak 60 minuten bij 175 graden Celsius onder- en bovenwarmte.
- De frosting kan klonterig lijken, wanneer je de boter toevoegt. Dat is tijdelijk en komt vanzelf goed wanneer je verder mixt.
- Voor het spuiten van de frosting heb ik een spuitmond 1A van Wilton gebruikt met een grote adapter.
Instructies
Voorbereiding
- Breek of snij de 4 stroopwafels voor de cupcakes in kleine stukjes.
- Snij de 2 stroopwafels voor de garnering in 6 puntjes elk.
- Weeg en meet alle ingredienten voor de cupcakes nauwkeurig af en zet klaar. Zorg dat alles kamertemperatuur is.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius onder- en bovenwarmte of 155 graden Celsius hetelucht stand.
- Vul de cupcake bakvorm met papieren vormpjes.
Stroopwafel cupcakes
- Doe de boter en de bruine suiker in een kom en meng 3 minuten op hoge snelheid.
- Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.
- Meng de melk en de zure room door het beslag en mix alles nog 1 minuut goed door.
- Zet de mixer op lage snelheid en voeg de bloem en kaneel toe. Mix tot alles net gemengd is.
- Schep de stroopwafel stukjes met een spatel door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de cupcakes dan uit de bakvorm en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Karamel frosting
- Breng een pan met water aan de kook en hang een vuurvaste kom boven het water.
- Doe de eiwitten, samen met de bruine suiker en het zout in de kom en meng goed door.
- Hang een thermometer in de kom en verwarm tot 70 graden Celsius, terwijl je af en toe roert.
- Haal de kom van het vuur en de suikerthermometer uit de kom. Mix 8 minuten op hoge snelheid. Het eindresultaat is een luchtig lichtbruin mengsel dat stijve pieken heeft.
- Zet de mixer nu laag en voeg de boter lepel voor lepel toe, terwijl je mixt.
- Schenk de karamel saus bij de frosting en zet de mixer nu hoog. Mix nog 2 minuten.
- Doe de frosting in een spuitzak.
- Spuit toeven frosting op de afgekoelde cupcakes. Werk in cirkels van buiten naar binnen voor een mooi resultaat.
Decoratie
- Spuit een beetje karamel saus over de frosting en steek een stroopwafel puntje erin.
Geef een reactie