Citroen meringue cupcakes, zijn vanille cupcakes gevuld met lemon curd en voorzien van een toef meringue. Een heerlijk recept!
Martha Stewart, volgens mij een van de meest bekende vrouwen van de wereld. Op het gebied van huiselijke aangelegenheden zoals koken, schoonmaken, tuinieren en knutselen is zij een expert. Maar hiermee doe je haar ook tekort.
Martha Stewart: Een sterke vrouw
Naast haar expertise heeft zij dat ook om weten te zetten naar een miljoenen bedrijf. Zij heeft gebruik gemaakt van alle mogelijke media om haar bedrijf zo succesvol mogelijk te maken. Een vrouw met vele vaardigheden. En zoals de Amerikanen zeggen: You love her or hate her.
Ik persoonlijk bewonder haar kracht, doorzettingsvermogen en positieve kijk.
Signature desserts
Een van haar signature desserts is een citroen meringue taart. En de citroen meringue cupcakes die ik vandaag ga maken komen uit haar boek: Martha Stewart’s cupcakes. En ik licht vast een tipje van de sluier op: ik begrijp na het maken van deze cupcakes waarom ze a) bekend is om haar kookvaardigheden en b) waarom dit 1 van haar signature desserts is.
Review: Martha Stewart cupcakes (Martha Stewart)
Toen ik dit boek onder ogen kreeg wist ik dat ik moest gaan opletten. Ja op mijn lijn dan. Wat een heerlijke cupcakes staan er in dit boek. 175 verschillende en daardoor staat je favoriet er zeker bij. Gevulde cupcakes, met frosting, voor verjaardagen, met chocola alles komt aan bod. Ook worden er een aantal basisrecepten gegeven voor een snelle frosting, cupcakes en wat je zoal in huis moet hebben voor het maken.
Alle cupcakes zijn voorzien van prachtige foto's zodat je meteen gaat watertanden.
Pluspunten
- Ruime keuze uit cupcakes;
- Duidelijke indeling en makkelijk terug te zoeken;
- Uitgebreide uitleg, het kan eigenlijk niet fout gaan;
- Mooie foto's.
Minpunten
- Het boek is enkel in het Engels verkrijgbaar, hoewel het makkelijk leest. Nadeel is wel dat het daardoor gebruik maakt van een andere maatvoering dan we in Nederland gewend zijn. Cups in plaats van grammen en sticks of butter in plaats van gram boter. En ook Fahrenheit in plaats van Celsius.
Ik heb al bij diverse feestje recepten uit dit boek gemaakt en ze zijn altijd een groot succes. Wanneer je eenmaal de ingrediënten omgerekend hebt en erbij schrijft wordt het al een stuk eenvoudiger. Van mij krijgt dit boek een 9 (en komt hij ooit nog uit in het Nederlands een 10).
Lijkt het je ook een leuk boek dan kun je het bijvoorbeeld bij bol.com bestellen:
Martha Stewart cupcakes

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Citroen meringue cupcakes
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Lemon curd (500 mL)
- 2 eieren
- 8 eigelen
- 200 gram suiker
- 160 mL citroensap, ongeveer 6 citroenen
- 30 gram ongezouten boter,, in kleine blokjes, kamertemperatuur
Cupcakes
- 375 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 225 gram boter
- 400 gram suiker
- 4 eieren, L, kamertemperatuur
- 3 citroenen, Rasp van de schil
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
- 220 ml karnemelk
Meringue frosting
- 330 gram suiker
- 160 mL water
- 2 eetlepels honing
- 6 eiwitten, L, kamertemperatuur
Instructies
Lemon curd
- Meng de eieren met de eigelen en citroensap in een hittebestendige kom. Hang deze kom boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken).
- Kook terwijl je blijft roeren tot het mengsel dikker wordt en haal het dan van het vuur.
- Voeg de boter toe, stukje voor stukje, terwijl je blijft roeren. Doe het volgend stukje boter er pas bij wanneer het 1e is opgenomen.
- Zeef de curd en leg een plastic folie op de curd zodat je geen velletje krijgt.
- Zet in de koeling tot gebruik.
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Doe papieren bakjes in de vorm.
- Meng in een kom het zout, bakpoeder en meel met een vork goed door.
- In een tweede kom gaat de boter en suiker.
- Mix op hoge snelheid, ongeveer 3 minuten, tot de boter luchtig en lichtgeel wordt.
- Voeg dan de eieren toe terwijl je blijft mixen, waarbij je het volgende ei pas toevoegd als het eerste is opgenomen in het beslag. Voeg ook het vanille-extract toe.
- Zet de mixer op de laagste stand. Doe ongeveer ⅓ van het bloemmengsel bij het beslag.
- Meng tot het is opgenomen en voeg dan de helft van de karnemelk toe.
- Voeg nogmaals ⅓ van het bloemmengsel toe, meng weer goed.
- Schenk de rest van de karnemelk en het citroensap erbij terwijl je blijft mengen.
- Eindig met het bloemmengsel. Meng tot de bloem net is opgenomen.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes (ongeveer ¾ van het vormpje vullen) en zet in de oven.
- Bak in ongeveer 25 minuten de cupcakes goudbruin en gaar. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Meringue frosting
- Doe 300 gram suiker, de honing en het water in een kleine pan. Hang de suikerthermometer erin en verwarm tot de thermometer 110 graden Celsius aangeeft.
- Ondertussen klop je de eiwitten stijf. Wanneer deze stijf beginnen te worden voeg je het restant suiker toe.
- Wanneer de suikeroplossing de temperatuur bereikt, haal je het van het vuur en schenk je via de wand van de kom en terwijl je blijft mixen, de suikeroplossing bij de eiwitten. Blijf mixen op medium hoge snelheid tot de kom is afgekoeld naar kamertemperatuur.
Maak de cupcakes!
- Verdeel 1 eetlepel van de lemoncurd over de bovenzijde van de cupcake. Vul een spuitzak met het meringuemengsel en spuit een toefje meringue op de cupcake.
- Pak een keukenbrander en houdt deze ongeveer op 10 cm afstand van de meringue.
- Brand hem dan licht bruin.
- Meteen serveren!
Geef een reactie