Risotto met courgette en kabeljauw is de romige rijst gecombineerd met courgette en kaas en geserveerd met krokant gebakken kabeljauw. Een heerlijk licht hoofdgerecht dat je snel in elkaar zet. Dit vind iedereen lekker!
Wat gebruik je om courgette risotto met kabeljauw te maken?
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit simpele risotto recept:
Wat voor rijst gebruik je in een risotto?
Je hebt een rijst nodig die veel zetmeel bevat. Daardoor kunnen ze namelijk veel vocht opnemen, wat extra smaak geeft en de rijst romig maakt. Arborio rijst is het meest bekend en te verkrijgen in de meeste supermarkten. Daarnaast kun je ook kiezen voor Carnaroli of Vialone Nano rijst. Ook deze rijstsoorten bevatten veel zetmeel (en zijn nog beter van kwaliteit in vergelijking met de Arborio)
Welke wijn is lekker voor dit recept?
Gebruik een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio.
Kan deze risotto ook zonder wijn gemaakt worden?
Wijn is een veel voorkomend ingrediënt in risotto omdat het zoveel smaak geeft. De alcohol in de wijn zal verdampen door het koken. Maar wil je geen wijn gebruiken, vervang dit dan door dezelfde hoeveelheid bouillon.
Moet de bouillon heet worden toegevoegd aan de rijst?
Nee niet per se. Maar je kunt het handig vinden om het toch te doen. Wanneer je warme bouillon toevoegt, hoeft die niet meer opgewarmd te worden en is je risotto sneller klaar. Voeg je koude bouillon toe, dan duurt het wat langer omdat de bouillon na het toevoegen telkens opgewarmd moet worden. Maar beide methodes werken!
Hoe maak je Risotto met Kabeljauw en Courgette?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Een simpel recept dat je binnen 30 minuten op tafel hebt staan. Je start met het maken van een groentebasis die je licht aanbakt (dat geeft meer smaak). Vervolgens voeg je de rijst toe en ook die bak je even aan.
Voeg wijn en bouillon toe en laat alles garen. Breng op smaak met Parmezaanse kaas, boter zout en peper. In de tussentijd haal je ook de kabeljauwfilets door de bloem en bak je ze in boter goudbruin. Een heerlijk licht recept met superveel smaak!
- Rijst aanbakken - Bak de rijst aan, daardoor krijgt de rijst een geroosterde nootachtige smaak.
- Roeren (of toch niet?) - In veel recepten wordt geadviseerd om de risotto te blijven roeren, maar er is een tip waardoor je dat niet hoeft te doen. Je roert omdat je de vloeistof en de risotto in contact met elkaar wilt brengen. Wanneer je een brede pan (of koekenpan) gebruikt gebeurd dat automatisch. Roer het dan af en toe eens door.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
Risotto met Courgette
- 2 eetlepels boter
- 1 ui gesnipperd
- 400 gram courgette rijst
- 320 gram Arborio rijst
- 100 ml witte wijn droog
- 1 liter groentebouillon
- 60 gram Parmezaanse kaas geraspt
Gebakken Kabeljauw
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem
- 800 gram kabeljauw filet
- ½ citroen fijngeraspt
- 2 eetlepels boter
Garnering (optioneel)
- Peterselie
- Parmezaanse kaas geschaafd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Risotto met Courgette
- Pak een brede pan (hapjespan is prima) en laat daar de boter op gemiddeld vuur in smelten.2 eetlepels boter
- Voeg het uitje toe en bak 1 minuut.1 ui
- Schud dan de courgette rijst toe en bak die 2 minuten.400 gram courgette rijst
- Schep de Arborio rijst door de groenten en bak die 2 minuten, roer tussendoor een keertje door.320 gram Arborio rijst
- Schenk de witte wijn in de pan, roer alles een keer goed om.100 ml witte wijn
- Schep soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe. Schep telkens nieuwe bouillon erbij als de vorige bouillon is opgenomen. Roer de risotto daarna even goed door. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Proef of de risotto gaar is (hij mag nog een lichte bite hebben).1 liter groentebouillon
- Zet het vuur af en laat de rijst 2 minuten staan.
- Roer de Parmezaanse kaas en de boter door de risotto.60 gram Parmezaanse kaas, 2 eetlepels boter
- Breng op smaak met zout en peper.
Gebakken Kabeljauw
- Maak in de tijd dat de risotto langzaam gaart de gebakken kabeljauw.
- Bestrooi de vis met peper en zout.¼ theelepel zout, 800 gram kabeljauw filet, ⅛ theelepel peper
- Verdeel de bloem over een bord en wentel de kabeljauw door de bloem.4 eetlepels bloem
- Smelt 2 eetlepels boter in de pan.2 eetlepels boter
- Bak de Kabeljauw filet 4 minuten aan beide zijden tot hij goudbruin is.
- Strooi wat geraspte citroenschil over de vis.½ citroen
Garnering
- Optioneel: bestrooi met peterselie en extra Parmezaanse kaasParmezaanse kaas, Peterselie
Opmerkingen:
- Risotto kun je niet bewaren of opwarmen, eet het meteen op.
- Koelkast - Kabeljauw kun je tot 2 dagen in de afgedekt bewaren. Bak hem op in de koekenpan.
- Diepvries - Je kunt de kabeljauw ook invriezen. Bewaar luchtdicht verpakt in een doos of zakje. Zo blijft hij tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast. Verwarm vervolgens op in een koekenpan met wat boter.
Geef een reactie