Het weer is winters, koud en de wind is kil. Ik kan dan zo genieten van een heerlijke zalige zuurkoolschotel met gehakt
Het weer is winters, koud en de wind is kil. Ik kan dan zo genieten van een heerlijke ovenschotel, zoals een zuurkool ovenschotel. Zalig. Oven aan, een heerlijke geur komt vrij. Wintertijd is aangebroken.
Zuurkool is een echte winterse groente
Zo'n echte winterse groente is zuurkool. Maar ik vind dat niet een van de makkelijkste groenten om op tafel te zetten, onder andere door zijn zure smaak. Dus maar eens het internet opgedoken en een heerlijk recept gevonden op Smulweb, op het web gezet door Ruth Brock. Dit recept heeft mij geïnspireerd tot het volgende recept.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Aardappel puree
- 1200 gram aardappels kruimige soort
- 500 ml kippenbouillon
- 100 ml melk
- 2 eetlepels roomboter
- ⅛ theelepel nootmuskaat geraspt
Zuurkool
- 500 gram zuurkool
- 125 gram spekreepjes
- 50 ml slagroom
Gehakt
- 500 gram rundergehakt
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ⅛ theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels uitjes voorgebakken
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel chilisaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels tomatenketchup
Topping
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel boter in lbokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet een ovenschaal in met boter.
Aardappelpuree
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van dezelfde grootte. Kook ze in de kippenbouillon gaar.
- Verwarm op laag vuur de melk, boter en nootmuskaat, tot de boter is opgelost.
- Stamp de aardappelen tot puree en roer het melkmengsel erdoorheen.
Zuurkool
- Bak de spekjes op een laag vuur knapperig.
- Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken en spoel af onder stromend water.
- Doe de zuurkool in een pan en voeg slagroom, uitgebakken spekjes toe. Vul met water aan tot 2 cm. Kook 15 minuten.
Gehakt
- Verwarm wat olie in de pan.
- Voeg aan het gehakt zout en peper toe en rul het bruin.
- Voeg paprikapoeder, uitjes, sinaasappelsap, bruine suiker, chilisaus, ketjap en ketchup toe aan het gehakt. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
Zuurkool ovenschotel
- Verdeel de zuurkool onder in de ovenschaal.
- Daarop schep je het gehaktmengsel.
- Bedek het geheel met de aardappelpuree.
- Bestrooi het met paneermeel en verdeel de boter over de toplaag.
- Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven en serveer direct!
Mariëlle says
doet me erg aan poolse Bigos denken.
lekker!
Andréa says
Dat ken ik niet, maar ga ik zeker eens opzoeken!