In Griekenland is het traditie om een Grieks paasbrood ook wel Tsoureki te bakken met Pasen. Een zoet, kruidig brioche brood versierd met gekleurde eieren.
In Griekenland is het traditie om een Grieks paasbrood ook wel Tsoureki te bakken met Pasen. Het is een zoet, kruidig brioche brood versierd met gekleurde eieren. Meestal worden rood gekleurde eieren, maar aangezien ik het liefst een natuurlijk kleurmiddel gebruikt zijn deze eieren gekleurd met kurkuma (250 ml water, 2 eetlepels kurkuma en 1 eetlepel azijn) en mooi geel geworden.
Tips
- In het recept voeg je lauwe melk en suiker bij het gist. Zo kun je snel en eenvoudig testen of het gist nog werkzaam is. Zie je na 5 minuten geen belletjes, dan kun je beter een nieuw pakje gist gebruiken. Het suiker voeg je toe als “eten” voor het gist.
- Gebruik lauwe melk en zachte boter en beiden zeker niet te koud. Gist werkt het beste bij 37 graden Celsius en zo start het rijzen snel.
- Vind je het lastig om te bepalen of je deeg al klaar is. Ga er vanuit dat het sowieso 10 minuten met de mixer en 15 minuten met de hand duurt. Je kunt heel goed voelen of het deeg klaar voor de eerste rijs is, het voelt dan heel soepel en elastisch.
- Voeg het zout pas na 5 minuten toe. Gist kan absoluut niet tegen geconcentreerd zout. Door het pas na vijf minuten toe te voegen is het gist al goed verdeeld in het deeg.
- Dek tijdens het rijzen het deeg af met een licht vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie. Zo droogt je deeg niet uit.
Vervangers
- Door de melk te vervangen door soja melk en de boter door margarine wordt dit recept lactose vrij.
Budget vriendelijke versie
- Vervang de hardgekookte gekleurde eieren door eieren maat S
- Gebruik halfvolle melk in plaats van volle melk
- Vervang boter door margerine
- Laat de citroenschil achterwege. Het citroensap koop je kant en klaar in een flesje.
- Vervang het vanille extract door vanille suiker. Dat maak je simpel zelf en kost je de helft van hetgeen je in de winkel koopt. Neem 200 gram suiker en 2 vanille peulen. Snij die door midden en schraap de zaden met de achterkant van een mes eruit. Meng de zaden en de peul door de suiker. Doe in een pot en laat 3 weken op smaak komen. De vanille suiker is klaar. Extra tip: wanneer je een keer een vanille peul gebruikt in een vloeistof of anderwijs. Laat hem drogen en stop hem samen met 50 gram suiker in de pot. Hiermee kun je alle restjes gebruiken.
Dit budget-vriendelijkere brood kost je €2.60 per brood.
Lekker erbij
- Dit brood is heerlijk bij een Paasbrunch, samen met een heerlijke stol, een frittata en allerlei andere lekkernijen.
Bewaaradvies
- Normaal gesproken eet je de broodjes dezelfde dag op, anders zijn ze niet meer vers.
- In een speciale broodtrommel, die te koop zijn via bijvoorbeeld deze link, blijft brood tot 3 dagen vers.
- Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Dit brood kun je niet invriezen omdat je het bakt met de eieren. Eet het dus zo snel mogelijk op.
Recept Grieks paasbrood - Tsoureki
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Paasbrood
- 2 theelepels gist instant
- 100 gram suiker
- 125 ml volle melk rond de 37 graden Celsius
- 375 gram bloem
- 2 eieren 2 x maat L
- 60 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel anijs
- 1 citroen schil, geraspt
- 1 eetlepels citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
Bestrijken
- 1 ei maat S, voor het bestrijken
Garnering
- 5 eieren hardgekookt, gekleurde
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Kook 5 eieren tot ze hard zijn. Geef ze, als je dat wilt, een kleurtje.
Deeg maken
- Meng in een kommetje de gist, suiker en melk en roer alles goed door. Wacht 5 minuten tot er belletjes gevormd zijn.
- Meng de helft van de bloem en het gistmengsel uit de vorige stap in een kom en meng door tot alles goed gemengd is.
Eerste rijs
- Bestrijk een kom met een boter.
- Doe het deeg in de kom. Leg een lichtvochtige theedoek en vervolgens een plastic folie over de kom en zet het op een warme plek een half uurtje weg tot er lucht belletjes verschijnen.
- Pak het gerezen deeg en voeg daar, terwijl je mixt één voor één de eieren aan toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is opgenomen.
- Meng dan de rest van de bloem erdoor.
- Snij de boter in blokjes en doe die er, terwijl je blijft mixen, blokje voor blokje bij.
- Als laatste voeg je het zout, kaneelpoeder, anijs, geraspte citroenschil, citroensap en vanille-extract toe.
- Blijf mixen tot je een elastisch deeg krijgt en leg het deeg in de ingevette kom.
Tweede rijs
- Plaats eerste een vochtige theedoek en vervolgens plastic folie over de kom en laat één uur op een warme plaats rijzen.
Vormen
- Druk het lucht uit het deeg en verdeel het in drie stukken.
- Rol elk stuk deeg uit tot een rol van 35 cm lang.
- Vlecht deze strengen los, zodat je een gevlochten brood krijgt.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar het brood op.
- Bedek het met een vochtige theedoek en vervolgens met plastic folie en laat het in 60 minuten rijzen tot het deeg verdubbelt is.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Bakken
- Bak het brood 10 minuten en haal het uit de oven.
- Verdeel de eieren over het brood en druk ze in het deeg.
- Bestrijk de rest van het brood met het losgeklopte ei.
- Zet het brood terug in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
- Bak 25 minuten, haal uit de oven, en laat afkoelen op een rooster.
Geef een reactie