Deze hele kip uit de slowcooker is lekker sappig met een krokante korst. Het kan niet mis gaan en het is één van de meest makkelijke recepten voor een hele kip die ik ken. De kip ligt binnen 10 minuten in de crockpot en je hebt er verder geen omkijken meer naar. En de kruiden zijn zo lekker! Dit is een heerlijk recept!
Tja en dan lees je op het Internet dat een collega foodblogster ons is ontvallen. Tessa van I am cooking with love is begin Februari overleden. Ik volgde haar blog al een paar jaar en ben Tessa (samen met Marina) een aantal malen tegengekomen bij een food evenement. Wat me daarbij opviel was dat ze altijd een en al vrolijkheid uitstraalde. Een positieve instelling. En dat zag je ook terug op haar blog en social media.

Niets weggooien!
Dus toen Marina een oproep deed om iets van Tessa's blog te koken omdat ze dat heel leuk had gevonden, ben ik meteen gaan rondkijken en stuitte ik op dit heerlijke recept waarbij het water me in de mond liep toen ik het las. En wat me ook opviel is dat zij, net als ik ook altijd doe, van het restant aan botjes nog een heerlijke kippenbouillon kookte. Die kippenbouillon staat nu in de koeling om daar morgen een heerlijke kippensoep van te maken. Tessa deze is voor jou!

- Hele kip: Pak een mais kip of een scharrelkip. Haal hem uit de koeling en verwijder het touw. Je kunt de kip ook vervangen door parelhoen of kwartel.
- Citroen: De citroen stop je in de holte van de kip. Daar wordt hij warm en zijn sappen zullen vrij komen. Dit zorgt ervoor dat de kip mals wordt en dat hij ook van binnenuit sneller gaart.
- Ui: De ui zorgt voor een laagje tussen de kip en de bodem van de crockpot. Daardoor kan de lucht circuleren om de kip heen, waardoor hij goed gaar wordt en hij geeft ook nog smaak af aan de kip.
- Kruiden: paprika, zout, ui, tijm, knoflook en (cayenne)peper zijn allemaal kruiden die een heerlijke smaak geven aan de kip en er goed mee combineren. Zij zijn de smaakmakers van deze hele kip uit de slowcooker.
🔪 Hoe maak je een hele kip uit de Slowcooker?

Stap 1 Kruid de kip. Halveer de citroen. Pel de ui en snij in ringen. Meng het paprikapoeder, zout, uienpoeder, tijm, knoflookpoeder en beide pepers door elkaar. Wrijf de kip met dit kruidenmengsel in. In de holte van de kip stop je de citroenhelften en de kruiden die je nog over hebt.

Stap 2 doe de kip in de crockpot. Bedek de bodem van de slowcooker met de uien. Leg op de uien de kip. Doe het deksel op de slowcooker en zet hem 5 uur op hoge stand. Het vlees wordt hierdoor langzaam gaar. Maar hou je de kip langer in de slowcooker, dan geeft dat helemaal niets. Koken in de slowcooker kijkt niet op 5 minuten. Zelfs een uurtje of twee extra is geen enkel probleem.

Stap 3 check of de kip gaar is. Deze hele kip uit de slowcooker moet natuurlijk goed gaar zijn, want we willen niet ziek worden. daarom controleren we met een thermometer of de kip de juiste temperatuur heeft. Steek de thermometer in het dikste deel van de kip (maar zorg daarbij dat je niet een bot raakt). Wanneer de temperatuur minimaal 75 graden is, is de kip goed.

Stap 4 Grill de kip (optioneel). Deze stap is volledig optioneel, maar je zult er geen spijt van krijgen als je het zo afrond. Zet de grill in de oven aan. Doe de hele kip uit de slowcooker in de ovenschaal. Schenk ook de sappen en de uiringen erbij. Zet alles 10 minuten onder de grill. De buitenkant van de kip wordt heerlijk krokant. En wat is er nu lekkerder dan een crispy korst! Heb je geen grill dan kun je ook de oven op een hoge stand zetten. En als het kan alleen de bovenwarmte aan. Hou de kip dan wel goed in de gaten.
- De slowcooker (crockpot) is een vervanging voor het garen in de oven of het langzaam garen van vlees en kip boven een petroleum stelletje. En het voordeel? Het eten brandt er niet in aan. Heb je er nog geen, dan kan ik het zeker aanraden!
- Zet de slow cooker aan voor je naar het werk gaat. Dan kun je de kip zo op tafel zetten als je thuis komt.
- Doe een citroen in de holte van de kip en door de warmte komt er citroensap vrij en dat maakt het vlees extra sappig en geeft veel smaak.
- Door de hele kip als hij uit de slowcooker komt nog 10 minuten onder de grill te plaatsen krijg je een heerlijke knapperige buitenkant.
- Vervang de citroen door partjes sinaasappel voor een heerlijke frisse smaak.
- Vervang het paprikapoeder door gerookt paprikapoeder voor een intense smaak.Doe de restjes in een pan, vul met water en doe er groenten bij zoals prei, wortel en bleekselderij. En voeg ook wat verse kruiden toe. Breng aan de kook en laat 3 uur sudderen. Zeef en je hebt een heerlijke bouillon.
- De kip laat je snel afkoelen en bewaar je tot 2 dagen afgedekt in de koeling.
- Je kunt het kippenvlees ook van de botjes afhalen en invriezen. Laat de kip afkoelen en stop in een diepvrieszakje of bakje. De kip blijft zo 2 maanden goed.
- Restjes kip over? Doe de restjes in een pan, vul met water en doe er groenten bij zoals prei, wortel en bleekselderij. En voeg ook wat verse kruiden toe. Breng aan de kook en laat 3 uur sudderen. Zeef en je hebt een heerlijke bouillon. Je kunt dit overigens ook in de slowcooker doen. Zet hem 5 uur op lage stand aan.
- Heb je bouillon gemaakt en wil je die bewaren. Koel hem snel terug en bewaar tot 2 dagen in de koeling. Of vries de bouillon in en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Zo gebruik je de hele kip uit de slowcooker helemaal. Daar hou ik van.
Is het nodig extra vocht toe te voegen?
Nee, het is niet nodig om extra vocht toe te voegen aan dit slowcooker recept. De slowcooker is afgesloten en er zal geen/weinig vocht verdampen. En doordat de kip gaart, komen er braadsappen vrij. Die verzamelen zich in de slowcooker. De kip gaart dus in zijn eigen sap.
- Slowcooker - Deze slowcooker is voldoende groot (2.4 liter) om de lekkerste sauzen en stoofgerechten in te bereiden. De buitenkant is gemaakt van metaal en de binnenkant is gemaakt van aardwerk. Die kun je eruit nemen, zodat hij goed schoon te maken is. Hij is BPA vrij en geeft dus geen stoffen af aan je saus. Door de glazen deksel kun je goed zien hoe ver je gerecht is. En hij is makkelijk in het gebruik (ook heel belangrijk)!
- Ovenschaal - kies een ovenschaal van de juiste afmeting (niet te klein en niet te groot) en het liefst met een antiaanbaklaag. Kijk ook goed naar het materiaal. Je wilt een ovenschaal die de warmte egaal verspreid zodat je gerecht zodat het overal even gaar is. En ook belangrijk is dat hij geen naden heeft en in de afwasmachine kan worden schoongemaakt. In dit recept gebruik ik de ovenschaal bij het grillen in de oven.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
Wil je graag de slow cooker gebruiken? Deze hele kip uit slowcooker is onweerstaanbaar lekker, maar ik heb hier nog meer crockpot recepten voor je gevonden:

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Hele Kip uit de Slowcooker
Ingrediënten
Kruidenmengsel
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ¼ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
Kip
- 1 citroen, gehalveerd
- 1 ui, in ringen gesneden
- 1 hele kip
Instructies
Kruidenmengsel
- Doe alle kruiden in een kommetje en roer goed door elkaar.2 eetlepels paprikapoeder, 1 theelepel zout, 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel knoflookpoeder, ¼ theelepel cayennepeper, ¼ theelepel gemalen zwarte peper
Hele Kip uit de Slowcooker
- Halveer de citroen.1 citroen
- Snij de ui in ringen.1 ui
- Verdeel de ui over de bodem van de Slowcooker.
- Leg de kip voor je neer en haal alle touwtjes weg.1 hele kip
- Bedek de buitenzijde van de kip met het kruidenmengsel.
- Stop de citroen en het kruidenmengsel wat je nog over hebt in de holte van de kip.
- Pak de kip voorzichtig op en leg hem op de uien in de slowcooker.
- Zet de slowcooker aan op de hoogste stand en laat hem minimaal 5 uur aan staan.
- Controleer of de kip gaar is door te meten met een vleesthermometer in het dikke deel van de kip te steken. Deze moet 75 °C aangeven. Zorg er wel voor dat je bij het meten van de temperatuur van de kip niet tegen het bot aankomt, want dat warmt sneller op en kan dus al 75 graden zijn, terwijl de rest van de kip dat nog niet is.
- Haal de kip uit de slow cooker als de 75 °C is bereikt. Je kunt hem nu meteen eten (maar onderstaande tip om het velletje knapperig en krokant te maken kun je eigenlijk niet weerstaan):
Extra (optioneel)
- Zet de grill van de oven aan en leg de kip inclusief alle sappen in een braadslede.
- Schuif die 10 minuten onder de grill voor een heerlijke krokante korst.
Opmerkingen
- Dit is een vervanging voor het garen in de oven of het langzaam garen van vlees en kip boven een petroleumstelletje. En het voordeel? Het eten brandt er niet in aan. Heb je er nog geen, dan kan ik het zeker aanraden!
- Zet de slowcooker aan voor je naar het werk gaat. Dan kun je de kip zo op tafel zetten als je thuis komt.
- Het is niet nodig om extra vocht aan de crockpot toe te voegen. Doordat het afgesloten is blijven alle sappen in de kip en droogt het niet uit.
- Door een citroen in de holte van de kip te stoppen komt er citroensap vrij en dat maakt het vlees extra sappig en geeft veel smaak.
- Vervang de citroen door partjes sinaasappel voor een heerlijke frisse smaak.
- Vervang het paprikapoeder door gerookt paprikapoeder voor een intense smaak.
- Doe de restjes overgebleven kip in een pan, vul met water en doe er groenten bij zoals prei, wortel en bleekselderij. En voeg ook wat verse kruiden toe. Breng aan de kook en laat 3 uur sudderen. Zeef en je hebt een heerlijke bouillon.
Els van den Handel says
Goedemorgen,
Wil graag een goede beurt bij mijn schoonzoon maken!
Deze kip lijkt mij heerlijk. Heb een crockpot 5,7 ltr.
Even vraagje...
U geeft aan 5 uur op high, maar wordt de kip dan niet te droog. Zie bij andere recepten 4-5 uur op low.
Bij voorbaat dank,
Andréa says
Beste Els, de kip wordt niet droog op de hoge stand, maar blijft heerlijk mals. De slowcooker zorgt voor een vochtige omgeving om te garen (niet zoals in een hetelucht oven waar de lucht heel droog is en de kip dan ook droog kan worden). Doordat hij op de uien ligt, kan deze lucht overal komen. Doordat je de hoge stand gebruikt, weet je zeker dat de kip sneller gaar wordt (en dus beter in het kader van voedselveiligheid).
Frank Kinsella says
Hoi
Genoten van de kip. Heerlijk en geweldig mals en sappig.
Maar wel een klein dingetje. Ik heb de voorgestelde tijd van 5 uur op hoog aangehouden maar daarna was het onmogelijk de hele kip onder de gril te zetten. Er was namelijk geen hele kip meer, maar een door de malsheid volledig ingestorte kip. Hij viel bij het overhevelen met twee grote spatels helemaal uit elkaar. Er bleef eigenlijk een geraamte op de spatels over en de kip lag als kippensoep in de ovenschaal. Die 5 uur was voor een kip van 1,6 kilo. Volgende keer maar een uur minder want dit was niet zo geslaagd. Daarom net geen vijf sterren.
Andréa says
Beste Frank, wat vervelend om te horen. Ik maak het hier heel vaak en dat is me nog niet overkomen. Dat gezegd hebbende is elke slowcooker anders en het kan dat degene die je gebruikt een net wat hogere temperatuur heeft. In dit geval zou je een vleesthermometer kunnen gebruiken en wanneer de kip een kerntemperatuur van 72 °C heeft deze uit de slowcooker kunnen halen. Ik hoop dat het recept zo beter past. Fijne dag, Andréa
cor van dongen says
ik ga het vandaag proberen met een kip van 1400 gram, en overweeg om hem een uur korter te slowcooken, want ik lees deze ingestorte kip verhalen wel vaker, probeer het op HIGH, maar ga zeker effe prikken na 3 uurtjes, want ook ik wil hem nog na grillen.....desnoods gooi ik de pan dan nog een uurtje op LOW...u gaat het lezen.......!
Andréa says
Beste Cor, Ik heb nog nooit ingestorte kip gehad met dit recept, dus ik kan niet uit ervaring spreken. Ik hoop dat alles gesmaakt heeft in ieder geval!