Macarons, knapperig koekje met zijdezachte vulling. Heerlijk. Vandaag een heerlijke recept voor karamel macarons gevuld met zoute karamel. Een unieke combinatie.
Macarons, die heb ik al in vele foodblogs voorbij zien komen. Maar ik heb tot dit moment de uitdaging nog niet aangedurfd. Waarom niet? Ik kan er eigenlijk geen goede reden voor bedenken.
Een goede macaron is knapperig en heeft een bite
Ik ben een zoetekauw, dus elk zoet nieuw recept is vaak een kans om die uit te proberen. Misschien omdat ik had gelezen dat het er simpel lijkt uit te zien, maar dat dat niet zo is. Een goede macaron moet namelijk knapperig zijn, een bite hebben, zoet of juist heel hartige vulling, maar dan de schelpen niet te en het allerbelangrijkste de koekschelpen moeten heel zijn. En daar blijkt, voor mij althans, het probleem te ontstaan.
Hoe zorg je dat ze heel blijven?
Hoe krijg je de macarons heel van het bakpapier naar het rooster en haal je ze vervolgens weer van het rooster (het plakt namelijk nogal) en hoe vul je ze zonder ze te breken?
Het heeft een hele tijd en aardig wat macaronschelpen geduurd voordat ik dat door had. De truc (voor mij) heel, heel, heel voorzichtig doen en te werk gaan met een hoop geduld en een hele platte en dunne spatel gebruiken.
Ze zijn gelukt!
Maar toen had ik dan ook mijn eigen macarons! En ik moet toegeven, ze smaakten heerlijk. Het was alle gebroken koekschelpen waard en ook mijn gebrekkig geduld en de frustratie die ontstond toen ik (weer) een koekje had gebroken.
De lichtzoete macaronschelp, de zeer zoete, maar licht gezouten caramel, die smolt op je tong en geloof me dat is een geweldige combinatie. Wow, wow, wow. Ik kan het niet ander schrijven.
Ik heb het recept voor de Caramel Fleur de Sel aangepast naar een recept van de blog van tartelette (www.tarteletteblog.com), een foodblog dat ik zeer bewonder om zijn mooie recepten, maar ook voor de geweldige fotografie (en styling).
- In plaats van hele amandelen te gebruiken, kun je ook kant en klaar amandelmeel kopen. Dat is te koop bij de meeste supermarkten, natuur- en reformwinkels.
- Gebruik een dunne spatel om het koekje van de bakmat te verwijderen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Karamel macarons met salty karamel vulling
Ingrediënten
Karamel Fleur de Sel
- 240 gram suiker
- 80 ml water
- 115 gram boter, ongezouten
- 50 ml mascarpone
- 100 ml slagroom
- snufje zout, Fleur de Sel
Macaron beslag
- 3 eiwitten , maat L
- 50 gram suiker
- 200 gram poedersuiker
- 110 gram amandelen
Instructies
Karamel Fleur de Sel
- Meng in een steelpan (op laag vuur) the suiker en water en verhit totdat de suiker is opgelost. Voeg de boter en het zout toe en laat het aan de kook komen.
- Kook totdat het een goudkleurige caramel is geworden.
- Haal van het vuur af en meng de mascarpone en de slagroom erdoor.
- Meng goed en zet het weer op een laag vuur en laat aan de kook komen.
- Laat ongeveer 10-15 minuten koken. De vulling zal dan dikker worden.
De macaron
- Een dag voordat je de schelpen gaat bakken, scheid je de eiwitten van de eigelen en doe je de eiwitten in een bakje met een deksel. Laat ze 's nachts bij kamertemperatuur staan.
- De volgende dag mix je de eiwitten, totdat deze beginnen te schuimen.
- Voeg geleidelijk de suiker toe en mix verder, totdat het mengsel een witte glans krijgt en stijf is.
- Maal in een keukenmachine of blender de amandelen met de poedersuiker en maal deze tot ze zeer fijn zijn.
- Meng ⅓ van het eiwitmengsel voorzichtig door het amandelmengsel tot een homogeen geheel.
- Vouw het amandelmengsel vervolgens voorzichtig door het restant van de eiwitten.
- Test met een kleine hoeveelheid beslag of het beslag reeds goed is. Wanneer je een lepel op een plaat spatelt en het loopt langzaam uit tot een vlak geheel, dan is het beslag goed gemengd. Breekt het dan moet het nog verder gemixt worden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vul een spuitzak en spuit met een gladde mond een ronde van ongeveer 4 cm doorsnee op het bakpapier. Laat dit 1 uur rusten.
- Verhit de oven voor tot 150 graden Celsius en bak de macarons gedurende 10 tot 15 minuten.
Bereiding macarons
- Pak twee schelpen (zonder te breken ? het beste gaat dat met een hele dunne spatel) en lepel een paar theelepels caramel op een schelp.
- Plaats de andere macaronhelft bovenop en druk langzaam aan.
Opmerkingen
- In plaats van hele amandelen te gebruiken, kun je ook kant en klaar amandelmeel kopen. Dat is te koop bij de meeste supermarkten, natuur- en reformwinkels.
- Gebruik een dunne spatel om het koekje van de bakmat te verwijderen.
Hulya says
Hi,
Ik ben nu deze recept aan het proberen. Mag ik, als ik de boter in her suikerwater heb gedaan, wel of niet er in roeren? Meestal lees je dat je niet in suikerwater dat karameliseert, mag roeren?
Andréa says
In dit geval mag het wel omdat je boter hebt toegevoegd. Het zal dan niet kristalliseren.