Deze Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt is een heerlijk gerecht dat perfect past bij een gezellig etentje. De combinatie van aubergine, rundergehakt en een rijke kruidige tomatensaus, afgetopt met een romige bechamelsaus, geeft een explosie van smaken in elke hap.

Moussaka staat bekend als een Grieks heerlijk laagjesgerecht, waarbij de smaken van de aubergine, gehakt en tomatensaus perfect samenkomen. Traditioneel gezien wordt er vaak lamsgehakt gebruikt, wat erg lekker is, maar ik heb uit budget overwegingen (en omdat het makkelijker aan te komen is) rundergehakt gebruikt. En dat is heel erg lekker.
Het fijne aan dit gerecht is dat je het prima van tevoren kunt voorbereiden. Maak het gerust een dag van tevoren en bewaar het in de koelkast. Dan hoef je het voor het eten nog maar een uurtje de oven in te schuiven en kun je ondertussen genieten van alle verhalen en gezelligheid van je gezelschap.
Tips
- Door de aubergine met zout te bestrooien en dat even laat intrekken, onttrek je het vocht uit de groenteschijven en kun je ze mooi bruin aanbakken.
- Voeg de bloem in één keer toe aan de gesmolten boter en je krijgt geen klontjes. Zorg ervoor dat je dit bloem – botermengsel nog even goed doorbakt, ongeveer 2 minuten, om de bloem te garen en een bloemsmaak te voorkomen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Griekse Moussaka
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 3 eetlepels olijfolie
- 800 gram aardappels, geschild en in plakken van ¼ cm dik gesneden
- 2 uien, fijngehakt
- 70 gram tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 750 gram rundergehakt
- 400 gram tomatenblokjes
- 200 ml rode wijn
- 1 laurierblad
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 400 ml melk
- 1 eidooier
- 50 gram geraspte kaas
Instructies
- Snij de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik en bestrooi ze met zout. Leg ze op een rooster of in een vergiet en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af met water en dep droog met keukenpapier.2 aubergines
- Verwarm de oven voor op 180 °C (wanneer je de moussaka meteen wilt eten, anders laat je deze stap achterwege).
- Vet een ovenschaal van 20 x 26 cm in met olie.
- Verhit een eetlepel olie in pan en bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin en zacht zijn. Laat uitlekken op een bord op wat keukenpapier.3 eetlepels olijfolie
- Doe opnieuw olie in de pan en bak ook de aardappelplakken tot ze goudbruin zijn. Laat ook deze uitlekken op keukenpapier.800 gram aardappels
- Verhit een hapjespan op vuur en voeg een eetlepel olie toe.
- Fruit de ui en tomatenpuree ongeveer 3 minuten aan tot de ui net verkleurt en voeg dan de knoflook toe. Laat die 30 seconde meebakken.2 uien, 70 gram tomatenpuree, 2 tenen knoflook
- Doe het gehakt in de pan en bak het bruin en rul.750 gram rundergehakt
- Schenk dan het blikje tomaten en de wijn erbij, roer goed door, en leg het laurierblad erboven op.400 gram tomatenblokjes, 200 ml rode wijn, 1 laurierblad
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan.
- Laat het 20 minuten doorkoken, haal het deksel eraf en kook verder tot bijna alle vloeistof verdampt is.
- Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en de saus even opzij.¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Smelt de boter in een sauspan.50 gram roomboter
- Voeg in één keer de bloem erbij terwijl je blijft roeren.50 gram bloem
- Bak het bloem-botermengsel ongeveer 2 minuten goed door.
- Schenk dan de melk erbij terwijl je blijft roeren. Voeg eventueel wat melk toe als de saus te dik wordt.400 ml melk
- Zet het vuur uit en roer de eidooier en de geraspte kaas door de bechamel saus.1 eidooier, 50 gram geraspte kaas
- Pak de ovenschaal en leg de helft van de aardappels op de bodem en vervolgens een laag aubergine.
- Schenk de gehakt-tomatensaus op de aubergines.
- Leg de rest van de aardappels en vervolgens weer de aubergines op de gehakt-tomatensaus.
- Verdeel de bechamelsaus over de Moussaka.
- Bak 1 uur in de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.
Opmerkingen
- Koelkast: Bewaar afgedekt maximaal 1 dag in de koeling. Laat de moussaka op kamertemperatuur komen (ongeveer 30-60 minuten) voor je hem afbakt.
- Koelkast: Bewaar afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Verpak in twee lagen plasticfolie. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Besprenkel de bovenkant met twee eetlepels water. Dek af met aluminiumfolie en bak 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte van je restje moussaka) bij 160 °C.
Geef een reactie