Pepernoten cupcakes gevuld met pepernoten en met een heerlijke botercrème topping die je garneert met knapperige pepernoten. Een superleuke cupcake voor Sinterklaas.
Het is weer bijna Sinterklaas en dus pepernoten tijd.
Vandaag een recept met pepernoten, wat ook door volwassenen (en door de kids) erg gewaardeerd wordt. Een leuke variatie op het pepernoten thema.
Nu kan dit verwarring veroorzaken, de pepernoten naamgeving. Dat komt omdat taalkundig gezien zowel de brokken als voor de halve bolletjes de naam pepernoot kan en mag gebruiken.
Echter bij bakkers is een kruidnoot een half bolletje en de pepernoot een brok (of kubus vorm).
En hoe is de naam pepernoot ooit ontstaan? Vroeger was één van de hoofdbestanddelen... je raadt het al peper. In de loop van de tijd zijn er diverse kruiden aan toegevoegd tot het speculaaskruiden mengsel is ontstaan. Maar peper is daar nog wel een bestanddeel van.
Het speculaaskruiden mengsel is heerlijk geurend en iedereen heeft zijn eigen recept. Met eigen hoeveelheden. Als ik het maak, meng ik vaak de volgende specerijen volgens het recept. Maar heb je ze niet in huis dan kun je ook gewoon een speculaaskruiden mix uit de winkel kopen. Dat is net zo makkelijk.
Tips
- Gebruik geen grasboter (of ander goed smeerbare boter bij kamertemperatuur) voor de creme. De creme kan dan wanneer hij bij kamertemperatuur is inzakken of uitlopen.
- Wil je geen papieren cupcake vorm gebruiken, of heb je ze niet voorhanden, vet dan gewoon de vorm in.
It's a good taste!
Recept Pepernoten
cupcake
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- Handmixer
- muffin/cupcake vorm
- 12 papieren cupcake vormpjes
- Spuitzak met tip
Ingrediënten
Speculaaskruiden
- 8 theelepels kaneel
- 2 theelepels nootmuskaat versgemalen
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel kardemom
- 1 theelepel witte peper
- 1 theelepel korianderzaad gemalen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel anijszaad gemalen
- 1 theelepel foelie gemalen
Cupcakes
- 125 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 125 gram suiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren maat L
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 handvol pepernoten
Boter crème
- 250 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 250 gram poedersuiker
- 2 eetlepels melk
Garnering
- pepernoten fijngeslagen
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Speculaaskruiden
- Meng alle kruiden door elkaar en bewaar ze, maximaal 3 maanden in een afgesloten luchtdicht bakje bij kamertemperatuur
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de boter in een kom.
- Meng de boter met een mixer op de hoogste stand 3 minuten.
- Voeg dan de suiker toe. en mix nog een 2 minuten.
- Breek de eieren en voeg ze één voor één toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.
- Schenk vervolgens het vanille-extract erbij. Mix nogmaals 1 minuut.
- Schud het bakmeel erbij en mix op gemiddelde stand tot het bakmeel net is opgenomen.
- Sla de pepernoten fijn met de deegroller en spatel ze door het beslag.
- Zet de cupcake vormpjes in de bakvorm en schep het beslag erin (ongeveer ⅔ vol).
- Bak de cupcakes 20 minuten in de oven.
- Controleer met een prikker of de cupcakes gaar zijn (de prikker moet er droog uit komen). Zet ze anders nog 2 minuten extra terug in de oven.
- Laat 5 minuten afkoelen en haal de cupcakes uit het bakblik.
- Laat de cakejes op een rooster verder afkoelen.
Boter crème
- Voor de boter crème doe je de boter en de poedersuiker in een kom.
- Zet de mixer op de laagste stand en meng de boter en suiker door elkaar.
- Wanneer dit 1 geheel is voeg je de 2 eetlepels melk toe.
- Zet de mixer op de hoogste stand en meng 3 minuten op vol vermogen.
- Schep de boter crème in een spuitzak. Wanneer de cupcakes op kamertemperatuur zijn, spuit je de boter creme in rondjes op de cupcake.
Garnering
- Strooi er wat fijngeslagen pepernoten op als garnering.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Cupcake blik met papieren vormpjes
Geef een reactie