Deze heerlijke simpele kruidige perencake met olijfolie is een echte Herfst cake. Vol met sappige peren, die smelten in je mond. Lekker op smaak gebracht en perfect qua zoetigheid. Hier pak je meer dan één stukje van!
Simpele Perencake met Olijfolie
Ben je op zoek naar een heerlijke cake? Dan heb je dat hier gevonden. Deze cake is perfect van smaak, smeuïg en zoet en gevuld met speculaaskruiden en verse peren. Gemaakt van simpele ingrediënten die je makkelijk kunt krijgen is het snel en eenvoudig te maken.
Het is een cake die altijd kan. Lekker bij de thee, als tussendoortje op zondag of om te serveren op je verjaardag (en dat is precies wat ik ga doen!).
En heb je zin in andere cakes met fruit? Denk dan eens aan deze citroencake met olijfolie, mandarijn cake of sinaasappel olijfolie cake. Allemaal erg lekker!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Cake met Peren?
Om deze Kruidige Perencake met Olijfolie te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Peren - Gebruik rijpe peren, die stevig aanvoelen en verwijder de schil en het klokhuis. Conference peren of Doyenné de Comice zijn heel geschikt hiervoor.
- Eieren - Zorgt voor een volle smaak en binding van het cakebeslag.
- Bloem - Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem.
- Bruine suiker en Suiker - Zoeten de cake. Daarbij geeft de bruine suiker een vleugje karamelsmaak aan de cake en zorgt het ervoor dat de perencake vochtiger blijft (en dus niet droog smaakt).
- Olijfolie - gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
- Bakpoeder - Zorgt voor het rijzen van de cake waardoor hij luchtig wordt. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Zout - Balanceert de smaak in de kruidige perencake.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Speculaas kruiden- Of koek kruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier.
Hoe maak je Perencake met Speculaas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Mix olijfolie met bruine suiker 2 minuten op hoge stand. Voeg de eigelen en vanille toe en meng nog eens 2 minuten. Zeef de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden boven het olijfoliemengsel en meng op lage snelheid tot het goed gemengd is.
- Klop de eiwitten met de suiker tot het stijf is en meng voorzichtig door het beslag. Dat doe je het makkelijkst door eerst ⅓e van het eiwit door het beslag te mengen, zodat het aan elkaar kan wennen. Vervolgens voeg je de rest van het eiwit toe en meng je dat er voorzichtig doorheen zodat het luchtig blijft.
- Schep de helft van het beslag in de ingevette springvorm en verdeel de blokjes peer hierover. Dek af met de rest van het cakebeslag en verdeel de peren schijfjes over de cake. Het patroon mag je naar eigen inzicht maken.
- Bak de cake 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Check of de cake gaar is (zie tips) en haal hem eruit. Laat 5 minuten staan en verwijder dan de bakvorm.
Serveren lekker met een toefje slagroom of een bolletje ijs (en de cake mag best nog een beetje warm zijn).
Tips en Variaties
- Variatie - Lekker met 50 gram noten of krenten toegevoegd aan het beslag (tussen de cakelagen samen met de peer).
- Wanneer je een cake bakt, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal koude ingrediënten dus een uur van tevoren uit de koeling. Hierdoor krijg je een luchtige, smeuïge cake.
- En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cake twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de cake gaar.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Springvorm 20 cm doorsnede
Ingrediënten
- 2 peren
- 180 ml olijfolie
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eigelen
- 175 gram bloem
- ¾ theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
- 3 eiwitten
- 1 eetlepel suiker
- 1 ½ theelepel speculaaskruiden
Garnering
- gemalen kaneel optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Beboter je bakblik en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem uit je bakblik.
- Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij 1 ½ peer in blokjes van ongeveer 1 × 1 cm en de laatste helft in dunne schijfjes.2 peren
- Mix olijfolie met bruine suiker gedurende 2 minuten. Voeg de eigelen en het vanille-extract toe en mix nog eens 2 minuten op hoge stand.180 ml olijfolie, 90 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 eigelen, 1 theelepel vanille-extract
- Zet een zeef op de kom met olijfolie mengsel en zeef de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Mix de mixer op lage snelheid tot het goed gemengd is.175 gram bloem, ¾ theelepel bakpoeder, ⅛ theelepel zout, 1 ½ theelepel speculaaskruiden
- Maak de mixer goed schoon met heet water en afwasmiddel en zorg voor een schone kom (anders worden de eieren niet stijf). Klop de eiwitten met één eetlepel suiker stijf.3 eiwitten, 1 eetlepel suiker
- Schep ⅓ van het eiwit bij het beslag en meng er voorzichtig doorheen.
- Doe vervolgens de rest van het eiwit bij het beslag en meng erdoor. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat het cakebeslag goed luchtig blijft.
- Schenk vervolgens de helft van het beslag in de springvorm, verdeel de perenblokjes hierover en dek af met de rest van het beslag.
- Verdeel de schijfjes peer over de bovenkant.
- Zet de cake in de oven en bak 35 minuten tot hij gaar is. Controleer dat (zie tips). Mocht hij nog niet voldoende gaar zijn, dan verleng je de baktijd met twee minuten en check je op nieuw.
- Laat de kruidige perencake 5 minuten in de springvorm staan en verwijder die dan. Laat verder afkoelen op een rek.
- Optioneel: bestrooi net voor het eten met kaneel.gemalen kaneel
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de cake gaar.
- Koelkast - Pak goed in plasticfolie en bewaar 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie