Pastasaus met gehakt maken in de slowcooker is een leuk en makkelijk recept. Doordat de tomaten heerlijk lang stoven, vallen ze helemaal uit elkaar en worden ze lekker zoet. En het allerfijnste van dit Italiaanse recept? Je doet alle ingrediënten in de slowcooker en je hoeft er een paar uur niet meer naar om te kijken tot het etenstijd is.
Dit is zo'n Italiaanse saus die zo eenvoudig is om te maken dat ik hem nooit kant en klaar koop. En zeker niet als je deze pastasaus met gehakt eenmaal geproefd hebt. Want zo lekker kun je hem niet in de supermarkt kopen.
Deze maand deed ik mee aan de Swiepswoepswap van Mandyandmore en maakte ik een recept van het blog van Mrs-T. Een moeder die van koken houdt en deze recepten op haar blog verzamelt. En zij bracht me op het idee van pastasaus uit de slowcooker. En natuurlijk heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven. En het resultaat is onweerstaanbaar lekker!
Zelf pastasaus maken in de slowcooker dat is eigenlijk heel makkelijk! En dan heb je de lekkerste saus die je ooit geproefd hebt.
Weinig moeite!
En aangezien je maar een paar minuten nodig hebt om alles in de slowcooker te doen, kost je dat minder tijd dan op en neer naar de supermarkt. En het is veel gezonder. Ik zou zeggen: probeer het zelf!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Pastasaus uit de Slowcooker?
Voor de bereiding van Pastasaus met Gehakt heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Tomaten: in de vorm van tomatenpuree, gepelde tomaten en gezeefde tomaten. Tomaten zijn natuurlijk het hoofdbestanddeel in deze tomatensaus. En hoewel je verse tomaten kunt gebruiken, zijn die alleen lekker als ze in het seizoen zijn (dus in de zomer). Maar de tomaten die in een pakje of blik zitten worden altijd in het seizoen geplukt. En hebben daarom dus de beste smaak. En natuurlijk is het recept daardoor nog makkelijker en net zo gezond.
- Uien, knoflook, bleekselderij en wortel: de groenten en verse smaakmakers. Maak ze schoon, pel en snij ze in kleine blokjes. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, koop dan alles voorgesneden.
- Spekjes, suiker en specerijen: Suiker voeg je toe om het zoetje uit de tomaten te halen. Dat is lekkerder. Wil je geen suiker gebruiken dan kun je ook één theelepel baksoda toevoegen, dat neutraliseert het zuur. De spekjes en specerijen, waaronder de Italiaanse kruiden zorgen natuurlijk voor net wat meer smaak. Het laurierblaadje leg je boven op wanneer je de crockpot aanzet. Daardoor geeft hij zijn smaak af. Vergeet niet om je laurierblaadje als de saus klaar is om te serveren te verwijderen. Die kun je niet opeten!
- Rode wijn: met een scheutje rode wijn wordt het nog lekkerder. En een goede tip is om dezelfde rode wijn te gebruiken die je ook serveert bij het eten. Gebruik je liever geen alcohol, laat de wijn dan achterwege.
- Gehakt: in mijn recepten maak ik gebruik van rundergehakt. Maar je kunt dit ook vervangen door half-om-half of Vega gehakt.
Hoe maak je Bolognesesaus in de Slowcooker?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Stap 1: Snij alle groenten fijn.
Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Schraap de wortel en was de bleekselderij heel goed. Snij de wortel en bleekselderij in blokjes.
Stap 2: Bak de ui, spekjes en tomatenpuree aan.
Verhit olie in een koekenpan op hoog vuur en zet het vuur laag. Bak de ui, spekjes en tomatenpuree drie minuten. Voeg dan de knoflook toe en roerbak dertig seconden.
TIP heb je weinig tijd dan sla je deze stap over. Het is niet per se nodig (maar geeft wel meer smaak).
Stap 3: Bak het gehakt rul en bruin.
Doe het gehakt bij de ui, spekjes en tomatenpuree en bak dat in vier tot vijf minuten rul en bruin.
Stap 4 Doe alles in de slowcooker.
Doe de inhoud van je koekenpan en de rest van de ingrediënten (behalve het laurierblaadje) in de slowcooker. Roer goed door.
Leg het laurierblaadje erop (zo kun je hem later makkelijk terugvinden en uit de saus halen). Zet de slowcooker minimaal vijf uur op lage stand aan en ga lekker iets anders doen, want je hebt er geen omkijken meer naar. Zo makkelijk is het om pastasaus te maken.
Proef net voor je serveert de smaak en voeg, als je dat nodig vindt, zout en peper naar smaak toe. Waarschijnlijk heb je maar een klein beetje nodig.
TIPS
- Proef de pastasaus voordat je hem serveert. De zuurgraad van de tomaten kan verschillen. Het kan daarom nodig zijn om nog wat extra suiker toe te voegen of wat extra baksoda.
- Door de tomatenpuree twee minuten aan te bakken in de pan, wordt hij zoeter van smaak (als je dat niet zou doen dan zou de tomaten puree zuur kunnen zijn).
- In de pan bakken we de ui, spekjes, tomatenpuree, knoflook en gehakt aan. Dit kost je een minuut of tien. Heb je weinig tijd, dan kun je deze stap achterwege laten. Hij is niet persé noodzakelijk (al geeft hij wel extra smaak).
- De wijn die je toevoegt aan het recept bevat alcohol, maar die verdampt tijdens het verwarmen. Wil je toch liever geen wijn gebruiken dan laat je dit achterwege.
- Je kunt de gepelde tomaten vervangen door verse tomaten in het seizoen. Dan is hun smaak optimaal. In andere seizoenen is het niet aan te raden, omdat tomaten in blik dan bijna altijd beter smaken.
- Het rundergehakt kun je ook vervangen door half-om-halfgehakt (wat budgetvriendelijke is) of door kip gehakt. Ga je liever voor vegetarisch dan kun je Vega gehakt gebruiken.
- Deze tomatensaus is heerlijk bij spaghetti of macaroni. Maar serveer hem eens bij een andere Italiaanse bekende: Lasagne.
Bewaren
- Laat de saus snel afkoelen en bewaar tot 3 dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast.
- Hij kan ook ingevroren worden. Gebruik een luchtdicht bakje. Het blijft op deze manier tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien. TIP verdubbel de hoeveelheid en bewaar een tweede portie in de vriezer. Zo heb je eenvoudig een heerlijke Italiaanse maaltijd. En lekker gezond.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 100 gram gerookt spek reepjes
- 30 gram tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten
- 800 gram gezeefde tomaten
- 200 ml rode wijn
- 2 uien
- 1 eetlepel suiker
- 4 tenen knoflook
- 4 theelepels Italiaanse kruiden
- 2 wortels
- 1 stengel bleekselderij
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
- 2 theelepels uienpoeder
- ⅛ theelepel cayenne peper
- 1 laurierblaadje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Snij de ui fijn.
- Pers de knoflook uit.
- Schil de wortel en snij in blokjes van ongeveer ½ x ½ cm.
- Was de bleekselderij en snij in blokjes van ongeveer ½ x ½ cm.
- Bak de ui in drie minuten glazig, samen met de tomatenpuree en spekjes.
- Voeg de knoflook toe en bak dertig seconde mee.
- Voeg dan het gehakt toe en bak het ongeveer 4 tot 5 minuten tot het bruin en rul is.
In de slowcooker
- Doe alles uit de pan in de slowcooker
- Voeg alle ingredienten toe, behalve het laurierblaadje aan de slowcooker.
- Roer alles goed door.
- Leg het laurierblaadje bovenop en leg de deksel op de slowcooker.
- Zet de slowcooker aan op low gedurende minimaal vijf uur.
- Zet de slowcooker uit en verwijder het laurierblaadje.
- Serveer meteen!
Opmerkingen:
- In één klik alles bestellen voor dit recept in je AH boodschappenmandje.
- Proef de tomatensaus voordat je hem serveert. De zuurgraad van de tomaten kan verschillen. Het kan daarom nodig zijn om nog wat extra suiker toe te voegen.
- Door de tomatenpuree twee minuten aan te bakken in de pan, wordt hij zoeter van smaak (als je dat niet zou doen dan zou de tomaten puree zuur kunnen zijn).
- In de pan bakken we de ui, spekjes, tomatenpuree, knoflook en gehakt aan. Dit kost je een minuut of 10 aan tijd. Heb je weinig tijd, dan kun je deze stap achterwege laten. Hij is niet per se noodzakelijk (al geeft hij wel extra smaak).
- De wijn die je toevoegt aan het recept bevat alcohol, maar die verdampt tijdens het verwarmen. Wil je toch liever geen wijn gebruiken dan laat je dit achterwege.
- Je kunt de gepelde tomaten vervangen door verse tomaten in het seizoen. Dan is hun smaak optimaal. In andere seizoenen is het niet aan te raden, omdat tomaten in blik dan bijna altijd beter smaken.
- Het rundergehakt kun je ook vervangen door half-om-halfgehakt (wat budgetvriendelijke is) of door kip gehakt. Ga je liever voor vegetarisch dan kun je Vega gehakt gebruiken.
- Deze pastasaus met gehakt is heerlijk bij spaghetti of macaroni. Maar serveer hem eens bij een andere Italiaanse bekende: Lasagne. Deze saus kun je heerlijk gebruiken als tomatensaus.
Joke Leenheer says
Hoi Andrea
Ik heb al een aantal keren jou pastasaus in slowcooker gemaakt,
en elke keer smaakt het weer heerlijk 🤗
Omdat de hoeveelheid erbij staat, kan het nooit mis gaan.
Bedankt !!
Jan says
My family loved this!
Andréa says
Great to hear!