Deze heerlijke gerookte zalm met avocado crème, komkommer linten en mierikswortel crème is een makkelijk te maken koud voorgerecht. De gerookte zalm breng je licht op smaak met Wodka en limoenrasp voor een extra feestelijk accent. Dit gerecht is heerlijk voor Kerstmis alsook voor Pasen of een feestelijk dineetje.
Dit is een heerlijk en verrassend koud voorgerecht. Gerookte zalm, gemarineerd in wodka met limoen, frisse komkommer linten en een romige avocado crème gecombineerd met een pitje door de mierikswortel crème. Waardoor je een smaakexplosie in je mond krijgt!
Gedeconstrueerde gerookte zalm salade
Dit is een variant op de aloude gerookte zalm salade. Maar dan in een modern jasje. De zalm salade heeft een zoutje, een fris smaak accent en een beetje pit. En dan vergeet ik de Wodka tic nog te noemen. Want een kruidige wodka is een heerlijke combinatie met zowel zalm en komkommer.
En door bij deze zalm salade niet de ingrediënten samen in een glas te stoppen, maar mooi op een bord te draperen, is dit een eye catcher.
Jump to:
- Gerookte zalm: kies voor mooie dunne plakken gerookte zalm. Snij de gerookte zalm smaller, als dat nodig is, zodat je hem mooi kunt draperen.
- Wodka: een alcoholisch drankje dat door de tarwe (waar het uit gemaakt wordt) iets zoet is. Het combineert heerlijk met zowel de zalm als de komkommer. Eten er minderjarigen mee dan gebruik je natuurlijk geen Wodka. Je kunt het in dat geval prima weglaten.
- Limoen: een limoen is door zijn zuurtje een heerlijke combinatie met de zalm. Daarnaast zorgt het er voor dat de avocado niet verkleurt.
- Komkommer: de ziltige gerookte zalm heeft een frisse tegenhanger nodig. Natuurlijk kun je de komkommer in blokjes snijden, maar het maken van linten ziet er mooier uit omdat je ze kunt draperen. Je maakt heel eenvoudig komkommer linten door een kaasschaaf te gebruiken.
- Avocado: romig en zalvig. Daarom een heerlijke smaakmaker in combinatie met de zalm.
- Zure room: Voor beide crèmes gebruik je zure room om de crèmes een nog meer romig accent te geven.
- Mierikswortel: De mierikswortel geeft een lekker pitje. En dat pitje is nu net lekker in combinatie met zure room en komkommer.
- Dille, kappertjes, kapper appeltjes en radijs: de garnering. Hier kun je natuurlijk lekker in variëren. Maar deze garnering geeft een mooi kleurenpallet en mooie vormen.
🔪 Hoe maak je gerookte zalm met avocado crème
- Stap 1 marineer de gerookte zalm. Snij de gerookte zalm, zodat je lange repen krijgt. Marineer de gerookte zalm kort (zo'n 15 minuten) in een marinade van 5 eetlepels Wodka met het sap van ½ limoen en 1 theelepel limoenrasp. Laat de zalm vervolgens uitlekken en dep droog.
Stap 2 maak de mierikswortel crème. Roer in een schaaltje 3 eetlepels mierikswortel met 2 eetlepels zure room. Doe in een spuitzak en leg in de koeling.
Stap 3 maak de avocado crème. Snij een avocado doormidden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe in een blender en voeg 2 theelepels limoensap en 3 eetlepels zure room toe. Blend tot je een glad mengsel hebt. Doe in een spuitzak.
Stap 4 Maak komkommer linten en garneer het bord. Was een komkommer en leg hem voor je neer. Met een kaasschaaf of dunschiller maak je dunne repen van de komkommer. Let op, wanneer je bij de zaadlijsten aankomt, kun je niet meer verder (dan valt de komkommer uit elkaar).
Pak nu je bord en verdeel 3 rolletjes zalm in een halve maan over het bord. Krul daar de komkommerlinten tussen. Spuit kleine toefjes avocado en mierikswortel afwisselend rondom de gerookte zalm en komkommer.
Garneer met kappertjes, dille, kapper appeltjes en radijs.
- Eten er kinderen onder de 18 jaar mee? Dan laat je het marineren van de gerookte zalm in de Wodka achterwege. Alcohol en kinderen gaan niet samen.
- Laat de zalm 10 minuten marineren in de Wodka en niet langer. Anders gaat de Wodka overheersen. Dat is ook de reden dat je de zalm droogdept.
- Heb je geen mierikswortel dan kun je ook Wasabi gebruiken.
- Het makkelijkst is om de crème in een spuitzak te doen. Heb je dat niet dan kun je ook met een theelepel wat crème over het bord verdelen.
- Heb je gerookte zalm over dan kun je die 2 dagen afgedekt in de koeling bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.
- De zalm kun je al in de ochtend marineren en droogdeppen. Bewaar hem in de koeling onder plastic folie tot gebruik.
- De mierikswortel crème kun je al in de ochtend maken en in een spuitzak bewaren.
- Ook de komkommerslierten kun je in de ochtend maken. Maak een keukenpapiertje vochtige en rol de slierten daarin op. Verpak dat in een plastic zakje.
- De avocado crème kun je NIET van te voren maken, omdat de avocado dan verkleurt.
- Wanneer je de borden eenmaal hebt opgemaakt, serveer je meteen. Omdat je werkt met gerookte zalm, hou je alles zo koud mogelijk.
Mag je gerookte zalm als je zwanger bent?
Nee, gerookte zalm eet je niet als je zwanger bent. Omdat de gerookte zalm is verpakt in plastic folie om het langer houdbaar te houden, kan er de Listeria bacterie in zitten.
- Blender: ik kan niet meer zonder blender voor het pureren van smoothies, soep en jam. Deze blender heeft voldoende vermogen om het echt glad te pureren en door zijn hittebestendige glazen kan, kun je er ook warme vloeistoffen in doen. Ik gebruikte de blender voor het pureren van de avocado.
- Spuitzakken 30 cm, deze spuitzakken zijn stevig en voldoende groot voor het spuiten van de mascarpone frosting. Ik gebruikte ze in combinatie met de kleine adapter en spuitmond 10 van Wilton. De spuitzak sluit ik altijd af met de Wilton elastiekjes (die zijn herbruikbaar), zodat het niet aan de achterkant eruit loopt (maar dat is wat ik zelf fijn vind).
- Snijplank set - Onmisbaar in elke keuken is een goede snijplank set. En waarom een set? Omdat je niet wilt dat je je kruisbesmetting krijgt van bijvoorbeeld rauw vlees met je groenten. Deze snijplanken zijn op kleur gecodeerd (en hebben een bijpassend label), zodat je precies weet waarvoor je je plank kunt gebruiken. Zo hebben ziektemakers geen kans. Ik gebruik snijplanken bij het snijden van de avocado en vis in dit recept.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 100 gram gerookte zalm
- 5 eetlepels Wodka
- ½ limoen sap
- 1 theelepel limoen rasp
- 1 komkommer
Avocado limoen crème
- 1 avocado rijp
- 2 theelepels limoensap
- 3 eetlepels zure room
Mierikswortel crème
- 3 eetlepels mierikswortel
- 2 eetlepels zure room
Garnering, bijvoorbeeld:
- dille
- kappertjes
- kapper appeltjes
- radijs
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Marineren zalm met Wodka
- Meng in een kom de wodka met het sap en rasp van de limoen.
- Snij de zalm, als dat nodig is, in dunne reepjes en leg in de marinade.
- Laat 10 minuten marineren, haal uit de marinade en laat uitlekken. Dep de zalm vervolgens droog.
- Bewaar in de koeling tot gebruik.
Mierikswortel crème
- In een schaaltje meng je de mierikswortel met de zure room.
- Schep in een spuitzak en leg in de koeling tot gebruik.
Avocado limoen crème
- Halveer de avocado en haal de pit eruit.
- Schep de avocado met een lepel uit de schil en doe in de blender.
- Voeg daaraan het limoensap en zure room toe.
- Zet de blender aan en pureer tot de avocado een crème is geworden.
- Doe de crème in een tweede spuitzak.
Komkommer linten
- Was de komkommer en leg hem voor je.
- Met een kaasschaaf of dunschiller schaaf je repen komkommer tot aan het vruchtvlees. Het eerste lint kun je niet gebruiken en doe je dus meteen weg.
Opmaak bord
- Verdeel 3 rolletjes zalm op het bord in de vorm van een halve maan.
- Krul daar de komkommer tussen.
- Pak de spuitzak met avocado crème en spuit wat toefjes op het bord tussen de zalm en komkommer.
- Herhaal dat met de spuitzak met mierikswortel crème.
- Verdeel over je bord wat dille, kappertje, appelkappertjes en radijs
Opmerkingen:
- Eten er kinderen onder de 18 jaar mee? Dan laat je het marineren van de gerookte zalm in de Wodka achterwege. Alcohol en kinderen gaan niet samen.
- Laat de zalm 10 minuten marineren in de Wodka en niet langer. Anders gaat de Wodka overheersen. Dat is ook de reden dat je de zalm droogdept.
- Heb je geen mierikswortel dan kun je ook Wasabi gebruiken.
- Het makkelijkst is om de crème in een spuitzak te doen. Heb je dat niet dan kun je ook met een theelepel wat crème over het bord verdelen.
Robert Gijsen says
Klinkt erg lekker! Wat voor een soort wijn zou je hierbij adviseren? Of misschien een ander drankje? Suggesties?
Andréa says
Omdat gerookte zalm zout is en de mousse en de zalm romig zou ik een Pinot Gris of Sauvignon Blanc adviseren!