Weet je wat echt lekker is? Dit recept voor cupcakes met salted caramel topping. Je likt je vingers erbij af. Een ware traktatie voor een zoetekauw.
Caramel, die zoetige typische smaak echt heerlijk. Maar wat nog lekkerder is is salted caramel oftewel zoute caramel. Aan deze caramel is een klein beetje zout toegevoegd, waardoor er nog meer smaken worden geproefd. En dat is lekker. Erg lekker! De cupcakes waren dan ook vrijwel meteen op.
Recept Cupcakes met salted caramel topping
Heb je deze Cupcakes met salted caramel topping gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Cupcakes met salted caramel topping
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Zoute karamel saus
- 400 gram suiker
- 180 gram boter , kamertemperatuur
- 250 mL slagroom , kamertemperatuur
- ½ theelepel zeezout
Vanille cupcakes
- 250 gram roomboter , kamertemperatuur
- 250 gram suiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 4 eieren, maat L
Frosting
- 250 gram roomkaas
- 240 gram boter
Samenstellen
- 120 mL salted caramel sauce
- 200 gram poedersuiker
Instructies
Zoute karamel saus
- Doe de suiker in een pan en verdeel goed zodat je één laag krijgt.
- Zet de pan op laag vuur en laat de suiker smelten en verkleuren tot het amberkleurig bruin is.
- Doe dan de blokjes boter erbij (pas op het gaat bubbelen en kan spatten), los die op en zet het gas uit.
- Giet voorzichtig de slagroom erbij (dit kan ook weer spatten) en roer het goed door tot je een egale saus krijgt.
- Strooi dan het zout erop en meng dit er goed doorheen.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vanille cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de cupcakebakvormpjes in de bakplaat.
- Klop de boter op hoge snelheid met een mixer romig.
- Voeg dan de suiker toe en meng nog eens 2 minuten.
- Verlaag de snelheid van de mixer naar medium en voeg de eieren 1 voor 1 toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen.
- Voeg dan het vanille-extract toe en meng nog even door.
- Schep de bloem erbij en meng met een spatel de bloem door het beslag.
- Giet dan de melk erbij en spatel die er goed door.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en zet gedurende 20 minuten, of tot het moment wanneer de cakes goudbruin en gaar zijn, in de oven.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Frosting
- Doe de roomkaas en boter in een kom en meng deze tot het een romig mengsel is geworden.
- Voeg dan de suiker en caramel saus toe en klop deze erdoor heen (begin op lage stand anders vliegt de poedersuiker in het rond). Wanneer de frosting mooi romig is, is hij klaar voor gebruik.
- Breng de frosting over in een spuitzak met grote ronde of gekartelde mond en leg klaar.
Samenstellen cupcakes
- Zet de cupcake voor je.
- Spuit de frosting in mooie ronde vormen op de cupcake.
- Doe de salted caramel saus in een spuitfles en trek een mooie salted caramel saus lijn over de frosting.
Geef een reactie