Dit is hoe je een tiramisu met advocaat en perzik maakt op een snelle manier. De romige lagen zijn rijk en vol smaak, maar niet te vet doordat je ricotta gebruikt. En door de advocaat en perzik is het een recept dat Pasen uitstraalt. En heb je nog iets over? De dag erop, als de smaken nog meer zijn ingetrokken is het nog lekkerder!
Binnen 10 minuten klaar en goed vooraf te maken: deze snelle tiramisu met advocaat en perzik is een ideaal toetje. En daarom zo ontzettend lekker als dessert bij het Paas diner. Voor de volwassenen dan, want advocaat bevat natuurlijk alcohol. En maak je dit recept voor kinderen, dan laat je de advocaat weg en sprenkel je voor de smaak extra perziksap op de koek. Dan smaakt het heerlijk.
Waarom advocaat?
Waarom heb ik bij dit recept gekozen voor advocaat? Omdat ik dit dessert speciaal ontwikkelt, heb voor Pasen en op de een of andere manier hoort voor mij advocaat erbij.
Vroeger toen ik jonger was, kreeg ik advocaat van mijn oma. Met slagroom en een heel lief lepeltje. Dat was echt genieten. De romige smaak van de advocaat gecombineerd met de slagroom.
Dat ik dol ben op advocaat is waarschijnlijk een familie gen, want de opa van mijn vader kreeg op zijn 94ste !! voor het eerst een advocaatje voorgeschoteld en zei tegen zijn dochter (mijn oma): "deze vanille vla is echt lekker, doe mij maar een bord vol."
Bij ons in de familie was een advocaatje met de feestdagen eigenlijk heel normaal.
Perziken met Pasen
Bij deze tiramisu maak ik gebruik van perziken uit blik. Nu vraag je je misschien af waarom, maar de simpele reden is dat het geen perzik seizoen is. Je kunt ze op dit moment dan ook niet vers kopen. Maar dat geeft niets, want uit blik zijn ze ook heerlijk. En het sap gebruiken we om de koek lekker op smaak te brengen.
Voor de koek heb ik gekozen voor bitterkoekjes, maar frangipane cakejes zijn ook superlekker. Beiden nemen het sap goed op en omdat ze met amandelen zijn gemaakt, combineren ze heerlijk met de perziken.
- Bitterkoekjes - In het verleden gebruikte ik Frangipane cakejes, maar die zijn heel lastig aan te komen. Dus tegenwoordig maak ik dit recept met bitterkoekjes. Want amandelen en perziken zijn een heerlijke combinatie!
- Slagroom, ricotta en honing - Deze drie ingrediënten gecombineerd wordt de romige laag in deze tiramisu. Ik heb niet gekozen voor Mascarpone omdat het dessert dan heel machtig wordt. Ricotta is toch wat lichter en net zo romig. Wil je toch liever traditioneel? Gebruik dan in plaats van de ricotta 250 ml mascarpone.
- Perziken - Perziken uit blik op siroop. De perziken worden in kleine blokjes gesneden en zijn tegelijkertijd heerlijk zoet en fris in deze tiramisu. Het perziksap gebruik je als siroop om de bitterkoekjes nog meer smaak te geven.
- Advocaat - Advocaat en de feestdagen! Zeker een superlekkere combinatie. De romige advocaat is een heerlijke combinatie met de bitterkoekjes. En ook de zoete perziken zijn echt een aanrader in combinatie met advocaat. Advocaat bevat alcohol en daardoor kun je dit niet aan kinderen en zwangere vrouwen serveren. Laat de advocaat dan gewoon achterwege.
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1: Snij de perziken - Haal de perziken uit de siroop en snij in blokjes van ongeveer ½ × ½ cm. Doe de siroop in een apart schaaltje, dat heb je later nog nodig.
Stap 2 - Maak de ricotta honing room
- Doe de slagroom in de kom. Zorg dat de slagroom goed koud is, dan klop je hem makkelijker op.
- Voeg de honing toe aan de slagroom.
- Schep ook de ricotta bij het roommengsel.
- Mix met een garde of mixer tot het roommengsel de dikte van Griekse yoghurt heeft.
Stap 3 - Breng de eerste lagen aan
- Verkruimel 1 ½ bitterkoekje onderin het glas.
- Schenk één eetlepel perzik siroop op de bitterkoekjes.
- Schep de blokjes perzik daarop en vervolgens één eetlepel advocaat.
- Verdeel daarover drie eetlepels ricotta room mengsel.
Stap 4 - Maak een tweede laag
- Verkruimel nog een keer 1 ½ bitterkoekje op de ricotta room laag. Besprenkel de koek met één eetlepel perzik siroop.
- Verdeel daarover de perzikblokjes.
- Schep de eetlepel advocaat daarover.
- Bedek alles met ricotta room. Bestuif met cacao en versier met een paaseitje. Bewaar in de koeling tot je het gaat eten.
Wat is advocaat?
Advocaat, zoals wij dat in Nederland kennen, is gemaakt van eierdooiers, brandewijn, suiker en gecondenseerde melk. Het is viskeus en je moet lang wachten voor het uit je fles glijdt. Je drinkt het daarom ook niet, maar je lepelt het (het liefst met slagroom ;-), naar binnen.
Het verhaal gaat dat advocaat oorspronkelijk van de Nederlandse Antillen is meegekomen, via de VOC, en dat daar avocado's werden gemengd met brandewijn. Omdat avocado's hier moeilijker verkrijgbaar waren, maar wij wel voldoende eieren hadden zijn deze twee ingrediënten ingewisseld en kennen wij deze variant.
Advocaat, avocado het klinkt als een verhaal wat waar zou kunnen zijn, al kan ik me niet voorstellen hoe het smaakt met avocado als basis. Misschien eens een keertje gaan uitproberen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Snelle tiramisu met advocaat en perzik
Apparatuur
Ingrediënten
- 420 gram perziken , blikje,420 gram op sap
- 12 bitterkoekjes
- 4 eetlepels honing
- 200 ml slagroom
- 250 ml ricotta
- 120 ml advocaat
Decoratie
- 4 chocolade eitjes, decoratie
- 1 eetlepel cacao , decoratie
Instructies
- Snij de perziken in kleine blokjes.420 gram perziken
- Doe de slagroom, honing en ricotta in een kom.4 eetlepels honing, 200 ml slagroom, 250 ml ricotta
- Meng met de mixer tot het de dikte van Griekse yoghurt heeft, ongeveer twee minuten op hoge snelheid.
- Verkruimel 1½ bitterkoekje onderin het glas.12 bitterkoekjes
- Sprenkel wat perziksap over de koekjes.
- Verdeel de helft van de perziken op de bitterkoekjes.
- Schenk daar per glas één eetlepel advocaat op.120 ml advocaat
- En vervolgens drie eetlepels ricotta room mengsel
- Verkruimel hier 1½ bitterkoekje op.
- Besprenkel dat met een eetlepel perziksap
- Verdeel de rest van de perzik over de koekjes laag.
- Top dat met één eetlepel advocaat en vervolgens met het room ricotta mengsel.
- Garneer met de cacao en het chocolade-ei.1 eetlepel cacao, 4 chocolade eitjes
Opmerkingen:
Deze heerlijke snelle tiramisu blijft tot 2 dagen afgedekt goed in de koeling. Voeg in dat geval de cacao en het paaseitjes nog niet toe. Je kunt tiramisu niet invriezen. 6. Voedingswaarde
De aangegeven voedingsmiddelen waarden zijn per portie. Je zult waarschijnlijk iets van de ricotta room overhouden, dus het uiteindelijke aantal calorieën is lager.
Geef een reactie