Luchtige chocolade cupcakes, heerlijk van smaak, met een romige chocolade topping. Vegan en dus ook lactose vrij.
Ik besloot om een test team samen te stellen (mijn gezin) om een blinde test te doen? Hoe smaakt het? Voor herhaling vatbaar. En wat blijkt? De smaak van de cupcakes zijn voortreffelijk. Geen opmerking over een aparte smaak, dus qua proef beleving geen verschil. Deze zijn dus goedgekeurd (er werd zelfs gevraagd of ze nog een keer gemaakt konden worden).
En natuurlijk hierbij het recept.
Expert Tip
Plantaardige boter kan hard zijn als het niet goed op temperatuur is. Mix een minuut en hou de buitenkant van de kom even onder warm water. Ga dan verder met mixen. De topping wordt daardoor smeuïger, mooier en je kunt er beter een toefje mee maken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Vegan chocolade cupcakes
- 200 gram bloem
- 40 gram cacao
- 50 gram suiker
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel baksoda
- ⅛ theelepel zout
- 240 ml sojamelk
- 2 theelepels vanille-extract
- 5 eetlepels lijnzaadolie
- 3 eetlepels appelmoes
- 1 eetlepel appelcider azijn
Vegan chocolade topping
- 175 gram plantaardige margarine kamertemperatuur
- 300 gram poedersuiker
- 60 gram cacao
- 1 theelepel vanille-extract
- ⅛ theelepel zout
- 3 eetlepels sojamelk
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vegan chocolade cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Doe papieren cupcake bakjes in de cupcake vorm.
- In een kom meng je de sojamelk, vanille-extract, lijnzaadolie, appelmoes en azijn.240 ml sojamelk, 2 theelepels vanille-extract, 5 eetlepels lijnzaadolie, 3 eetlepels appelmoes, 1 eetlepel appelcider azijn
- Leg een zeef in de kom en doe daarin bloem, cacao, bakpoeder en zout. Zeef zodat je geen klontjes krijgt. Doe ook de beide suikers in de kom.200 gram bloem, 40 gram cacao, 50 gram suiker, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 theelepel baksoda, ⅛ theelepel zout
- Mix alles op gemiddelde stand tot er geen klontjes meer zijn.
- Verdeel het beslag over de papieren cupcake vormpjes.
- Bak 25 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten staan en haal ze dan uit de cupcake vorm.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur
Vegan chocolade topping
- Doe alle ingrediënten voor de topping in een kom.175 gram plantaardige margarine, 300 gram poedersuiker, 60 gram cacao, 1 theelepel vanille-extract, ⅛ theelepel zout, 3 eetlepels sojamelk
- Mix, eerst op lage snelheid en vervolgens zet je de mixer steeds hoger (begin je meteen op hoge snelheid dan stuift het poedersuiker overal heen).
- Is de boter niet smeuïg genoeg? Hou de buitenkant van de kom even onder warm water.
- Mix 5 minuten op hoge snelheid.
- Doe de topping over naar een spuitzak.
- Spuit een mooie toef op de afgekoelde cupcakes.
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake nog beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, is de cake gaar.
- Zonder topping, kamertemperatuur: drie dagen luchtdicht verpakt in een doos, of ingepakt in plasticfolie.
- Zonder topping invriezen: in een diepvriesdoos of zak, tot 2 maanden.
- Met topping, koelkast - Drie dagen luchtdicht verpakt. Haal ze een half uur voor het serveren uit de koelkast.
Geef een reactie