Rabarber Cupcakes - Deze luchtige vanille cupcakes zijn gemaakt met een echte lente groente: rabarber. Ze zijn heel luchtig, met kleine stukjes rabarber, die gezoet zijn in honing en vanille. Een heerlijke toef room met een topping van friszoete rabarber en wat siroop maakt dit tot een onweerstaanbare zoete lekkernij!
Rabarber Cupcakes
Het rabarberseizoen is weer in volle gang. Eén van de geneugten van de lente toch wel. En naast de asperges en aardbeien toch wel een smaak waar ik naar uitkijk.
En hoewel rabarber zuur van smaak is leent hij zich prima voor zoete gerechten. Groente in je toetje dus (klinkt toch veel beter). Rabarber is het allerlekkerste in het begin van het seizoen. Dan is hij lichtzuur en later in het seizoen zal die zuurte steeds verder toenemen en heb je dus ook steeds meer zoet nodig om te compenseren.
De rabarber is gezoet in een mengsel van honig, vanille en suiker. Een klein deel meng je door het beslag. De rest gebruik je als topping, net als de siroop. Een heerlijke licht zoete lekkernij om van te genieten!
Wat heb je nodig voor Rabarber Muffins
Voor de bereiding van deze Rabarber cupcakes heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Rabarber - Gebruik de stelen en niet de bladeren (die bevatten een te hoge concentratie oxaalzuur wat giftig is). Het rabarberseizoen loopt van (eind) maart tot 21 juni (de langste dag van het jaar). Hoe later de rabarber wordt geoogst, hoe zuurder hij is (en hoe meer suiker je moet toevoegen). Rabarber die in de supermarkt wordt verkocht heeft mooie rode stelen en die stelen geven bij het koken (wanneer je ze tenminste niet schilt) een hele mooie rode kleur aan de moes.
- Bloem - Voor deze cupcakes kun je normale tarwebloem gebruiken.
- Bakpoeder en zuiveringszout - Dit zijn rijsmiddelen en zorgen ervoor dat de cupcake luchtig wordt. Je kunt het zuiveringszout vervangen door bakpoeder, maar dat is een minder krachtig rijsmiddel.
- Eieren - Gebruik eieren maat L (ongeveer. 60 gram per ei). Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, dan mengen ze beter met het beslag en wordt het luchtiger.
- Suiker - "Normale" suiker. Soms wordt geadviseerd om fijne suiker te gebruiken. Dat lost beter op in de cupcakes. Ik heb het geprobeerd, maar voor het eindresultaat maakt het niet veel uit.
- Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).
- Honing - Honing heeft een eigen volle bloemige smaak. In combinatie met het vanille, een heerlijke combinatie met de rabarber.
- Boter - Roomboter, ongezouten. Haal de roomboter een half uur voor gebruik uit de koeling zodat hij op kamertemperatuur is.
- Zure room - Naast dat je vocht toevoegt aan het beslag, zonder dat het te dun wordt, zorgt het er ook voor dat de baksoda gaat werken (dit heeft een zuur nodig om te activeren).
- Slagroom en poedersuiker - Samen geklopt geeft dit een heerlijke room topping.
Hoe maak je Cupcakes met Rabarber
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Maak het beslag door boter met suiker luchtig te kloppen. Voeg de eieren en vanille-extract toe terwijl je mixt. Meng daar bloem en zure room door.
- Doe in een pannetje de suiker met honing en water.
- Voeg de rabarberstukjes daaraan toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
- Spatel ⅓ deel van de gezoete rabarberstukjes door het beslag.
- Verdeel het beslag over de muffinvorm en bak in 20 tot 25 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven (170 °C).
- Laat de cupcakes afkoelen naar kamertemperatuur. Klop de slagroom met poedersuiker stijf en spuit een toef op elke cupcake. Schep wat rabarberstukjes op de room en schenk ook wat siroop erop. Serveer!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Rabarber
- 300 gram rabarber
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel honing
- 250 ml water
- 1 theelepel vanille-extract
Cupcakes
- 150 gram bloem
- ¼ theelepel natriumbicarbonaat zuiveringszout
- ¼ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 90 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 2 eieren maat L, kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 ml zure room kamertemperatuur
Slagroom
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Bekleed een bakplaat met papieren cupcake vormpjes.
Rabarber topping
- Was de rabarber en snij hem in fijne halve maantjes (ongeveer ½ cm dik).300 gram rabarber
- Doe de rabarber samen met de suiker, honing, water en het vanille-extract in een steelpan en breng aan de kook, zet het vuur laag.200 gram suiker, 1 eetlepel honing, 250 ml water, 1 theelepel vanille-extract
- Laat 5 minuten sudderen en vervolgens afkoelen naar kamertemperatuur.
Cupcakes
- Meng in de eerste kom de bloem, zuiveringszout, bakpoeder en het zout met een vork goed door elkaar.150 gram bloem, ¼ theelepel natriumbicarbonaat, ¼ theelepel bakpoeder, ½ theelepel zout
- In een tweede kom meng je de boter met de suiker en met een mixer mix je die in ongeveer 3 minuten lichtgeel en luchtig.90 gram boter, 150 gram suiker
- Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei is opgenomen.2 eieren
- Meng ook het vanille-extract erdoor.1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer laag en meng de inhoud van de eerste schaal, het bloemmengsel, door het beslag.
- Meng tenslotte de zure room erdoor.100 ml zure room
- Zet de mixer uit en met een spatel meng je ⅓ van de rabarber door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in 20-25 minuten gaar.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Slagroom
- Klop de slagroom stijf met het poedersuiker.250 ml slagroom, 2 eetlepels poedersuiker
- Doe de slagroom over in een spuitzak.
- Net voor het serveren, spuit je de een toef slagroom op de cupcake en verdeel je stukjes rabarber erover.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Bewaar de cupcakes zonder room topping tot 2 dagen bij kamertemperatuur.
- Met topping of als het erg warm is - bewaar in de koelkast tot 3 dagen. Ze zullen door de vochtigheid in de koeling iets van structuur veranderen, maar nog steeds zijn ze erg lekker. Haal ze 30 minuten voor het serveren uit de koeling.
- Diepvries (alleen zonder topping) - Verpak ze in plastic folie en vervolgens in een diepvriesdoos. Zo blijven de cupcakes tot 3 maanden goed.
Geef een reactie