Tiramisu cupcakes: tiramisu is een van de ultieme Italiaanse desserts. Voor een buffet is het leuk om het als cupcake te serveren. Zo heeft iedereen een eigen toetje en is het zelfs uit de hand te eten.
Door de cakes te doordrenken met een koffiesmaak en als topping een mascarpone crème te gebruiken is dit het ultieme nagerecht op een Italiaans buffet: tiramisu cupcakes als dessert.
Italiaanse Dessert Cupcakes
Natuurlijk mag een dessert niet ontbreken in een buffet. En bij het Italiaanse buffet zijn er dan talloze mogelijkheden. IJs, tiramisu, zabaglione of een panna cotta, allemaal even lekker.
Maar bij een buffet is het handig als het makkelijk te hanteren is. Als je gasten staand eten bijvoorbeeld dan is het handig om een dessert te maken wat je makkelijk kunt vasthouden. En dat is zeker het geval bij deze Tiramisu cupcakes.
Top Tip
Door het gebruik van papieren cupcakevormpjes lossen de cupcakes mooi uit de bakvorm. Wil je geen papieren vormpjes gebruiken, zorg er dan voor dat je de bakvorm invet met boter voor gebruik.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Koffie siroop
- 80 ml water heet
- 1 theelepel espressopoeder
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel koffielikeur of amandel likeur
Cupcakes
- 250 gram roomboter kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 4 eieren maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel espressopoeder
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eetlepels melk
Topping
- 170 gram mascarpone
- 40 gram poedersuiker
- 1 theelepel espressopoeder
- 1 ½ eetlepel koffielikeur zoals Tia Maria, Marrakesh of Kahlua
- 180 ml slagroom
- 1 eetlepel cacao
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Koffie siroop
- Meng alle ingrediënten voor de siroop goed door.80 ml water, 1 theelepel espressopoeder, 3 eetlepels suiker, 1 eetlepel koffielikeur
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C en doe de papieren bakvormpjes in de cupcake vorm.
- Klop de boter op hoge snelheid met de mixer romig. Voeg de beide suikers toe en meng nog eens 2 minuten.250 gram roomboter, 100 gram suiker, 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- Verlaag de snelheid van de mixer naar medium en voeg de eieren één voor één toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige is opgenomen.4 eieren
- Voeg het vanille-extract en espressopoeder toe en meng nog even door.1 theelepel vanille-extract, 1 theelepel espressopoeder
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en meng met een spatel door het beslag.250 gram zelfrijzend bakmeel
- Giet de melk erbij en spatel die er doorheen.4 eetlepels melk
- Verdeel het beslag over de vormpjes en zet die in de oven. Bak 20 minuten of tot het moment dat de cakes gaar zijn (wanneer je een prikker in het midden van de cupcake prikt komt deze er droog uit).
- Prik met een houten prikker gaatjes in de bovenzijde van de cupcakes. Smeer met een kwastje de bovenkant van de cupcakes in met de koffiesiroop, totdat de koffie siroop op is.
- Laat de cupcakes 5 minuten staan en haal ze dan uit de cupcake bakvorm en plaats ze op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (anders smelt de topping).
Topping
- Meng in een grote kom de mascarpone, suiker, espressopoeder en likeur tot het goed gemengd is.170 gram mascarpone, 40 gram poedersuiker, 1 theelepel espressopoeder, 1 ½ eetlepel koffielikeur
- In een tweede kom klop je de slagroom stijf.180 ml slagroom
- Doe ⅓ van de slagroom bij de kom met mascarpone en meng deze door.
- Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe.
- Breng de topping over naar een spuitzak en decoreer elke cupcake met een toefje mascarpone crème.
- Bestuif elke cupcake met cacao.1 eetlepel cacao
Opmerkingen:
- Zorg dat bij het bereiden van het beslag voor de cupcakes alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de boter, eieren en melk), daardoor voorkom je klontjes in het beslag.
- Meng het deeg na het toevoegen van de laatste bloem net totdat de bloem is opgenomen. Zou je langer doorkloppen dan klop je de luchtigheid uit het beslag en krijg je een vaste cake.
- Cupcakes met topping kun je één dag op een koele plek bewaren.
- Tiramisu Cupcakes zonder topping kun je 4 dagen luchtdicht verpakt bij kamertemperatuur bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Verpak ze in een luchtdichte verpakking. Je kunt ze maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren. Laat ze bij kamertemperatuur ontdooien.
- Topping kun je een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Geef een reactie