Tiramisu is een van de ultieme Italiaanse desserts. Voor een buffet is het leuk om het als cupcake te serveren. Zo heeft iedereen een eigen dessert en is het zelfs uit de hand te eten. Door de cakes te doordrenken met een koffiesmaak en als topping een mascarpone creme te gebruiken is dit het ultieme Italiaanse buffet tiramisu cupcakes als dessert.
Natuurlijk mag een dessert niet ontbreken in een buffet. En bij het Italiaanse buffet zijn er dan talloze mogelijkheden. Ijs, tiramisu, zabaglione of een panna cotta, allemaal even heerlijk.
Maar bij een buffet is het handig als het makkelijk te hanteren is. Als je gasten staand eten bijvoorbeeld dan is het handig om een dessert te maken wat je makkelijk kunt vasthouden. En dat is zeker het geval bij deze Tiramisu cupcakes.
- Door het gebruik van papieren cupcakevormpjes lossen de cupcakes mooi uit de bakvorm. Wil je geen papieren vormpjes gebruiken, zorg er dan voor dat je de bakvorm invet met boter voor gebruik.
- Zorg dat bij het bereiden van het beslag voor de cupcakes alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de boter, eieren en melk), daardoor voorkom je klontjes in het beslag.
- Meng het deeg na het toevoegen van de laatste bloem net totdat de bloem is opgenomen. Zou je langer doorkloppen dan klop je de luchtigheid uit het beslag en krijg je een vaste cake.
- Zorg dat de slagroom goed koud is tijdens het kloppen, maar laat de mascarpone een kwartier opwarmen buiten de koeling. Slagroom kun je het beste stijfkloppen wanneer het koud is, maar wanneer de mascarpone te koud is, dan is het lastig om een egale topping te krijgen. De mascarpone en suiker worden voorzichtig met een spatel door de slagroom gevouwen om de luchtigheid van de topping te bewaren.
- Eten er kinderen mee, gebruik dan alleen koffie in je beslag. Is het een feestje voor volwassenen dan kun je de helft van de koffie vervangen door marsala.
- De aangegeven baktijd is een indicatie, maar elke oven wijkt iets af. In jouw oven kan het dus net iets warmer of kouder zijn. Gebruik daarom altijd een sateprikker om de gaarheid te testen. Prik het stokje in het midden van een cupcake en kijk of hij er schoon uitkomt. Wanneer dit niet het geval is, dan zet je de cupcakes nog even in de oven terug.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlTiramisu cupcakes
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
Ingrediënten
Koffie siroop
- 80 ml water (heet)
- 1 theelepel espresso poeder
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel koffie likeur (of amandel likeur)
Cupcakes
- 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 150 gram bruine suiker
- 4 eieren (maat L)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel espressopoeder
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eetlepels melk
Frosting
- 170 gram mascarpone
- 40 gram poedersuiker
- 1 theelepel espresso poeder
- 1 ½ eetlepel koffie likeur (zoals Tia Maria, Marrakesh of Kahlua)
- 180 ml slagroom
- 1 eetlepel cacao poeder
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Koffie siroop
- Meng alle ingredienten voor de siroop goed door.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de papieren bakvormpjes in de cupcake vorm.
- Klop de boter op hoge snelheid met de mixer romig.
- Voeg de beide suikers toe en meng nog eens 2 minuten.
- Verlaag de snelheid van de mixer naar medium en voeg de eieren één voor één toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige is opgenomen.
- Voeg het vanille-extract en espressopoeder toe en meng nog even door.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en meng met een spatel door het beslag.
- Giet de melk erbij en spatel die er doorheen.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en zet die in de oven.
- Bak 20 minuten of tot het moment dat de cakes gaar zijn (wanneer je een prikker in het midden van de cupcake prikt komt deze er droog uit).
- Prik met een houten prikker gaatjes in de bovenzijde van de cupcakes.
- Smeer met een kwastje de bovenkant van de cupcakes in met de koffiesiroop, totdat de koffie siroop op is.
- Laat de cupcakes 5 minuten staan en haal ze dan uit de cupcake bakvorm en plaats ze op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur (anders smelt de topping).
Frosting
- Meng in een grote kom de mascarpone, suiker, espresso poeder en likeur tot het goed gemengd is.
- In een tweede kom klop je de slagroom stijf.
- Doe â…“ van de slagroom bij de kom met mascarpone en meng deze door.
- Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe.
- Breng de frosting over naar een spuitzak en decoreer elke cupcake met een toefje mascarpone creme.
- Bestuif elke cupcake met cacao.
Opmerkingen:
- Door het gebruik van papieren cupcakevormpjes lossen de cupcakes mooi uit de bakvorm. Wil je geen papieren vormpjes gebruiken, zorg er dan voor dat je de bakvorm invet met boter voor gebruik.
- Zorg dat bij het bereiden van het beslag voor de cupcakes alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de boter, eieren en melk), daardoor voorkom je klontjes in het beslag.
- Meng het deeg na het toevoegen van de laatste bloem net totdat de bloem is opgenomen. Zou je langer doorkloppen dan klop je de luchtigheid uit het beslag en krijg je een vaste cake.
- Zorg dat de slagroom goed koud is tijdens het kloppen, maar laat de mascarpone een kwartier opwarmen buiten de koeling. Slagroom kun je het beste stijfkloppen wanneer het koud is, maar wanneer de mascarpone te koud is, dan is het lastig om een egale topping te krijgen. De mascarpone en suiker worden voorzichtig met een spatel door de slagroom gevouwen om de luchtigheid van de topping te bewaren.
- Eten er kinderen mee, gebruik dan alleen koffie in je beslag. Is het een feestje voor volwassenen dan kun je de helft van de koffie vervangen door marsala.
- De aangegeven baktijd is een indicatie, maar elke oven wijkt iets af. In jouw oven kan het dus net iets warmer of kouder zijn. Gebruik daarom altijd een sateprikker om de gaarheid te testen. Prik het stokje in het midden van een cupcake en kijk of hij er schoon uitkomt. Wanneer dit niet het geval is, dan zet je de cupcakes nog even in de oven terug.
Geef een reactie