Kabeljauw ovenschotel met rösti is echt comfort food. Een heerlijke maaltijd die perfect is voor een doordeweekse avond. Dit klassieke gerecht zit boordevol smaak van kabeljauw, aardappelen en een mix van kruiden en specerijen. Een romige witte wijnsaus bindt de ingrediënten samen, wat in een heerlijke maaltijd geeft voor het hele gezin.
Een makkelijk recept voor het avondeten, maar ook voor een speciale gelegenheid zoals Pasen.
Romige kabeljauwschotel met rösti: een comfort food doordeweekse maaltijd!
Kabeljauw filet, een vis die je heerlijk kunt kruiden en uitbakken in de pan, maar wat zich door zijn stevigheid ook goed leent voor een heerlijke ovenschotel. En omdat je toch een bijgerecht moet hebben heb ik een dakje van rösti gemaakt, wat in de oven heerlijk krokant bakt.
Kabeljauw heeft een neutrale, zachte smaak en de meeste mensen zijn er dol op. Wij ook. Zoals gezegd bak ik hem, frituur ik hem (kibbeling van kabeljauw), wordt hij gepocheerd of heerlijk in de oven gebakken zoals vandaag. En altijd is de schaal na afloop leeg.
En zoek je meer heerlijke recepten met vis, kijk dan eens op deze pagina vol zeevruchten en visrecepten. Zoals risotto met courgette en kabeljauw, een heerlijk slank vispakketje of een zalm kabeljauw terrine. Dat wordt genieten.
Maak zelf rösti voor je ovenschotel
Rösti, maak ik eigenlijk niet zo heel vaak. Nog niet, want het beviel erg goed in combinatie met de vis. Lekker knapperig en een mooie smaak zo samen met die romige vis.
Je raspt de aardappelen grof en brengt ze dan op smaak met kruiden en een uitje. Even aanbakken en je verdeelt ze over de vis. Een mooie smaakcombinatie, de krokante rösti met de zachte vis.
Wat heb je nodig voor Rösti ovenschotel met Vis?
Om deze Kabeljauw Ovenschotel met Rösti te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kabeljauwfilet - Een heerlijk stukje stevige witte vis. Het heeft een zachte smaak en het is een magere vissoort.
- Witte wijn - Dit gebruik je voor de zachte saus waarin je de vis pocheert. Gebruik een droge wijn zoals Chardonnay of Sauvignon blanc.
- Boter, bloem, en groentebouillon - Dit zijn de ingrediënten die je gebruikt voor het maken van de saus.
- Aardappels - Gebruik kruimige aardappels voor het maken van rösti ovenschotel, zoals de Frieslander, Doré, Bintje en Eigenheimer.
- Sjalot, paneermeel en ei - Het sjalotje voeg je toe om de rösti meer smaak te geven. Het paneermeel en ei zorgen ervoor dat de rösti bindt en niet uit elkaar valt.
Hoe maak je een Ovenschotel Kabeljauw met Rosti?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de bouillon en wijn in een hapjespan en leg de kabeljauw hierin. Breng aan de kook en laat 3 minuten sudderen. Haal de filets uit de pan. Hou de bouillon achter. Smelt in een pannetje boter. Roer de bloem erdoor en bak 2 minuten (hierdoor krijg je een roux). Schenk het witte wijn bouillon mengsel beetje bij beetje door de roux, terwijl je roert met een garde, tot je een mooie saus hebt.
- Leg de kabeljauw in een ovenschaal en schenk de saus rondom de vis.
- Rasp de geschilde aardappels en doe ze in een grote kom. Doe daar de eieren, paneermeel, gesnipperd sjalotje, peper en zout bij. Smelt boter in de pan en bak de rösti 3 minuten licht aan terwijl je blijft roeren.
- Verdeel de rösti over de kabeljauwfilets en zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200 °C. Laat 25 minuten bakken.
Deze kabeljauw ovenschotel met rösti is heerlijk met een groene salade, met groene boontjes met kruidenpaneer of rode kool gemaakt in de slowcooker.
Rösti als ontbijt
Nu dit klinkt misschien een beetje vreemd in de oren, maar rösti komt uit Zwitserland en werd vroeger als ontbijt gegeten (bron wikipedia). Je maakt het van geraspte aardappel en bakt die tot hij gaar en bruin is. En hoewel je niets hoeft toe te voegen aan een rösti, kun je de rösti nog lekkerder maken door ui, bacon, kaas of kruiden toe te voegen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 500 gram kabeljauw filet 4 stuks
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn droog
- 2 eetlepels boter ongezouten
- 2 eetlepels bloem
- 800 gram kruimige aardappelen
- 2 eieren losgeklopt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 1 eetlepel boter
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
Pocheren kabeljauw
- Doe de bouillon en wijn in een pannetje en leg de filets erin.500 gram kabeljauw filet, 500 ml groentebouillon, 100 ml witte wijn
- Breng aan de kook en laat drie minuten sudderen.
- Haal de filets met een schuimspaan uit de pan en leg ze in de ovenschaal.
- Bewaar het witte wijn bouillon mengsel
Witte wijn saus
- Ondertussen smelt je in een pannetje de boter.2 eetlepels boter
- Roer daar de bloem doorheen en bak 2 minuten.2 eetlepels bloem
- Schenk het witte wijn bouillon mengsel scheutje voor scheutje door de roux, tot je een mooie saus hebt.
- Schenk die rondom en over de vis.
Rösti
- Schil de aardappels en was ze. Rasp ze grof.800 gram kruimige aardappelen
- Meng de aardappel rasp met de eieren, paneermeel, sjalotje en peper en zout.2 eieren, 1 eetlepel paneermeel, 1 sjalotje, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Smelt boter in de pan en bak de rösti 3 minuten licht aan, terwijl je roert.1 eetlepel boter
- Verdeel de rösti over de kabeljauwfilet en zet de schaal in de oven.
- Laat 25 minuten bakken in de oven.
Opmerkingen:
- Koelkast - Gebakken vis kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- In dit recept is verse vis gebruikt. Daarom kun je de vis in dit recept invriezen. Heb je voor dit recept bevroren vis gebruikt, dan is het niet aan te raden om de vis in te vriezen.
- Diepvries: Laat de visschotel snel afkoelen en bewaar het in een luchtdichte verpakking/diepvrieszak. Je kunt de vis nu tot twee maanden bewaren. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Warm de rösti ovenschotel met vis gedurende 15 minuten op bij 200 °C.
Geef een reactie