Een rösti ovenschotel met kabeljauw die je iedereen op elk moment kunt voorzetten! Zachte vis die is gegaard In een romige witte wijn saus en die is bedekt met gekruide rösti aardappels. En vervolgens laat je hem bakken in de oven tot hij goudbruin is. Een makkelijk recept voor het avondeten, maar ook voor een speciale gelegenheid zoals Pasen.
Kabeljauw filet, een visje dat je heerlijk kunt kruiden en uitbakken in de pan, maar wat zich door zijn stevigheid ook goed leent voor een heerlijke ovenschotel. En omdat je toch een bijgerecht moet hebben heb ik een dakje van rösti gemaakt, wat in de oven heerlijk krokant wordt.
Zalm of kabeljauw is altijd een feestje
Wanneer wij vis eten, is dat meestal kabeljauw of zalm. Zalm is wat meer uitgesproken qua smaak, maar ik heb het geluk dat alle kinderen (en inmiddels mijn man ook), deze vis wel kunnen waarderen.
Kabeljauw daarentegen is neutraal qua smaak en de meeste mensen zijn er dol op. Wij ook. Zoals gezegd bak ik hem, frituur ik hem (kibbeling van kabeljauw), wordt hij gepocheerd of heerlijk in de oven gebakken zoals vandaag. En altijd is de schaal na afloop leeg.
Een zachte vis in een romige wijnsaus gecombineerd met een knapperige rösti topping. Een hoofdgerecht voor elk moment!

Maak zelf rösti voor je ovenschotel
Rösti, maak ik eigenlijk niet zo heel vaak. Nog niet, want het beviel erg goed in combinatie met de vis. Lekker knapperig en een mooie smaak zo samen met die romige vis.
Je raspt de aardappelen grof en brengt ze dan op smaak met kruiden en een uitje. Even aanbakken en je verdeelt ze over de vis. Een mooie smaakcombinatie, de krokante rösti met de zachte vis.

- Kabeljauwfilet - Een heerlijk stukje stevige witte vis. Het heeft een zachte smaak en het is een magere vissoort. Kabeljauw kun je vervangen door koolvis, schelvis of dorade.
- Witte wijn - Dit gebruik je voor de zachte saus waarin je de vis pocheert. Gebruik een droge wijn zoals Chardonnay of Sauvignon blanc. Gebruik je liever geen wijn, dan kun je dit ook achterwege laten.
- Boter, bloem, en groentebouillon - Dit zijn de ingrediënten die je gebruikt voor het maken van de saus.
- Aardappels - Gebruik kruimige aardappels voor het maken van rösti ovenschotel, zoals de Frieslander, Doré, Bintje en Eigenheimer.
- Sjalot, paneermeel en ei - Het sjalotje voeg je toe om de rösti meer smaak te geven. Het paneermeel en ei zorgen ervoor dat de rösti bindt en niet uit elkaar valt.

Stap 1 Pocheer de kabeljauwfilet
- Schenk de bouillon en wijn in een hapjespan.
- Leg de kabeljauwfilets in de pan en breng de vloeistof aan de kook. Zet het vuur laag en laat drie minuten sudderen. Haal de visfilets met een schuimspaan uit de pan. Bewaar het pocheervocht dat gaan we gebruiken voor de saus.

Stap 2 - Maak de witte wijn saus
- Smelt de boter in de pan en voeg in één keer de bloem toe.
- Bak de bloem 2 minuten, zodat de bloem gaart en de saus niet naar bloem gaat smaken.
- Schenk het pocheer vocht (de witte wijn - bouillon) bij de roux, terwijl je roert.
- Verwarm de saus terwijl je roert tot je een gladde saus hebt.

Stap 3 - Leg de vis in de ovenschaal
- Leg de vis in een ovenschaal.
- Schenk de witte wijn saus over en om de vis.

Stap 4 - Maak de rösti voor de ovenschotel
- Rasp de aardappels grof.
- Snipper het sjalotje en schep die bij de aardappelrasp.
- Schenk de eieren in de schaal.
- Voeg ook het paneermeel toe en roer alles goed door.

Stap 5 - Doe de rösti over de kabeljauw en bak in de oven
- Verhit boter in de pan en bak de rösti drie minuten.
- Roer de rösti tijdens het bakken door.
- Verdeel de rösti vervolgens over de kabeljauwfilet.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven (200 °C) en bak 25 minuten. Haal uit de oven en serveer meteen.
Rösti als ontbijt
Nu dit klinkt misschien een beetje vreemd in de oren, maar rösti komt uit Zwitserland en werd vroeger als ontbijt gegeten (bron wikipedia). Je maakt het van geraspte aardappel en bakt die tot hij gaar en bruin is.
En hoewel je niets hoeft toe te voegen aan een rösti, kun je de rösti nog lekkerder maken door ui, bacon, kaas of kruiden toe te voegen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Rösti ovenschotel met kabeljauw
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- Steelpan
Ingrediënten
500 ml groentebouillon
3 eetlepels boter ongezouten
2 eetlepels bloem
800 gram aardappelen
2 eieren losgeklopt
1 eetlepel paneermeel
1 sjalotje fijngesnipperd
¼ theelepel zout
⅛ theelepel peper
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
Pocheren kabeljauw
- Doe de bouillon en wijn in een pannetje en leg de filets erin.
- Breng aan de kook en laat drie minuten sudderen.
- Haal de filets met een schuimspaan uit de pan en leg ze in de ovenschaal.
- Bewaar het witte wijn bouillon mengsel
Witte wijn saus
- Ondertussen smelt je in een pannetje twee eetlepels boter.
- Roer daar de bloem doorheen en bak 2 minuten.
- Schenk het witte wijn bouillon mengsel scheutje voor scheutje door de roux, tot je een mooie saus hebt.
- Schenk die rondom en over de vis.
Rösti
- Schil de aardappels en was ze. Rasp ze grof.
- Meng de aardappel rasp met de eieren, paneermeel, sjalotje en peper en zout.
- Smelt 1 eetlepel boter in de pan en bak de rösti 3 minuten licht aan, terwijl je roert.
- Verdeel de rösti over de kabeljauwfilet en zet de schaal in de oven.
- Laat 25 minuten bakken in de oven.
Geef een antwoord