Ben je het zat om bouillonblokjes te gebruiken vol zout, suiker en smaakversterkers? Maak je eigen groentebouillon! Het is makkelijk, je kunt het helemaal naar jouw smaak maken, en het is een perfecte basis voor soepen, sausjes of slowcooker-gerechten. Plus, je gebruikt je groenterestjes, dus het is ook nog duurzaam. Win-win!

Zelfgemaakte Groentebouillon
Ik maak bijna elke week bouillon. Soms kippenbouillon, soms runderbouillon, en vaak deze groentebouillon. Het is zo handig om in huis te hebben. Groenterestjes die ik niet kan gebruiken, vries ik in. Later gaan ze met kruiden de pan in. Zo krijg je een heerlijke smaak.
Wat ik niet meteen gebruik, vries ik in. Ideaal voor een snelle soep op een koude dag. En wat extra fijn is: je kunt de smaak helemaal aanpassen! Hou je van pit? Voeg wat chilivlokken toe. Voor een rijke umami-smaak kun je paddenstoelen gebruiken. Mijn favoriet is een klassieke mix: wortel, prei, bleekselderij en ui met een vleugje laurier. Simpel en lekker!
Wat heb je nodig?

Welke groente gebruik je?
De basis is wortel, prei, bleekselderij en ui. Maar heb je restjes broccoli, bloemkool of courgette? Gooi die er ook bij. Perfect tegen verspilling!
Wat is een bouquet garni?
Dat is een kruidenbuiltje van tijm, peterselie en laurier. Bind ze samen met een touwtje, stop ze in een thee-ei, of voeg ze los toe als je de bouillon toch gaat zeven.
Hoeveel zout voeg je toe?
Zonder zout smaakt de bouillon wat zoetig. Ik gebruik een halve theelepel per pan. Zo is hij niet te zout, en kun je hem later precies op smaak brengen in je recept. Voor gezouten bouillon (zoals je die kent van een bouillonblokje) heb je ongeveer een theelepel zout per 500 ml water nodig.
Bereiding

- Voorbereiden: Schil de wortel en snijd alle groenten grof. Gebruik je een biologische ui? Laat het velletje zitten voor een mooie gele kleur, maar was hem wel goed. Doe de groenten in een grote pan.
- Voeg de kruiden en peperkorrels toe. Vul de pan met 4 liter water en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles 30 minuten zachtjes sudderen.
- Giet de bouillon door een fijne zeef. De groenten en kruiden gooi je weg.
- Laat de bouillon afkoelen en voeg eventueel wat zout toe.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Groentebouillon Zelf Maken
Ingrediënten
- 1 wortel
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- restjes groenten, indien aanwezig
- 5 zwarte peperkorrels
- 2 takjes verse tijm
- 3 takjes peterselie
- 1 laurierblaadje
Instructies
- Schil de wortel en snijd deze in drie stukken.1 wortel
- Maak de prei schoon en snijd hem in twee stukken.1 prei
- Was de bleekselderij en breek deze in twee stukken.2 stengels bleekselderij
- Snijd de ui in vieren en pel de knoflook.1 ui, 1 teentje knoflook
- Vul een grote pan met 4 liter water. Voeg alle groenten, de peperkorrels, tijm, peterselie en het laurierblaadje toe.restjes groenten, 5 zwarte peperkorrels, 2 takjes verse tijm, 3 takjes peterselie, 1 laurierblaadje
- Breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bouillon 30 minuten zachtjes koken.
- Zet een grote kom of pan klaar en plaats er een zeef bovenop. Giet de bouillon voorzichtig door de zeef zodat alle vaste ingrediënten achterblijven.
- Breng de bouillon op smaak met een beetje zout. Proef en voeg eventueel meer toe.
Opmerkingen
- Koelkast: Zet de afgekoelde bouillon afgedekt in de koelkast. Zo blijft hij 2 dagen goed.
- Diepvries: Vries de bouillon in porties in. Handig: gebruik een ijsblokjesvorm voor kleine hoeveelheden. Zo kun je precies doseren.
- Opwarmen: Verwarm de bouillon op laag vuur terwijl je roert. Voor sommige gerechten kun je hem ook koud gebruiken.
Geef een reactie