Een heerlijk recept voor zelfgemaakte groentebouillon lekker als basis van tal van gerechten en soep (natuurlijk). Van verse groenten gemaakt.
Wat is nu zo fijn aan zelfgemaakte groentebouillon?
- Lekker (met stip op 1), er zit heel veel smaak aan.
- Je weet precies wat er in zit (het is een heel puur gerecht).
- Ideaal om restjes groenten op te maken, dus ook goedkoop.
- Vegetarisch.
- Kost weinig tijd om te maken.
Zelfgemaakte groentebouillon
En dat omschrijft precies de homemade groentenbouillon. Alle groentensmaken zijn er door het sudderen ingetrokken en geven hun smaak af. Er zijn geen verborgen ingrediënten en je hoeft de verpakking niet na te lezen met een woordenboek erbij.
Verwerk je restjes in de bouillon
Houdt je de kontjes over van je verse worteltjes, de stronk van de bloemkool of broccoli, alles is te gebruiken. Vries het in (wanneer je niet meteen een bouillon trekt) en gooi het in het water wanneer je start met de bouillon. En het kost weinig tijd om te bereiden. Om de groenten hun smaak af te laten geven heb je slechts een half uurtje sudder tijd nodig. Dat valt toch best wel mee?
Een heerlijk basisrecept
Groentebouillon is heerlijk als basis van tal van gerechten, soep (natuurlijk), stampot en aardappelpuree (heerlijk om de puree daarmee smeuïg te maken), maar ook lekker om groenten en aardappelen in te koken voor extra smaak.
- Wil je de smaak (qua zout) van een bouillonblokje benaderen, gebruik dan 1 theelepel zout per 500 ml water (minder mag natuurlijk ook).
- Wanneer je veel bouillons maakt, koop dan kruidenplantjes in de supermarkt. Op termijn ben je dan veel goedkoper uit.
- Gebruik je de bouillon niet meteen of niet helemaal, breng hem dan pas op smaak met zout wanneer je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Bij het opwarmen kookt hij altijd een beetje in, waardoor het zout nogal kan overheersen. Overkomt je dat toch, dan kun je simpel wat water toevoegen.
- Onderstaand een basisrecept, maar varieer eens met groenten. Zoals geschreven bloemkoolstronken en wortelkontjes zijn ook te gebruiken.
- Doe er een beetje vermicelli in en tuinkruiden en je hebt een heerlijk helder soepje.
Bewaren
- Na het koken koel je de bouillon snel af. De bouillon kun je vervolgens 2 tot 3 dagen in de koeling bewaren.
- De bouillon kun je prima invriezen en is dan 2 maanden houdbaar

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennl
Groentebouillon
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
1 wortel
1 prei
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 teentje knoflook
2 takjes tijm
3 takjes peterselie
1 laurierblaadje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Schil de wortel en snij in drieën.
- Maak de prei schoon en snij in twee stukken.
- Was de stengels bleekselderij en breek doormidden.
- Snij de ui in vieren en ontvel de knoflook.
- Vul een pan met 4 liter water en doe alle ingrediënten erin.
- Breng aan de kook en laat 30 minuten koken.
- Zet een zeef over een kom of pan met voldoende inhoud en giet de bouillon af in de zeef.
- Breng op smaak met zout.
Opmerkingen:
- Wil je de smaak (qua zout) van een bouillonblokje benaderen, gebruik dan 1 theelepel zout per 500 ml water (minder mag natuurlijk ook).
- Wanneer je veel bouillons maakt, koop dan kruidenplantjes in de supermarkt. Op termijn ben je dan veel goedkoper uit.
- Gebruik je de bouillon niet meteen of niet helemaal, breng hem dan pas op smaak met zout wanneer je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Bij het opwarmen kookt hij altijd een beetje in, waardoor het zout nogal kan overheersen. Overkomt je dat toch, dan kun je simpel wat water toevoegen.
- Onderstaand een basisrecept, maar varieer eens met groenten. Zoals geschreven bloemkoolstronken en wortelkontjes zijn ook te gebruiken.
- Doe er een beetje vermicelli in en tuinkruiden en je hebt een heerlijk helder soepje.
Geef een antwoord