Een pissaladiere, een hartige lunch pizza belegt met ui, ansjovis en olijven. De enige echte Franse uientaart. Doordat de uien zo lang stoven zijn ze heerlijk zoet en een mooie combinatie met de zoute ansjovis en olijven.
Deze zondag met dit mooie weer maakte ik een pissaladière. Een soort pizza gegarneerd met ui, ansjovis en olijven. De uien zijn behoorlijk lang gestoofd met tijm en laurier waardoor ze zoet smaken. Echt goed.
En het was een heerlijk gerecht, zag er prachtig uit en het rook ook erg goed . Het recept is een bewerking van de Franse uientaart zoals beschreven in Dorie Greenspans kookboek French Fridays with Dorie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlPissaladière, Franse uientaart
Ingrediënten
Voor het deeg
- 160 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 8 gram instant gist
- 80 ml water (lauw)
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 1 ei (L)
Voor de topping
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 uien (in dunne plakjes)
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 6 ansjovis filets
- ⅛ theelepel zeezout
- ⅛ theelepel peper
- 12 olijven (zonder pit)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Bereiding deeg
- Meng het water met gist en suiker. Zet opzij voor 5 minuten. Na deze tijd moet je kleine belletjes zien (als je deze niet ziet, dan werkt het gist niet goed en moet je een nieuw pakje gebruiken).
- Doe de bloem, zout en olijfolie in een kom en meng goed. Voeg dan het gist mengsel en ei toe. Meng alles door en door tot de bloem is opgenomen.
- Stort het deeg dan op je oppervlak en beginnen te kneden. Kneed tot het deeg zacht en elastisch is (ongeveer 10 minuten).
- Bestrijk een kom met olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met een handdoek en zet 1 uur weg op een warme plek.
Bereiding topping
- Ondertussen verhit je een grote koekenpan op laag vuur. Schenk de olijfolie erbij. Voeg de uien, tijm en laurierblaadje toe en roer goed door, zodat alles is bedekt met olie.
- Stoof de uien terwijl je regelmatig roert, gedurende 40 minuten, totdat de uien doorzichtig en goud van kleur zijn.
- Haal de pan van het vuur , verwijder de tijm en laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper. Zet even weg totdat je het nodig hebt.
Bakken Pissaladière
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een lap van 25 x 30 cm. Leg het deeg op de bakplaat. n .
- Verdeel het ui mengsel erover en bak de pissaladière 20 minuten in de oven.
- Neem de bakplaat uit de oven en leg de ansjovis en olijven erop. Zet het weer terug in de oven en bak nog eens 5 minuten