Franse Pissaladière, is een hartige taart uit de Provence en de Franse stad Nice, in het zuiden van Frankrijk. De basis is een deeg dat je kunt vergelijken met een pizzadeeg, maar de topping is anders. In plaats van tomatensaus en kaas, gebruik je gestoofde uien, ansjovis en olijven. Een heerlijke combinatie van zoet en hartig waar je niet vanaf kunt blijven.
Franse Pizza met Ansjovis en Ui
Deze zondag met dit mooie weer maakte ik een pissaladière. Een soort pizza gegarneerd met ui, ansjovis en olijven. De uien zijn behoorlijk lang gestoofd met tijm en laurier waardoor ze zoet smaken. En het was een heerlijk gerecht, zag er prachtig uit en het rook ook erg goed.
De smaak van de franse pizza met ansjovis en ui is uniek en heel bijzonder. De gekarameliseerde uien geven een zoete, zachte smaak. De zoute smaak van de ansjovis en hartige olijven maken het geheel af.
Dit gerecht wordt vaak geserveerd als hapje, lunch, maar kun je ook prima eten als hoofdgerecht met een lekkere frisse salade. Pissaladière is een perfecte manier om een stukje Frankrijk naar je eigen keuken te brengen.
Het recept is een bewerking van de Franse uientaart zoals beschreven in Dorie Greenspans kookboek French Fridays with Dorie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Deeg
- 1 theelepel suiker
- 8 gram instant gist
- 80 ml water lauw
- 160 gram bloem
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 theelepel zout
- 1 ei maat L
Voor de topping
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 6 uien in ringen
- 1 takje verse tijm
- 1 laurierblad
- ⅛ theelepel zeezout
- ⅛ theelepel peper
- 6 ansjovisfilets
- 12 groene olijven zonder pit
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bereiding Deeg
- Meng het water met gist en suiker. Zet opzij voor 5 minuten. Na deze tijd moet je kleine belletjes zien (als je deze niet ziet, dan werkt het gist niet goed en moet je een nieuw pakje gebruiken).1 theelepel suiker, 8 gram instant gist, 80 ml water
- Doe de bloem, zout en olijfolie in een kom en meng goed. Voeg dan het gist mengsel en ei toe. Meng alles door en door tot de bloem is opgenomen.160 gram bloem, 2 eetlepels olijfolie extra vierge, 1 theelepel zout, 1 ei
- Stort het deeg dan op je oppervlak en beginnen te kneden. Kneed tot het deeg zacht en elastisch is (ongeveer 10 minuten).
- Bestrijk een kom met olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met een handdoek en zet 1 uur weg op een warme plek.
Bereiding topping
- Ondertussen verhit je een grote koekenpan op laag vuur. Schenk de olijfolie erbij. Voeg de uien, tijm en laurierblaadje toe en roer goed door, zodat alles is bedekt met olie.2 eetlepels olijfolie extra vierge, 6 uien, 1 takje verse tijm, 1 laurierblad
- Stoof de uien terwijl je regelmatig roert, gedurende 40 minuten, totdat de uien doorzichtig en goud van kleur zijn.
- Haal de pan van het vuur, verwijder de tijm en laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper. Zet even weg totdat je het nodig hebt.⅛ theelepel zeezout, ⅛ theelepel peper
Bakken Pissaladière
- Verwarm de oven voor op 230 °C of 210 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en rol het uit tot een lap van 25 x 30 cm. Leg het deeg op de bakplaat.
- Verdeel het uimengsel erover en bak de pissaladière 20 minuten in de oven.
- Neem de bakplaat uit de oven en leg de ansjovis en olijven erop. Zet de plaat terug in de oven en bak nog eens 5 minuten6 ansjovisfilets, 12 groene olijven
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de pissaladière luchtdicht in de koeling voor maximaal 2 dagen.
- Diepvries: Snij in porties en wikkel alle porties in plasticfolie. Verpak alles vervolgens ook nog eens in een tweede laag. Dit blijft tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Warm de Franse uientaart op in de oven 6-7 minuten afgedekt bij 180 °C of tot hij warm is.
Geef een reactie