Heerlijke zoetzure rode kool uit de slowcooker. Met appeltjes, kruiden en gestoofd in een zoetzure saus. Het hele huis ruikt heerlijk! En door de slowcooker krijg je snel en makkelijk een heel eenvoudig een hele zachte gare rode kool met lekker veel smaak.

Rode Kool uit de Slowcooker
Ik maak de heerlijkste stoofschotels met mijn slowcooker. Zo ideaal en makkelijk! Grootmoeders Hachee of Pulled beef uit de slowcooker, allemaal even lekker en simpel te maken. Maar groentes, dat had ik nog niet eerder gemaakt.
Rode kool is een groente die ik altijd lang laat stoven om heerlijk op smaak te komen. En een vast ingrediënt zijn naast appels, een scheutje azijn en suiker ook altijd kruidnagel, jeneverbessen, laurierblaadjes en een kaneelstokje. Want daardoor krijg je die heerlijke diepe smaak.
En wat echt fijn was van deze rode kool uit de slowcooker was dat ik niet in de buurt hoefde te blijven van het fornuis. Het duurt misschien wat langer, maar ik had er geen omkijken naar. Ik hoefde niet te checken of de rode kool droog kookte of dat het niet te lang opstond (en ik rode kool moes kreeg). De rode kool komt elke keer als ik het in de crockpot maak er perfect gegaard uit.
Wat heb je nodig voor Rode Kool met Appeltjes?
Voor de bereiding van slowcooker rode kool heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

Rode kool, voorgesneden of heel?
Doordat rode kool een harde kool is, is het behoorlijk wat werk om het schoon te maken. En ook het snijden is een behoorlijk karwei. Hoewel je dat laatste prima in een keukenmachine met mes en snijplaten kunt doen. Maar dit is nou zo'n typische groente die je goed gesneden kunt kopen in de supermarkt en die je veel werk bespaart.
Welke appels gebruik je?
Geschikte appels voor de rode kool zijn Elstar, Jonagold of Cox. Ze vallen goed uit elkaar en zijn lekker zoet.
Hoe maak je Slowcooker Rode Kool met Appel en Kaneel
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Een makkelijk recept voor het maken van rode kool in de slowcooker. Doe de rode kool, ui, knoflook, appels, suiker, honing, azijn, bouillon en de kruiden in de slowcooker en zet hem aan op laag. Laat 7 tot 8 uur garen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Kruiden - Kruidnagel en jeneverbessen en laurierblaadjes haal je voor het serveren uit de rode kool. Om het nu heel makkelijk te maken, gebruik ik een theezeef om de kruiden te verzamelen. Die vind je makkelijk terug. Het laurierblad en kaneelstokje zijn voldoende groot om snel terug te vinden.
- Slowcooker Hoog of Laag - Normaal maak je het recept op lage stand gedurende 8 uur. Dan zijn de smaken optimaal ingetrokken. Maar heb je wat minder tijd dan kun je hem ook 4 uur op Hoge stand.
- Lekker erbij - Aardappelpuree, appelmoes en Ouderwetse Hachee. Top combinatie!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Rode Kool uit de Slowcooker
Ingrediënten
- 2 jeneverbessen
- 2 kruidnagels
- 600 gram rode kool, gesneden
- 1 rode ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 2 appels, Elstar, Jonagold of Cox, geschild en de kern eruit. In blokjes gesneden.
- 1½ eetlepel rode wijnazijn
- 250 ml groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Optioneel: Doe de jeneverbessen en kruidnagel in een thee-ei (zakje). Zo verwijder je ze op het laatst makkelijk.2 jeneverbessen, 2 kruidnagels
- Doe de rode kool, ui, knoflook, bruine suiker, honing, tomatenketchup, appelblokjes, rode wijnazijn in de slowcooker en meng goed door.600 gram rode kool, 1 rode ui, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels bruine suiker, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 appels, 1½ eetlepel rode wijnazijn, 250 ml groentebouillon
- Leg de laurierblaadjes, het kaneelstokje, jeneverbes en kruidnagel erop.2 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels
- Zet de slowcooker aan op de laagste stand gedurende 8 uur.
- Verwijder de jeneverbessen, kruidnagel, kaneelstokje en laurierblaadjes.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.peper en zout
- Serveer meteen.
Opmerkingen
- Koelkast - Bewaar afgedekt tot 2 dagen in de koelkast
- Diepvries - Doe de rode kool in een diepvriesdoos en bewaar maximaal 3 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Doe de rode kool in een pannetje en verwarm op gemiddeld vuur terwijl je roert tot hij warm is.
Marijke says
Afgelopen weekend gemaakt en het was heerlijk! Dank je wel voor dit recept.
Roland says
Ik maak hem inmiddels voor de 5e keer, heerlijk. Een favoriet van mij voor de slowcooker inmiddels.
Andréa says
Dit is één van mijn guilty pleasures. Ik maak dit vaak en vries dan vaak ook een portie in voor later.