Eieren in pittige saus, dit Indische gerecht dat ook wel Sambal Goreng Telor wordt genoemd heeft een heerlijke volle smaak, geurend naar specerijen, smakend naar het verre Oosten. Het is licht pittig, maar vooral lekker van smaak. Dit vegetarisch Indonesisch recept is echt top.
Sambal Goreng Telor (Eieren in Pittige Saus)
De Indonesische keuken heeft niet alleen heerlijk vleesgerechten, maar kent een groot aantal ei recepten. Niet verwonderlijk want bijna elk dorp in Indonesië heeft wel kippen rondlopen door de straten.
Eieren zijn daardoor goed te krijgen en goedkoper dan vlees. En er zijn tal van Indische ei recepten die echt heel lekker zijn. Neem bijvoorbeeld deze Eieren in pittige saus: een heerlijke volle smaak, geurend naar specerijen, smakend naar het verre Oosten.
Door de gekookte eieren aan te bakken, worden ze knapperig en extra rijk van smaak. En de pittige peper geeft een pittige smaak. Omdat mijn recepten geschikt zijn voor het hele gezin voeg je kokosmelk toe die het recept wat zachter maakt. Een heerlijk gerecht.
Wat heb je nodig voor Lekkere Pittige Indische Eieren?
Om deze Sambal Goreng Telor zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Eieren - Gebruik hardgekookte eieren, die je eerst pelt en dan aanbakt (voor meer smaak). Deze methode voor het koken van hardgekookte eieren gebruik ik zelf altijd.
- Sjalotjes en knoflook - De basis van de pittige saus.
- Rode peper - Snij het pepertje fijn en voeg het inclusief de zaden toe aan de pan. Wil je een minder hete variant, verwijder dan de zaden. Hou je van heel pittig voeg dan één of zelfs twee extra pepers toe.
- Laos - Of Galangal. Dit is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende citrus smaak. Kun je het niet aankomen dan kun je het vervangen door gemberpoeder gecombineerd met ⅛ theelepel citroengras.
- Koriander - In de Indische keuken ook Ketoembar genoemd. Het smaakt naar peterselie met een citroen tint.
- Kurkuma - oftewel geelwortel. Dit is een beetje bitter en scherp. Het wordt veel in de Oosterse keuken gebruikt voor de smaak en de kleur.
- Citroengras - In de Indische keuken vaak vers gebruikt, maar hier in poedervorm. Het geeft een frisse citroenachtige smaak aan de saus.
- Steranijs - Voeg dit heel toe en verwijder voordat je het opdient. Het geeft een vleugje anijssmaak.
- Kardamom - Dit is een peul waarin zaden zitten. Je kunt het ook gemalen kopen, maar de voorkeur in dit recept heeft de hele variant, omdat het dan niet te sterk wordt. Het is een verwarmend kruid, een beetje zoetig en een klein tikje citrusachtig.
- Witte peper - Het heeft een wat aromatische smaak in vergelijking met zwarte peper. Het is pikant en lichtzoet.
- Salam blaadje - Dit wordt vaak Indische laurier genoemd. Het geeft veel smaak af (zuur tot bitter). Je eet de blaadjes niet, maar stooft ze mee (net zoals bij laurierblaadjes). Heb je geen salam dan kun je ook een laurierblaadje gebruiken.
- Palmsuiker - Palmsuiker (Gula Djawa) wordt gewonnen uit de palmboom. Het sap van deze boom wordt ingekookt tot je die kenmerkende bruine kleur overhoudt. Wanneer je het vervolgens in een vormpje stort, hard het uit. Het heeft een karamelachtige licht zoute smaak. Je vind dit ingrediënt bij de Toko.
- Kokosmelk - Gewonnen uit het sap van geraspte vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een lichtzoete, rijke en volle smaak.
Hoe maak je Ei in Pittige Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bak de gekookte en gepelde eieren totdat het eiwit krokant en goudbruin is.
- Doe de fijngesneden ui, peper en knoflook in een hete pan en roerbak 2 minuten. Voeg dan de gember, laos, koriander, palmsuiker, witte peper, salamblaadjes en water toe en roerbak 1 minuut terwijl je alles mengt.
- Schenk de kokosmelk in de pan en doe ook de kardamom peulen, steranijs en citroengras erbij. Meng goed door. Laat aan de kook komen.
- Zet het vuur laag en leg de eieren terug in de pan. Laat 10 minuten sudderen.
Serveer de eieren in pittige saus met witte rijst en een komkommersalade. Het is ook erg lekker als onderdeel van een rijsttafel met Babi Ketjap, Mini Loempia's en Kip Boemboe Bali.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 6 eieren hardgekookt en gepeld
- 1 eetlepel olie
- 4 sjalotje fijngesneden
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 1 rode peper (evt. zonder zaden), fijngesneden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel laos
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel palmsuiker
- ⅛ theelepel witte peper
- 2 salamblaadjes
- 50 ml water
- 1 theelepel sereh (citroengras)
- 200 ml kokosmelk
- 5 kardemompeulen gekneusd
- 1 steranijs
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe wat olie in een koekenpan en bak de eieren aan tot ze een krokante bruine laag hebben.6 eieren
- Haal met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
- Schenk wat olie in de pan en laat heet worden. Voeg de sjalotjes, knoflook en peper toe en roerbak 2 minuten.1 eetlepel olie, 4 sjalotje, 2 tenen knoflook, 1 rode peper
- Doe het gemberpoeder, laos, koriander, kurkuma, palmsuiker, witte peper, salamblaadjes en 50 ml water in de pan.1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel laos, 2 theelepels gemalen koriander, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel palmsuiker, ⅛ theelepel witte peper, 2 salamblaadjes, 50 ml water
- Roerbak alles 1 minuut zodat de smaken goed mengen.
- Voeg dan het kokosmelk, steranijs, kardamom peulen en citroengras toe aan de pan.1 theelepel sereh (citroengras), 200 ml kokosmelk, 5 kardemompeulen, 1 steranijs
- Voeg als laatste de eieren toe en laat 10 minuten sudderen.
- Verwijder het steranijs, kardamom en salam uit de pan en serveer meteen!
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de pittige eieren in een luchtdicht afgesloten doos in de koeling, gedurende maximaal drie dagen (en de smaak wordt zelfs nog lekkerder).
- Diepvries - Hoewel je eieren kunt invriezen, wordt de structuur van het eiwit rubberachtig. Geen aanrader dus.
- Opwarmen - Voeg 2 eetlepels water aan een pan met Sambal Goreng Telor toe en verwarm op laag vuur terwijl je af en toe roert. Kookt de saus te veel in, voeg dan nog wat extra water toe.
Geef een reactie