Malse kip met Boemboe Bali kruiden, dit recept uit de Indische keuken is ZO lekker. Het is een makkelijk recept waarbij de kip wordt gebakken in een kruidenmengsel (de boemboe) en vervolgens gestoofd. Het ruikt heerlijk, smaakt voortreffelijk en is heel eenvoudig te maken. Ajam Boemboe Bali is één van de lekkerste kiprecepten uit de Indische keuken!
Kip met Boemboe Bali
De Indonesische keuken kent een scala aan heerlijke recepten. Dat weet ik nog van vroeger toen mijn buurvrouw de lekkerste gerechten maakte. En het rook altijd lekker en kruidig.
Een lekker voorbeeld is deze Ajam Boemboe Bali. Ajam (of Ayam) staat voor kip. Boemboe Bali betekent een kruidenmengsel uit Bali. En die boemboe maak je helemaal zelf (dat is echt veel lekkerder dan zo'n bakje). En dat is echt heel makkelijk!
Deze kip is lekker met witte rijst en een heerlijke salade. Of als onderdeel van een rijsttafel!
Wat heb je nodig voor Ajam Boemboe Bali?
Voor de bereiding van de kip met Boemboe Bali heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Kip - Kipfilet is het makkelijkst. Maar je kunt ook kiezen voor kiphaasjes, dat gaat prima in dit recept.
- Tomaten - Geeft een heerlijke smaak aan de saus.
- Ketjap Manis - Een zoete Indonesische soja saus. Het is donker van kleur en geeft een heerlijke soja smaak.
- Kruiden voor Ajam Boemboe Bali: Kruiden zijn heel belangrijk in de Indonesische keuken. Zo ook in dit recept, dat natuurlijk bestaat uit de basis drie: sjalot, knoflook en gember. En naast deze basis voor de boemboe voegen we nog wat extra specerijen toe.
- Laos - Of Galangal. Dit is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende citrus smaak. Kun je het niet aankomen dan kun je het vervangen door gemberpoeder gecombineerd met ⅛ theelepel citroengras.
- Kokosrasp - Kokosrasp voeg je toe om de saus in te dikken en om een vleugje kokos toe te voegen.
- Komijn - Zoet en verwarmend. In het Indonesisch ook bekend als Djinten.
- Koriander - fris en citroenachtig. Voor de meeste mensen dan. Sommige vinden het naar zeep smaken. Laat het dan gewoon weg.
- Trassi - Een garnalenpasta die veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken. Je kunt het vervangen door 2 theelepels miso of 2 theelepels vissaus (maar de smaak is wel een beetje anders).
- Palmsuiker - Palmsuiker (Gula Djawa) wordt gewonnen uit de palmboom. Het sap van deze boom wordt ingekookt tot je die kenmerkende bruine kleur overhoudt. Wanneer je het vervolgens in een vormpje stort, hard het uit. Het heeft een karamelachtige licht zoute smaak. Je vind dit ingrediënt bij de Toko.
- Tamarinde - Pasta van tamarindevruchten. Het heeft een zoetzure smaak en is heerlijk fris. Dit kun je in de supermarkt vinden of bij de toko.
- Salam blad - Dit is ook bekend als Indische laurier en is gedroogd (en soms ook vers of in de diepvries) bij de Toko.
Hoe maak je dit Indische Kip Eenpansrecept
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Snij de peper, sjalot, knoflook en tomaat. Bak de kip tot hij goudbruin is in de wok. Door het aanbakken van de kip zorg je ervoor dat de sappen in de kip blijven. Doe de ingrediënten voor de boemboe in de foodprocessor en pulseer tot je een bijna gladde specerijenmix hebt. Een boemboe hoeft niet helemaal glad te zijn. Het is lekker als hij nog iets structuur heeft. Maar het is wel lekker om er geen grote stukken in te hebben.
- Verhit olie in de wok en doe de boemboe erin. Bak 3 minuten. Doe de blokjes tomaat, ketjap, salam en sereh erbij en bak alles nog eens vijf minuten.
- Voeg de kip toe aan de pan en bak nog eens vijf minuten in de boemboe mee.
- Doe het water en kokosrasp in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten sudderen. Serveer!
Serveertip de Balinese kip met Bami Goreng en een pittige komkommer salade. Lekker!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 800 gram kipfilet in blokjes 2 x 2 cm
- 1 rode peper
- 7 sjalotten fijngesneden
- 5 tenen knoflook fijngesneden
- 3 cm gember geschild en in grove stukken.
- 1 theelepel galangal powder
- 2 theelepels koriander
- 1 theelepel komijn
- 1 eetlepel tamarinde
- 1 theelepel trassi
- 2 eetlepels olie
- 2 tomaten in blokjes gesneden
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels palmsuiker gula djawa (of bruine suiker)
- 3 salam blaadjes Indisch laurier
- 2 stengels sereh gekneusd (citroengras)
- 75 gram geraspte kokos
- 100 ml water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit wat olie in de wok en bak de kip tot hij goudbruin is. Hij hoeft nog niet gaar te zijn. Haal met een schuimspaan de blokjes uit de wok en zet even terzijde. Maak de wok schoon.2 eetlepels zonnebloemolie, 800 gram kipfilet
- Was je peper en snij de bovenkant eraf en snij in grove stukken.1 rode peper
- In de foodprocessor stop je de peper, sjalot, gember, knoflook, laos, koriander, komijn, tamarinde en trassi toe. Pulseer tot je een gladde boemboe hebt.1 rode peper, 7 sjalotten, 5 tenen knoflook, 1 theelepel galangal powder, 2 theelepels koriander, 1 theelepel komijn, 1 eetlepel tamarinde, 1 theelepel trassi, 3 cm gember
- Verhit 2 eetlepels olie in de wok en doe de boemboe daarin. Bak alles 3 minuten op gemiddeld vuur.2 eetlepels olie
- Voeg dan de blokjes tomaat, palmsuiker, ketjap, salam blaadjes en sereh toe. Bak 5 minuten.2 tomaten, 4 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels palmsuiker, 3 salam blaadjes, 2 stengels sereh
- Doe de kip terug in de wok en roerbak 5 minuten.
- Doe de geraspte kokos en 100 ml water in de pan en breng aan de kook.75 gram geraspte kokos, 100 ml water
- Zet het vuur laag en 30 minuten sudderen.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - De Ajam Boemboe Bali kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
- Diepvries - Laat de Indische Kip met Boemboe Bali snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de kip op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
Geef een reactie