Frikadel Djagoeng (of Frikadel Jagung) een heerlijke snack uit de Indonesische keuken. Gefrituurd in een laagje olie zijn deze Indische maiskoekjes onweerstaanbaar lekker. Serveer ze aan visite, in een salade of als bijgerecht bij de Indische rijsttafel.

Frikadel Djagoeng {Indische Maiskoekjes}
Is het Frikadel Djagoeng, Frikadel Jagung of toch Perkedel Jagung? Een klein geheimpje: het is allemaal hetzelfde. In dit geval is het officieel Perkedel Jagung, maar hier in deze omstreken toch beter bekend als Frikadel Djagoeng. En Djagoeng is oude spelling (van voor 1972 toen het Bahasa Indonesia is geïntroduceerd). In de nieuwe spelling wordt Djagoeng Djagung.
En ook al is de benaming vaak verandert, deze snack is nog steeds erg lekker. Krokant gebakken Indische maiskoekjes met heerlijk kruiden. Je eet je vingers er bij op. Ik weet zeker dat je er meer dan één gaat eten!
Wat heb je nodig voor Perkedel Jagung
Voor de bereiding van Indische maiskoekjes heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
En wat kan ik af en toe toch vergeetachtig zijn. Het bosuitje en verse koriander ben ik er vergeten bij te leggen, maar is zeker nodig voor deze knapperige snack.

Verse mais of uit blik?
Beide is mogelijk. Kun je verse mais aankomen, voeg dan een snufje zout toe aan het recept. Dit hoeft niet bij mais uit blik, want daar is het al aan toegevoegd.
Wat zijn kemirinoten?
Deze noten worden vaak gebruikt in de Indonesische keuken en je koopt ze dan ook in de Toko. Het zijn noten, die je niet rauw kunt eten (dan zijn ze licht giftig). Voor gebruik maal je ze fijn (of plet je ze). De toevoeging van gemalen kemirinoten zorgt ervoor dat de sauzen dikker worden. Een kemirinoot is vettig, smaakt nootachtig bitter. Kun je ze niet aankomen dan kun je ze vervangen door macademia’s (het dikt de saus, maar de smaak is wel iets anders).
Hoe maak je Frikadel Jagung zelf
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Start met het maken van het beslag. Doe de ui, knoflook, kemirinoten, komijn, koriander, kurkuma, eieren, bloem en suiker in de kom van de foodprocessor en pulseer een paar keer. Doe de helft van de mais erbij en het bosuitje en maal tot een glad beslag. Meng dat met de rest van de maiskorrels en fijngesneden koriander. Verhit olie in de pan en voeg wat van het beslag toe. Na 1 a 2 minuutjes draai je de maiskoekjes om en bak je de andere kant tot beide zijden goudbruin zijn. Herhaal dit tot je al het beslag opgebakken hebt.
- Vorm - Mocht je denken dat dit een rond koekje moet worden, niets is minder waar! De frikadel Djagoeng is niet aan een vorm gebonden. Varieer er dus op lost.
- Smaak - Een kleine tip. Wanneer je de olie hebt verhit in de pan, kun je eerst één maiskoekje bakken. Dan weet je meteen of het die perfecte smaak heeft. En je kunt, als dat nodig is, nog wat specerijen toevoegen aan de rest van het beslag.
- Ook lekker - Vul de maiskoekjes met kleine blokjes gare kip of garnalen. Een heerlijk hartige snack variatie!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Frikadel Djagoeng - Perkedel Jagung {Indische maiskoekjes}
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
1 ui groot, in vieren gesneden
4 teentjes knoflook gehalveerd
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
3 eieren maat M
⅛ theelepel nootmuskaat
1 eetlepel suiker
3 eetlepels bloem
¼ theelepel zout
⅛ theelepel peper
zonnebloemolie om in te bakken
Instructies
- Doe de ui, knoflook, kemirinoten, komijn, kurkuma, koriander, eieren en nootmuskaat, suiker en bloem in de kom van een foodprocessor en pulseer een paar keer. Breng op smaak met zout en peper.1 ui, 4 teentjes knoflook, 2 kemirinoten, 1 theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel koriander, 3 eieren, ⅛ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels bloem
- Voeg de helft van de maïskorrels en reepjes lente-ui toe en pulseer tot je een glad beslag hebt.300 gram mais, 2 lenteuitjes
- Voeg de gesneden koriander en de rest van de maïskorrels toe en meng een keer goed door.300 gram mais, 1 theelepel koriander
- Verhit olie in de pan tot het heet is en schenk wat beslag (ongeveer 75 ml) in de pan. Als je een ruime koekenpan hebt, kun je meerdere Maiskoekjes tegelijkertijd maken. Bak 1 à 2 minuten en draai de maiskoekjes dan om met een brede spatel.zonnebloemolie
- Bak nu ook de andere kant goudbruin.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar ze in een luchtdichte opbergdoos, maximaal 3 dagen.
- Diepvries - Bewaar de Frikadel Djagoeng in een luchtdichte doos gedurende maximaal 3 maanden in de diepvries. Laat ze ontdooien in de koelkast. TIP: leg een bakpapiertje tussen de maiskoekjes, dan kun je ze makkelijk van elkaar halen.
- Opwarmen - Verwarm wat olie in de pan en bak de Indische maiskoekjes op gemiddeld vuur tot ze heet zijn. Je kunt ze ook 5 minuten bakken bij 160 °C in een voorverwarmde oven.
Geef een antwoord